השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
חיזוק לתיאורית ההתמכרות לפחמימות ריקות
חוקרים מצאו כי אכילת פחמימות "ריקות" מעלה את רמת הרעב ומעוררת את אזור ההתמכרות במוח
התיאוריה שמזון בעל ערך גליקמי גבוה, עשיר בפחמימות מעובדות וריקות, גורם להתמכרות קיבלה בימים אלה חיזוק בייחוד בקשר עם גברים בעלי משקל עודף. במסגרת מחקר שפורסם ב- American Journal of Clinical Nutrition נמצא כי ארוחות עשירות במזון בעל ערך גליקמי גבוה מפעילות אזורים במוח הקשורים בהשתוקקות ופיצוי וכן התמכרות.
במסגרת המחקר שערכו מומחים מבית החולים לילדים בבוסטון, נבדקו 12 גברים בעלי עודף משקל בגילאים 18-35. הנחקרים נבדקו לרמת הסוכר בדם פעמיים בהפרש של מספר שבועות. הם קיבלו לשתות שייק עם ערך גליקמי גבוה או נמוך ובשני המקרים השייק היה דומה בטעם ובריח, הכיל אותו מספר קלוריות - 500 ק"ק, והנבדקים לא ידעו איזה סוג שייק הם שותים.
החוקרים עקבו אחר המשתתפים במשך 4 שעות לאחר שתיית השייק, הזמן בו אלו מתכננים את ארוחתם הבאה. בזמן זה עברו הנבדקים עוד בדיקות דם וכן בדיקת הדמיה של המוח כמו גם נשאלו לגבי רמת הרעב שלהם.
החוקרים מצאו כי אצל הנבדקים ששתו את השייק בעל הערך הגליקמי הגבוה (פחמימות מעובדות וריקות) רמת הסוכר בדם קפצה פי 2.4 יותר לעומת רמתו לאחר שתיית השייק בעל הערך הגליקמי הנמוך.
עוד נמצא כי רמת הסוכר אצל השותים שיק עם ערך גליקמי גבוה קרסה וירדה בחדות לאחר 4 שעות, מה שמסביר למה רמת הרעב של נבדקים אלה הייתה גבוהה יותר לאחר 4 שעות.
באמצעות ההדמיה המוחית ביקשו הרופאים לבדוק את זרימת הדם במוח בזמן רגיל לעומת בעת שתיית השייקים. החוקרים מצאו הבדל של 8.2% בזרימת הדם במח בין סוגי השייקים. לאחר תיקנון הנתונים נמצא כי ההבדל בין התוצאות הוא מובהק כך שהסיכוי לכך שמדובר בתוצאות מקריות נמוך מאוד. החוקרים מצאו כי זרימת הדם לאזור במוח הקשור להתמכרות היה גבוה יותר אצל אלו ששתו שייק עם ערך גליקמי גבוה.
החוקרים טוענים כי יש לבצע את המחקר על מדגם גדול יותר על מנת לאשש את התוצאות, אך ללא ספק הימנעות מפחמימות מעובדות וריקות יסייע לאנשים בניסיונות ההרזיה שלהם
Am J Clin Nutr. Published online June 26, 2013
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט
sharon62
מעניין איזה רכיבים היו בשייק בעל ערך הגליקמי הנמוך?