גמילה מעישון
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
חשד להימצאות של חומר העלול לסרטן בתרופה לגמילה מעישון
במשרד הבריאות קוראים למטופלים בתרופה צ׳מפיקס להפסיק את השימוש בתרופה, להחזירה לבית המרקחת ולפנות לרופא או יועץ הגמילה בקופת החולים כדי לקבל מידע והדרכה על החלופות
במשרד הבריאות מודיעים על הפסקת השיווק והחזרה (ריקול) של כלל אצוות התכשיר צ׳מפיקס (Champix), המשמש לגמילה מעישון, וזאת בעקבות חשד להימצאות ניטרוזאמינים - הידועים כחומרים מסרטנים - ברמות החורגות מהתחום התקין. מטופלים שמשתמשים בתכשיר מתבקשים להפסיק את השימוש ולהחזיר את התרופה שבידם לבית המרקחת.
במשרד הבריאות מציינים כי ניטרוזאמינים נמצאים ברמות נמוכות גם במזונות מסוימים ובמים ואינם צפויים לגרום לנזק בבני אדם בשימוש בטווח קצר וכאשר הם נצרכים בכמויות קטנות.
"לא ידוע מה המשמעות לאדם שנחשף לחומר בכמות קטנה למשך 3 חודשים - משך הטיפול הרגיל בתכשיר. המחקרים על החומר הינם ממחקרי חיות שנחשפו למשך זמן ממושך. צריך לזכור שאנשים מעשנים נחשפים לחומר הזה גם כך מעשן הסיגריות וקיימת גם חשיפה מחומרי מזון שונים כגון בשר מעובד״, מסבירה ד"ר יעל בר-זאב, יו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית, מרצה בכירה בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית ומנהלת קהילת גמילה מעישון באתר כמוני.
בשלב זה, חברת פייזר לא תשחרר אצוות חדשות לשוק של התרופה לגמילה מעישון עד לסיום הבדיקה, ורק לאחר שימצאו תכשירים מאצוות יצור ללא ניטרוזאמין ברמות שאינן חורגות מהטווח התקין, השיווק יתחדש. משרד הבריאות פועל בשיתוף פעולה עם חברת פייזר לבחינת הנושא ויפרסם מידע חדש כאשר יהיה זמין.
החלופה המרכזית: תחליפי ניקוטין
צ'מפיקס, שמכילה את החומר הפעיל ורניקלין, נקשרת לאותו קולטן במוח אליו נקשר הניקוטין מהסיגריה ועל ידי כך היא חוסמת את הקולטן ולא מאפשרת לניקוטין מהסיגריה להיקשר אליו ולהפעיל אותו (ולכן יש ירידה בהנאה מהסיגריה), ומנגד התרופה עצמה מפעילה את הקולטן אך בעוצמה נמוכה יותר לעומת ניקוטין מהסיגריה (ולכן יש הפחתה בתסמיני הגמילה ובדחף לסיגריה).
משך הטיפול בתרופה נע בין שלושה חודשים לחצי שנה, ולפי הערכות החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון, כ-4,000 נגמלים מטופלים כיום בתרופה.
קיימת תרופה נוספת לגמילה מעישון - זייבן, אך בהנחיות שהפיצה החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון מוסבר כי התרופה חסרה בבתי המרקחת מזה זמן, ומצויה בכמות קטנה ביבוא מיוחד ואינה זמינה בכל הקופות. לכן אמצעי העזר החלופי העיקרי שניתן להציע לרוב הנגמלים עד חזרת התרופה לשוק הינו תחליפי הניקוטין.
״חשוב שאנשים לא ידחו או יפסיקו את תהליך הגמילה מעישון שכן הפסקת עישון הינה הפעולה החשובה ביותר לבריאות״ מוסיפה ד״ר בר-זאב. ״יש בסל הבריאות מגוון אפשרויות לתמיכה בגמילה מעישון שכולן חינם. כמו כן יש חלופה בסל הבריאות לצמפיקס - תחליפי ניקוטין הניתנים אף הם בסבסוד עם מרשם רופא. שילוב תחליפי ניקוטין - מדבקת ניקוטין יחד עם מסטיק או לכסנית ניקוטין - נמצא כיעיל באותה מידה כמו צמפיקס בתהליך הגמילה״.
גם במשרד הבריאות כי מדגישים כי העישון הינו גורם הסיכון הגדול ביותר לבריאות, הניתן למניעה, וחשוב ביותר להפסיק לעשן. כדי לקבל מידע והדרכה על החלופות לתרופה זו ועל אמצעי התמיכה ההתנהגותית בגמילה יש לפנות לרופא המטפל או לשירותי הגמילה מעישון של קופת החולים.