טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
חוקרים הצליחו להפסיק את הטרשת הנפוצה בעכברים
ניסוי חדש המציע טיפול לטרשת נפוצה הצליח להפוך את ההפרעה האוטואימונית בעכברים, וייתכן שבעתיד תרופה זו תעבוד גם על בני אדם, כך אמרו החוקרים ממונטריאול.
הטיפול החדש, שבשמו ההולם נקרא GIFT15, שם את הטרשת הנפוצה בהפוגה ע"י דיכוי תגובת המערכת החיסונית. ייתכן וממצא זה יהיה יעיל גם כנגד מחלות אוטואימיוניות נוספות כגון מחלת הקרוהן, זאבת ודלקת מפרקים שגרונית. החוקרים הוסיפו שייתכן ותרופה זו תהיה יעילה לשליטה במערכת החיסונית בעת השתלת איברים. יותר מכך, בניגוד לתרופות המדכאות את המערכת החיסונית באמצעים כימיים, הגישה הנוכחית נוקטת בטיפול תאי אישי, אשר משתמש בתאים של הגוף לדכא את המערכת החיסונית באופן ממוקד יותר.
"אתה מכיר את היצור מהמיתולוגיה שיש לו ראש של נשר וגוף של אריה? הם נקראים כימרה. באופן מטאפורי זה מה שהצלחנו ליצור", כך אמר יעקב גליפיו, אחד החוקרים הבכירים. "GIFT15 הוא פרוטאין (חלבון) חדש אשר מורכב משני חלבונים השונים האחד מהשני, כאשר מחברים אותם יחדיו הם מובילים לתהליך ביולוגי בלתי צפוי".
האפקט הזה, מסביר החוקר גליפיו, ממיר תאי B – צורה נפוצה של תאי הדם הלבנים שלרוב מעורב בתגובת המערכת החיסונית – והופך אותם לתאים המדכאים את המערכת החיסונית בעוצמה רבה. בניגוד לקרובי המשפחה הנפוצים שלהם, תאי ה- T, לא מוכרת התופעה בה תאי B באופן טיבעי הופכים למדכאי המערכת החיסונית. עצם ההכרה שניתן להשתמש בהם בכדי לשלוט במערכת החיסונית היא חדשה לגמרי.
"לאחר שהמירו החוקרים את תפקיד תאי ה-B בעזרת התרופה החדשה, ה- GIFT15, על גבי צלחת פטרי. לקחו את תאי ה- B החדשים והזריקו אותם חזרה לעכברים החולים בטרשת נפוצה והמחלה נעלמה", כך טוען גליפיו.
הטרשת הנפוצה צריכה להיות מאובחנת בשלביה הראשונים, מזהיר גליפיו. ישנו צורך במחקרים קליניים בכדי לבדוק את יעילות הטיפולים בבני האדם. לא נראו תופעות לוואי משמעותיות בעכברים, אומר גליפיו, והטיפול היה יעיל לאחר מנה אחת בלבד.
"זה קל לאסוף תאי B מן המטופלים" הוסיף גליפיו. "זה בדיוק כמו לתרום דם. אנחנו מטהרים אותם במעבדה, מטפלים בהם בעזרת ה- GIFT15 בצלחת פטרי, ומחזירים אותם חזרה למטופל. כך עשינו עם העכברים ואנחנו מאמינים שנוכל לעשות את אותו הדבר בבני אדם. קל מאוד להתקדם לשלב הבא, אנחנו רק מחפשים את השותפים והמשאבים הכלכליים בכדי להמשיך בפיתוח".
The Journal of Immunology, 2009