מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסחדשותחוקרים: תוספי ויטמין D לא מחזקים עצמות

חוקרים: תוספי ויטמין D לא מחזקים עצמות

סקירה של 23 מחקרים מצאה כי אין עדויות לכך שתוספי ויטמין D משפרים את בריאות העצם בקרב אנשים בריאים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

אם אתם מבוגרים בריאים, תוספי ויטמין D כנראה לא יסייעו לכם לשמור על עצמות בריאות. כך לפחות עולה מסקירת מחקרים שפורסמה בכתב העת Lancet.

 

חוקרים מאוניברסיטת אוקלנד בניו-זילנד בדקו נתונים מ-23 ניסויים מבוקרים שכללו יחד יותר מ-4.000 מבוגרים – בעיקר נשים. מינון התוסף היה שונה במחקרים השונים, בעשרה מתוכם השתמשו במינון יומי של 800 יחידות בינלאומית (IU) או פחות.

 

ניתוח הנתונים לא העלה כל עדות לשיפור בריאות העצם, כמעט באף אזור של הגוף, כתוצאה מנטילה של תוספי ויטמין D במשך כמעט שנתיים בממוצע.

 

המקום היחיד בו נראה שינוי היה בצוואר הירך, שם החוקרים חישבו כי חל שיפור קטן אך משמעותי מבחינה סטטיסטית בצפיפות העצם - של 0.8% בממוצע. לדברי החוקרים, לא סביר שהשפעה כזו ממוקדת תהיה משמעותית מבחינה קלינית.

 

החוקרים מסכמים כי רוב המבוגרים הבריאים, שאינם בעלי סיכון מוגבר לפתח אוסטאופורוזיס, לא צריכים ליטול תוספי ויטמין D לשיפור צפיפות המינרלים בעצמות ולהגנה מפני אוסטאופורוזיס. את ויטמין ה-D שלהם הם אמורים לקבל מתזונה ומחשיפה לשמש.

 

מסקנות החוקרים משתלבות עם הצהרה שפרסם בתחילת השנה כוח המשימה האמריקאי לשירותי מניעה, לפיה נטילת תוספי ויטמין D וסידן במינון נמוך, לא מומלצת למניעה ראשונית של שברים בנשים לאחר גיל המעבר.

 

ההצהרה פורסמה לאחר שפאנל מומחים בדק את העדויות המדעיות ומצא כי בקרב נשים לאחר גיל המעבר שנוטלות סידן וויטמין D במינונים נמוכים - פחות מ-400 IU ויטמין D ו-1,000 מ"ג סידן ביום - אין השפעה לטובה על הסיכון לשברים, ואף קיימת עליה קטנה בסיכון לאבנים בכליות.

 

עוד נמצא כי העדויות הקיימות אינן מספקות כדי לתמוך בשימוש בתוספי ויטמין D - עם או בלי סידן בכל מינון - למניעת שברים בקרב גברים ונשים לפני גיל המעבר המתגוררים בקהילה.

 

חשוב לציין שהמלצות אלה לא רלוונטיות לאנשים שכבר אובחנו עם אוסטיאופורוזיס, אנשים שיש להם היסטוריה של שברים, שהם בסיכון מוגבר לנפילות או שגרים במוסדות סיעודיים. כמו כן ההנחיות לא רלוונטיות לאלה שיש להם חוסר ידוע בוויטמין D.

 

 

Lancet. Published online October 11, 2013

 

איזה
19/10/13 19:08

  למרות הנאמר בפסקה האחרונה, הכתבה מבלבלת. למי שיש אוסטיאופורוזיס אם ויטמין D יעזור או לא?