נשימה
מנהלי קהילה
חיים בחווה מגנים על ילדים מפני אסתמה
מחקר: ילדים שגדלו בחווה נמצאים בסיכון מופחת לאסתמה. הסיבה: חשיפה לחיידקים
בקרב ילדים שחיים בחוות שכיחות האסתמה נמוכה הרבה יותר מאשר בקרב ילדי העיר וילדי הפרברים. הסיבה כנראה אינה באוויר הצח - אלא בחיידקים שהילדים נחשפים אליהם. כך עולה ממחקר חדש שפורסם ב- New England Journal of Medicine.
בעבר כבר נמצא כי בקרב ילדים שחיים בחווה, שיעורי האסתמה נמוכים יותר. מומחים שיערו כי הסיבה לכך היא שהילדים נחשפים לחיידקים לא מזיקים שנמצאים בחווה טיפוסית.
לפי תיאורית ההיגיינה, חשיפה לחיידקים ומיקרואורגניזמים אחרים בסביבה בגיל המוקדם מגנה מפני אסתמה ואלרגיות, בכך שהיא מסייעת להתפתחות תקינה של מערכת החיסון. לא ברור בדיוק איך זה קורה, אבל ייתכן שחשיפה לחיידקיים מלמדת את הגוף מה לתקוף וממה להתעלם. בלי ה"חינוך" הזה, מערכת החיסון עלולה להגיב גם לגורמים לא מזיקים כמו אבקנים. התיאוריה גורסת שסביבות נקיות יותר, עלולות להסביר לפחות באופן חלקי, מדוע שיעורי האסתמה הוכפלו במדינות מפותחות בעשורים האחרונים.
כדי לבחון את ההשערה, במסגרת שני מחקרים שונים החוקרים בחנו דגימות אבק מבתים של ילדים שחיו בחוות או באותו אזור אך לא בחוות, על מנת לבדוק את החיידקים שנמצאים בבתים.
החוקרים מצאו שלילדים בחוות, בהן אוכלוסיות החיידקים והפטריות שנמצאו היו מגוונות הרבה יותר, היה סיכון נמוך ב- 30% עד 50% לאסתמה, מאשר ילדים שגרו באותו אזור אבל לא בחוות.
החוקרים מקווים שמחקרי המשך שהם מבצעים יסייעו באיתור החיידקים הספציפיים שחשיפה אליהם מגנה מפני אסתמה ואולי ליצור חיסון למניעת המחלה.