טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
חוקרים גילו כיצד ויטמין D נלחם בטרשת נפוצה
ויטמין D נקשר להפחתת הסיכון לטרשת נפוצה וצמצום השפעותיה. מחקר חדש חשף את המנגנון מאחורי הקשר
במשך שנים מציינים חוקרים כי קיים קשר בין הרמות של ויטמין D בגוף לבין היכולת למנוע או לצמצם את השפעת מחלת הטרשת הנפוצה, אך המכניזים המעורב בקשר זה נותר באפלה. כעת חוקרים מבית הספר לרפואה בניו-ג'רסי ואוניברסיטת סטנפורד חושפים את התהליך ומציגים כיצד הוויטמין מביא באופן ישיר לחיסול חלבונים שגורמים לפעילות המחלה.
במהלך מחלת הטרשת הנפוצה, חלבונים מזיקים הנקראים (interleukin-17 (IL-17, מיוצרים על-ידי תאי מערכת החיסון במוח. במחקר החדש שפורסם בכתב העת Molecular and Cellular Biology, החוקרים גילו כי לאחר שויטמין ה-D מתקשר לקולטן (רצפטור) שלו, הקולטן "מחנה" את עצמו על הגן שמקודד את ה- IL-17. באמצעות פעולה זו, הקולטן תופס את מקומו של חלבון אחר שבדרך כלל נמצא שם. אותו החלבון שמקומו נתפס הכרחי בכדי להפעיל את הגן שמקודד את החלבונים המזיקים IL-17. מכיוון שהגן נותר כבוי רמות ה- IL-17 צונחות.
במקביל לפעילות זו, הקולטן של ויטמין ה-D מפעיל גן אחר - גן המייצר חומרים המדכאים תאי T (תאים ממערכת החיסון), חומרים אשר "נלחמים" בפעילות ההרסנית של ה- IL-17.
הורדת רמות ה- IL-17 ודיכוי פעילותם של חלבונים אלו, מסייעים למניעה או להאטה של מהלך הטרשת הנפוצה.
לדברי החוקרים, פריצת דרך זו יכולה להוביל לייצור תרופות חדשות למחלת הטרשת הנפוצה וייתכן כי גם תשפיע על טיפולים למחלות אוטואימוניות נוספות, כמו דלקת מפרקים שגרונית, סכרת מסוג 1 ופסוריאזיס.
ערן ברקוביץ
שלום
תודה על השאלה כי באמת המשפט מתאר בקצרה מידי את אשר מתרחש:
תאי T הנם תאים של מערכת החיסון, אשר כפי שציינת לרוב טובים לנו ונלחמים במזיקים. בטרשת נפוצה תאים אלו נמצאו כתוקפים את המיאלין. חשוב להכיר שיש כמה סוגים של תאי T בינהם יש תאים תוקפים וגם תאים שתפקידם לווסת (ובמקרה של טרשת נפוצה לדכא) את תפקוד תאי ה- T התוקפים. במחקר הנוכחי (שנבחן בעכברי מעבדה עם מחלה הדומה לטרשת נפוצה), לפי דיווח החוקרים, הויטמין D מביא לכך שיהיו בגוף עוד תאי T מווסתים. אותם תאים ידוע שיכולים "לרסן" את תאי ה- T התוקפים (אלו שמזיקים בטרשת נפוצה) ובמחקר גילו דבר נוסף, שאותם תאים גם נלחמים בחלבונים המזיקים. כך לדברי החוקרים (בנוסף לדברים שצויינו בכתבה) עוזר הויטמין D לטרשת נפוצה.
תודה על ההבהרה
ניתן תמיד לשאול וגם להתייעץ עם הנוירולוג שלנו בפורום
שלומי אסף
זה לא אמור להיות משהו טוב, לא?
ד"ר PHD גדעון לבב
רחלי תמיד
אני מסכימה עם המחקר בחום (תרתי משמע)
וממליצה על אמבטיות שמש כדרך טבעית להעלאת ערכי הויטמין בגוף. אני עשיתי זאת כך: כל יום (ובהמשך עם הגעה לערכים רצויים, יש להוריד את התדירות) יש לחשוף לפחות 80% מהגוף לשמש חמה בין השעות 10:00-16:00. זאת לכ 20 דקות. 10 דקות כל צד של הגוף, כמו טיגון קציצה. החכמה היא להוציא את הקציצה (אנחנו במקרה הזה) לפני השרפה. אזורים רגישים כמו פנים, צואר, גב היד אפשר לכסות בתהליך. אצלי זה עובד מצויין. יש כאלה שהתהליך דורש עבורם שינוי של אזור מגורים (לצאת מחוץ לעיר) או מקצוע (להפוך למציל/ה)...