סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
חסר ויטמין D מגביר את הסיכון לסוכרת בשמנים
מחקר מצא כי שילוב של השמנה ושל חסר בוויטמין D כרוך בסיכון מוגבר לסוכרת, יותר מאשר כל גורם בנפרד
אין ספק בכך שהשמנה מעלה את הסיכון לסוכרת סוג 2. לאחרונה מחקרים הצביעו על קשר בין רמת הוויטמין D בדם לבין הסיכון לחלות בסוכרת. כעת חוקרים מאוניברסיטת דרקסל מצאו כי השילוב של השמנה ושל חסר בוויטמין D מוביל לסיכון מוגבר לתנגודת לאינסולין, יותר מאשר כל גורם בפני עצמו.
במצב של תנגודת לאינסולין הגוף מגיב פחות לאינסולין, מה שפוגע ביכולתו של ההורמון להוריד את רמת הסוכר בדם. תנגודת לאינסולין מהווה גורם סיכון מרכזי לסוכרת סוג 2.
המחקר החדש שפורסם בכתב העת Diabetes Care בחן את התנגודת לאינסולין אצל קרוב ל-6,000 איש שהשתתפו בסקר לאומי והיוו מדגם מייצג של האוכלוסייה.
החוקרים מצאו כי אצל נבדקים שמנים עם רמות תקינות של ויטמין D בדם, שכיחות התנגודת לאינסולין הייתה גבוהה פי 20 לעומת הממוצע באוכלוסיית המחקר. אבל, אצל שמנים עם רמות נמוכות של ויטמין D בדם, שכיחות התנגודת לאינסולין הייתה גבוהה פי 32.
המחקר אומנם מצביע על קשר בין ויטמין D, השמנה ותנגודת לאינסולין, אך מכיוון שהממצאים נאספו בנקודת זמן אחת, אי אפשר לדעת מה קדם למה.
החוקרים מסבירים כי ויטמין D נאגר ברקמות השומן וכתוצאה - אנשים שמנים נוטים יותר לרמות נמוכות של ויטמין D בדם מלכתחילה. חסר ויטמין D בדם נקשר לבעיות בריאות רבות בהן סיכון מוגבר לסוכרת, מחלות לב וכלי דם, דיכאון ודמנציה.
מחקרים נוספים צריכים לבדוק אם מתן תוספי ויטמין D יועיל להפחתת הסיכון לתנגודת לאינסולין ולסוכרת בקרב אנשים שמנים.
Diabetes Care, online June 29, 2012
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט