מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא מילא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה והיה חבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותחסימת גן ופגיעת חוט שדרה

חסימת גן ופגיעת חוט שדרה

חסימת גן בשם Abcc8 מונעת נזק נוסף בעקבות פגיעה בחוט השדרה


חסימת גן עשויה למנוע נזק נוירולוגי בעקבות פגיעה בחוט השדרה
חסימת גן עשויה למנוע נזק נוירולוגי בעקבות פגיעה בחוט השדרה

חוקרים מאוניברסיטת מרילנד גילו כי על ידי חסימת גן שנקרא Abcc8 ניתן להפחית באופן משמעותי נזק נוירולוגי שנגרם בעקבות פגיעה בחוט השדרה, כך נמצא במחקרים שנעשו על עכברים וחולדות. מחקר זה פותח דלתות חדשות לטיפולים עתידיים לפגיעות חוט שדרה במטרה לשפק התאוששות ארוכת טווח מפגיעה זו ולמנוע שיתוק.

 

הגן, Abcc8, הוא חלק מתגובת הגנה של הגוף במקרה של פגיעה בחוט השדרה. החוקרים דיווחו כי מתן תרופה לעכברים וחולדות מעבדה "כיבה" את הגן שמופעל לאחר הפגיעה. הגן מפעיל את החלבון            (Sulfonylurea receptor-1 (Sur1, אשר יכול בסופו של דבר, באופן פרדוקסלי, לגרום ליותר נזק לתאים של מערכת העצבים.

 

מה זה מטען חשמלי של התא ומה קורה איתו אחרי פגיעה בחוט השדרה?

לכל קרום התא יש מטען חשמלי. המטען חשוב במיוחד עבור תאי עצב כיוון שהם משתמשים באותות חשמליים לעבד את המידע שהם מקבלים ולשלוח בחזרה. כדי שקרום התא ישמור על המטען החשמלי, חייב להיות איזון בין יונים נכנסים ויוצאים. לכן, כאשר יון אחד עובר אל מחוץ לתא, יונים או יונים אחרים חייבים להיכנס לתא לאיזון כדי לשמור על מטען חשמלי של הקרום. חוסר האיזון יכול להזיק לתא.

 

כאשר יש פציעה קשה בגוף, סידן "רץ" לתוך התאים. כדי למנוע כניסת יתר של הסידן פנימה, הגן Abcc8 מפעיל את הקולטן (Sulfonylurea-1(Sur1 כדי לאפשר לנתרן לבוא במקום סידן. אמנם זה מונע מיותר מדי סידן להיכנס לתוך התאים, אבל מה שקורה זה שיותר מדי נתרן נכנס ונגרם מוות תאי. אז המנגנון הזה שנועד מלכתחילה להיות מגן, יכול להפוך למקור של נזק נוסף לחוט השדרה.

 

מה ניתן לעשות כדי למנוע נזק נוסף?

באמצעות גדיל קצר של דנ"א שנקרא oligodeoxynucleotide שנקשר לגן וחוסם אותו, החוקרים מנעו הפעלתו של הגן Sur1. החוקרים הראו כי אצל עכברים שאצלם נחסם הגן, כמות הנגעים הנוירולוגיים הייתה 1/3-1/4 מכמות הנעים שהיו אצל עכברים שאצלם לא נחסם הגן. עובדה זו מוכיחה כי לחסימת הגן יש השפעה מגוננת.

 

הפעלה של החלבון Sur1 הוכחה להיות קשורה לתהליך של מוות תאי עצבים אצל עכברים, חולדות ובני אדם, עובדה אשר הופכת את המחקר לרלוונטי ביותר בהבנת פגיעות חוט שדרה בבני אדם.

 

כיום, נכון לנתונים אחרונים של שנת 2009, כ-26,000 אנשים בארצות הברית חיים עפ פגיעה בחוט השדרה. למרות שתהליך פיתוח תרופות לאישרום הוא תהליך מתמשך שלוקח זמן רב, המחקר הנוכחי מציע כי ניתן לפתח תרופה שחוסמת Abcc8, לתת אותה ישר אחרי הפגיעה וכך למנוע נזק נוסף בחוט השדרה.  

 

מתוך- Spinal Cord Injury Zone

 

תרגום ועריכה: אנה רייזמן

רוחמה
19/06/10 13:57