מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מושתלים

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אביתר נשר
מנהל מחלקת השתלות, בית חולים "בילינסון", מרכז רפואי "רבין" תחומי מומחיות: מומחה בכירורגיה כללית כירורגיה אונקולוגית של הכבד השתלות כבד, לבלב, כליה ומעי לימודים: לימודי רפואה בטכניון מקום התמחות: התמחות בכירורגיה כללית בבית החולים איכילוב התמחות על בהשתלות איברים בבית חולים ג'קסון ממוריאל מיאמי פלורידה השתלמויות: השתלמויות בהשתלות כבד מהחי בקנדה, תורכיה וקוריאה חברויות באיגודים וארגונים מקצועיים: החברה הישראלית להשתלות שטחי התעניינות מיוחדים: השתלות כבד, השתלות מעי, ניסיון קליני קודם: כירורג בכיר בכירורגיה כללית עיסוק במחקר: פיתוח מכשור רפואי כירורגי לניתוחים בכירורגיה כללית
ד
ד"ר רותי רחמימוב
מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה . עוסקת שנים רבות בתחום הנפרולוגיה של השתלות , הכולל את ההכנה להשתלה של מועמדים להשתלה ותורמי כליה וכן את המעקב אחר מושתלי כליה מנהלת היחידה להשתלות כליה במערך לנפרולוגיה בבית החולים בילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/nephrology-and-hypertension/Pages/dr_r_rahamimov.aspx
ד
ד"ר אסנת שטרייכמן
רופאה מומחית ברפואה פנימית ובמחלות ריאה. רופאה בכירה, המערך למחלות ריאה ולאלרגיה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' יעקב (ג'יי) לביא הוא מנהל היחידה להשתלות לב וסגן מנהל המחלקה לניתוחי לב במרכז הלב ע"ש לבייב במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. הוא בוגר בהצטיינות של הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב, התמחה בניתוחי לב וחזה במרכז הרפואי שיבא ובתחום השתלות הלב והלב המלאכותי במרכז הרפואי של אוניברסיטת פיטסבורג בארה"ב. בשנת 1991 הקים פרופ' לביא את היחידה להשתלות לב במרכז הרפואי שיבא ומאז משמש כמנהלה. היחידה הינה הפעילה ביותר מסוגה בישראל ועד כה בוצעו במסגרתה כ-300 ניתוחי השתלת לב. בשנת 1994 השתיל פרופ' לביא לראשונה בישראל לב מלאכותי כגשר להשתלת לב ומאז הושתלו ביחידה בראשותו למעלה מ-150 חולים במגוון חלופות לב מכניות, הן כגשר להשתלת לב והן כתחליף קבוע להשתלה. בשנת 2001 בצע פרופ' לביא השתלה ראשונה מסוגה בעולם של חלופה מכנית חדשנית ללב, לאחר שהיה שותף לצוות הפתוח שלה במסגרת התמחותו במרכז השתלות הלב בפיטסבורג. פרופ' לביא הינו פרופסור מן המניין בחוג לכירורגיה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב. פרסם למעלה מ-100 מאמרים בספרות הרפואית, פרקים בספרים בתחום ניתוחי הלב, השתלות הלב והאתיקה של השתלות אי
ד
ד"ר רוני ברוך
מומחה לרפואה פנימית נפרולוגיה והשתלות כליה . נפרולוג מערך השתלות אברים של בח איכילוב . אחראי על הכנת החולים לפני ההשתלה והמעקב לאחר השתלת כליה .או כליה לבלב .(גם השתלות מתורם קדוורי וגם השתלות מתורם חי ) ..במרפאת ההשתלות נמצאים במעקב כאלף חולים שעברו השתלת אברים. ונצבר נסיון רב בתחום הרפואי המורכב והיחודי למושתלי אברים.
ד
ד"ר אסף יששכר
מומחה למחלות כבד, גסטרואנטרולוגיה ומחלות פנימית
ד
ד"ר נטע לב
רופאה בכירה במכון הנפרולוגי בבית חולים "השרון". בוגרת בית הספר לרפואה באוניברסטיה העברית. מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי רבין. תחומי עיסוק - אי ספיקת כליות, טיפול בהמודיאליזה ודיאליזה פריטונאלית, יתר לחץ דם, השתלות כליה.
יעל חריף
יעל חריף
מתאמת מרפאת מושתלי כבד בבית החולים בילנסון

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימושתליםחדשותחוקרים פיתחו בדיקת שתן לאבחון סימנים לדחיית כליה לאחר השתלה

חוקרים פיתחו בדיקת שתן לאבחון סימנים לדחיית כליה לאחר השתלה

בדיקה חדשה שפותחה בארה"ב לאיתור סמני תעתיקים גנטיים בשתן מאפשרת לאתר סימנים לדחיית כליה מושתלת ולמנוע את הצורך בביופסיות מיותרות של הכליה למושתלים


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

המטרה המרכזית של השתלת כליה עבור אנשים עם אי ספיקת כליות סופנית היא הארכת תוחלת החיים ושיפור באיכות חיי החולה. ואכן בהשוואה לטיפולי דיאליזה, מושתלי כליה מאריכים חיים ונהנים מתפקוד טוב יותר בחיי היומיום.

 

עם זאת, הסיכון העיקרי והמשמעותי ביותר עמו מתמודדים מושתלי איברים הוא הסיכון לדחיית האיבר המושתל, מאחר ומדובר למעשה באיבר זר שמערכת החיסון של הגוף עלולה לתקוף. לכן, מושתלים נדרשים ליטול תרופות נוגדות דחייה (אימונוסופרסנטים) שמחלישות למעשה את המערכת החיסונית הטבעית שלהם – למשך כל חייהם.

 

בספרות הרפואית אין די מידע על משך הזמן הממוצע של הישרדות כליה מושתלת, ולפי הערכות – זו שורדת בממוצע 12 עד 15 שנים כשמקור הכליה מתורם חי ו-8 עד 12 שנים כשמקורה בתורם מת. לפי נתוני משרד הבריאות, שיעורי שרידות הכליה לאחר שנה מההשתלה עומדים על 95% בהשתלה מתורם חי ו-90% בהשתלה מתורם מת, ולאחר חמש שנים מההשתלה שיעורי שרידות הכליה הם 80% בהשתלה מתורם חי לעומת 70% בהשתלה מתורם מת.

 

דחיית כליה מושתלת עלולה להיות חריפה, ולפי נתונים מהעולם, בשנה הראשונה מתפתחת דחייה אקוטית של הכליה המושתלת אצל 7.9% מהמושתלים. ברוב המקרים, דחיית הכליה מתפתחת בהדרגה, ומלווה בתסמינים אופייניים, לרבות מיעוט שתן/ העדר שתן, עלייה במשקל, שינויים בקצב הלב, חום גבוה (שלעיתים בא וחולף) וכאבים ורגישות באזור המותניים/ הכליות.

 

ברוב המקרים, במסגרת בדיקות המעקב התקופתיות למושתלי כליה אחת ל-3-2 חודשים, אלו עוברים בדיקות להערכת תפקוד הכליה המושתלת, ובהן מתגלים הסימנים שמצריכים מעקב ובמקרה הצורך הפנייה חוזרת לדיאליזה וכניסה מחדש לרשימת הממתינים להשתלות. לפי ממצאי בדיקות הדם להערכת התפקוד הכלייתי, כשהממצאים חריגים לעתים מופנים המושתלים לבצע ביופסיה של הכליה כדי להעריך את רמת הנזק לתפקוד הכליה ואת האופן המיטבי להתמודד עם הסיבוך. 

 

עתה מדווחים חוקרים אמריקאים כי הצליחו לפתח בדיקת שתן חדשה שמאפשרת לזהות באופן ברור יותר מצבים של דחיית כליה מושתלת, ולחסוך את בדיקת הביופסיה הפולשנית הדורשת גם אשפוז בבית חולים למספר ימים. בהיותן פולשניות, בדיקות ביופסיה גם מעלות את הסיכון לסיבוכים שונים – לרבות זיהומים ודימומים, מה גם שברוב המקרים (70% עד 80%) הן יוצאות תקינות ובדיעבד מתברר שהיו מיותרות.

 

תעתיקים גנטיים זמניים

 

החוקרים מהמרכז הרפואי 'בירגהאם אנד ווימנס' ואוניברסיטת הרווארד בבוסטון פיתחו את בדיקת השתן החדשה הנסמכת על איתור תעתיקים גנטיים זמניים של החומר הגנטי שמקורו בכליה המושתלת (כלומר שמקורו בתורם) שמזוהים בבדיקת שתן – אלו הן מולקולות mRNA, אשר משמשות כיום גם בטכנולוגיית החיסונים נגד קורונה שניתנים בישראל של החברות פייזר-BioNTech ומודרנה.

 

החוקרים אספו 192 דגימות שתן מ-175 מושתלי כליה שכבר הופנו לביופסיות של הכליה להערכת דחייה של השתל. מדגימות אלה בודדו החוקרים מקטעי אקסומים (אזורים בגנום המקודדים לחלבונים) מתוך תאי המערכת החיסונית של הכליה המושתלת, כלומר שמקורם בתורם הכליה, ומתוכם בודדו סמנים שונים (ביומרקרים), חלבונים ומקטעי תעתיקים גנטיים exosomal mRNA – עד שהצליחו לזהות 15 תעתיקים שכאלה שיכולים לשמש מעין 'חתימה' לאיתור סימנים שביכולתם להבחין בין כליה שמתפקדת היטב לבין כליה שמפתחת דחייה.

 

בהמשך הצליחו החוקרים לזהות גם 5 גנים שביכולתם להבחין בין שני סוגים של דחיית כליה: דחייה תאית (Cellular Rejection) שבה תאי המערכת החיסונית של החולה דוחים את הכליה החדשה, שהיא ברוב המקרים אקוטית ומתרחשת בסמוך להשתלה לבין דחייה בתיווך נוגדנים (Antibody Mediated Rejection) שבה הגוף מפתח נוגדנים כנגד הכליה החדשה – דחייה שמתפתחת לרוב באיטיות בחלוף הזמן.  

 

המחקר נתמך על ידי המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH) ואיגוד הלב האמריקאי (AHA), וממצאיו מדווחים בגיליון מארס 2021 של כתב העת של החברה האמריקאית לנפרולוגיה, JASN – Journal of the American Society of Nephrology.

 

מניעת הצטלקות הכליה המושתלת

 

בראיון לתקשורת האמריקאית אמר החוקר הראשי ד"ר ג'מיל אזי כי "מטרתנו לפתח כלים טובים יותר לניטור מטופלים מושתלי כליה מבלי לבצע ביופסיות מיותרות, ולנסות לזהות סימנים לדחיית הכליה המושתלת בשלב מוקדם".

 

במצבים שבהם מאובחנים סימני דחייה בשלב מוקדם, בין אם בשיטת הביופסיה המסורתית או באמצעות הבדיקה החדשה שמוצגת במחקר – ניתן לנסות ולבצע שינויים בתמהיל הטיפול התרופתי במטרה למנוע הצטלקות של הכליה המושתלת ולהאט את קצב הדחייה. ברוב המקרים שינויים אלה כוללים לרוב החלפת תרופות מקבוצת האימונוסופרסנטים והוספת טיפול בסטרואידים לטווח קצר. טיפולים נוספים כוללים לפי הצורך מתן תרופות המכילות נוגדנים (לרבות נוגדנים חד שבטיים) במצבים בהם הגוף פיתח נוגדנים כנגד הכליה המושתלת וכן עירויי דם, השתלות מח עצם להחלפת המערכת החסונית של החולה בזו של התורם וכן נחקרים בשנים האחרונות טיפולים גנטיים שמטרתם לכבות את פעילותם של גנים הגורמים לדחיית הכליה החדשה בגוף המושתל.

 

החוקרים מציינים כי בעבודה הנוכחית נבחנו דגימות שתן של מטופלים שהופנו כבר לביופסיה – כלומר שהתעורר חשד כלשהו לדחיית השתל, ובהמשך בכוונתם לחקור את יעילות הסמנים הגנטיים שאותרו גם בקרב מושתלים עם כליה שמוגדרת מתפקדת, וזאת כדי לבדוק האם הבדיקה מאפשרת לזהות גם סימנים ל"דחייה שקטה" של השתל, כזו שאינה מלווה בתסמינים אופייניים.

 

כיום הסיבה הביולוגית העיקרית לדחיית כליה מושתלת מכונה 'אלואימוניות' (Alloimmunity) – כאשר תאי הדם הלבנים במערכת החיסונית של המושתל דוחים את הכליה החדשה בהיותה גוף זר. סיבה מרכזית לתופעה היא היענות חלקית לטיפול בתרופות נוגדות הדחייה – תופעה אשר מתועדת בקרב מעל לחמישית (22%) מהמושתלים ואף קרוב למחצית מהמושתלים בגיל ההתבגרות. היענות חלקית לתרופות למושתלים מהווה סיבה למעל לשליש מהמקרים (36%) של דחיית כליה מושתלת.

 

במקרים שבהם הכליה המושתלת נדחתה – המטופל נדרש להפניה מחדש ליחידת טרום דיאליזה ובהמשך ברוב המקרים יידרש לדיאליזה חוזרת ולהשתלת כליה חדשה. יש חולים שעברו 4-3 השתלות כליה ואף מעבר לכך. בשיא עולמי מחזיק כיום ביורן ואן אמפל, מורה בן 41 מהולנד שעבר שבע השתלות כליה, האחרונה שבהן בשנת 2014 מאחותו.

 

 

JASN – Journal of the American Society of Nephrology, doi: 10.1681/ASN.2020060850