טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
חיסון למחלות אוטואימוניות
חוקרים מאוניברסיטת קופנהגן, גילו כי הגוף האנושי יכול לייצר חיסון עצמי, המחזק את המערכת החיסונית ועוזר למנוע מחלות דלקתיות כרוניות. תוצאות המחקר התפרסו בעיתון המדעי Journal of Clinical Investigation וייתכן ויהיו לכך השלכות לגבי פיתוח תרופות עתידיות.
חוקרים מהמרכז למחקר ביוטכנולוגי וחדשנות (ה- BRIC) באוניברסיטת קופנהגן גילו חלבון הנמצא באופן רגיל בגוף שיכול למנוע דלקתיות כרונית ברקמות. כאשר ניתן החלבון בצורה של חיסון טיפולי הוא יכול באפקטיביות למנוע ולטפל במספר מודלים של מחלות דלקתיות כמו טרשת נפוצה, דלקת מפרקים שגרונית, רגישות יתר בעור ואסטמה אלרגנית.
"יישומיו של המחקר הם רחבים מכיוון שהם נוגעים בדרך מרכזית בה הגוף נלחם בדלקתיות ובאוטואימוניות. יותר מכך, הממצאים מציעים גישה טיפולית בה שימוש בחלבון חדש שנמצא יכול לטפל במגוון רחב של מצבים" אמר החוקר הראשי.
רבות מן המחלות הדלקתיות והאוטואימוניות הן כרוניות ופוגעות במספר רב של חולים. יותר מכך, ישנו מרכיב דלקתי חשוב ברבות מן המחלות, כמו אלצהיימר, פרקינסון, דלקת מפרקים שגרונית, אסטמה אלרגנית, טרשת נפוצה, סוכרת מסוג 2 וסוגי סרטן. החיסון שנגלה במחקר מגביר את פעולתם של תאים ספציפיים במערכת החיסונית הנקראים NKT.
תאי ה- NKT הם סוג של תאי T (כלומר חלק מן המערכת החיסונית של הגוף) שלהם השפעה משמעותית ומגוונת על מגוון מחלות, החל ממחלות אוטואימוניות עד תגובה לפתגונים (מזיקים) וסרטן. למעלה משני עשורים מאז שהתגלו תאי ה- NKT הם נחשבו באופן מסורתי כמופעלים על-ידי אנטגינים שומניים המוצגים ע"י מולקולות CD1. למרות זאת, קבוצת המחקר הנוכחית הצליחה להראות לראשונה את היכולת של שומן-עצמי להפעיל את תאי ה- NKT בכדי שידכאו מצבי דלקת ברקמות, כולל מודל של טרשת נפוצה בעכברים (EAE).
ממצאים משמעותיים ויוצאי דופן אלו מאפשרים נקודת התבוננות חדשה על הדרכים בהם הגוף נלחם בדלקתיות במצבי בריאות וחולי. בנוסף, החוקרים זיהו את התנאים הנדרשים להפעלתם ואת המסלול העצבי (signaling pathway) דרכו מוציאים לפועל את התפקוד הרצוי.
"ממצאי המחקר מציגים פרספקטיבה ייחודית על התפקיד הפיזיולוגי של תאי ה- NKT בשמירה על הומיאוסטזיס (איזון) ברקמות ובהפחתת הדלקתיות", כך סיכם החוקר הראשי.
מתוך ה- ScienceDaily
לגישה אל המאמר המלא לחצו כאן.
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.