מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותחוסר שביעות רצון מהגוף?

חוסר שביעות רצון מהגוף?

מחקר חדש ביקש לבדוק את השפעת חוסר שביעות רצון לגבי הגוף על הטיית תשומת הלב הויזואלית כלפיי גוף רזה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

חוסר שביעות רצון מהגוף מוגדר כ"הערכה סובייקטיבית שלילית של הגוף הפיזי", ותופעה זאת קשורה בירידה בהערכה העצמית, בדיאטות קיצוניות ובעלייה בסיכון להתפתחות של הפרעות אכילה.

 

בבסיס של תחושת חוסר שביעות הרצון יש סתירה בין תפיסת הגוף ה"אידיאלי" לבין תפיסת הגוף הממשי.


תיאוריות חברתיות – תרבותיות מייחסות את הסתירה הזאת ללחצים שיש כיום על נשים בחברה המערבית להיות אידיאל שהוא למעשה לא טבעי ולא ניתן להשגה עבור מרבית הנשים. נשים שאינן מרוצות מהגוף שלהן עוסקות בהשוואות לנשים בעלות גוף רזה, והן נוטות למצוא את עצמן חסרות ופגומות.

 

כאן ייתכן ויש תפקיד לתהליך שנקרא הטיה ויזואלית של תשומת הלב (Visual attentional biases). התפקיד החשוב של תשומת הלב החזותית הוא לעשות מעין סדר עדיפויות בגירויים חזותיים שהם רלוונטיים ליחיד מבחינה חברתית. עבור נשים שאינן מרוצות מהגוף שלהן, גירוי רלוונטי כזה יהיה גוף רזה.

 

ההשערה של המחקר הנוכחי הינה איפה שחוסר שביעות רצון לגבי הגוף יהיה קשור בהטיית תשומת הלב הויזואלית כלפיי גירוי בסביבה החזותית של גוף רזה. בהינתן שתפיסה של גוף אידיאלי מושפעת ע"י החוויה הויזואלית, אז ההטיה הנ"ל רק גורמת לנורמות קיצוניות עוד יותר (של גוף רזה) וכך למעשה מחמירה את חוסר שביעות הרצון מהגוף הממשי של היחיד.

 

המחקר הנוכחי כלל 3 ניסויים אשר חקרו את הנושא של הטיית תשומת הלב כלפיי אינפורמציה שקשורה לגוף, בקרב נשים בעלות רמות שונות של חוסר שביעות רצון כלפיי גופן. אם ימצא שיש קשר בין חוסר שביעות רצון מהגוף לבין עלייה בתשומת הלב כלפיי גירוי של גוף רזה, זה יצביע על מכניזם שבו רמות גבוהות של חוסר שביעות רצון עלולות להישמר.

 

במחקר הנוכחי עשו שימוש במשימה חזותית בה זוגות תמונות של גוף אישה, אחת רזה מאד והשנייה שמנה, הוצגו אחת מעל השנייה על גבי צג מחשב, ומיד לאחר מכן הוצג סימן של חץ בדיוק במקום בו הייתה אחת מהתמונות (או הגוף הרזה או הגוף השמן). הנבדקות נדרשו לסמן מהר ככל הניתן האם החץ מצביע ימינה או שמאלה.


אם הנבדקת שמה לב יותר לגוף רזה, אז זמן התגובה שלה לחץ שמוקם היכן שהיה הגוף הרזה יהיה קצר יותר מאשר זמן תגובה לחץ שמוקם היכן שהיה הגוף השמן.  כך ההבדל בזמן התגובה לשני המיקומים של החץ מהווה מדד להטיית תשומת הלב לגוף רזה.

 

תוצאות המחקר מראות שבשלושת הניסויים השונים נמצא שנשים צעירות הגיבו מהר יותר לכיוון החץ כאשר הוא היה במיקום בו קודם לכן היה הגוף הרזה. הטיה זאת של תשומת הלב כלפיי גוף רזה נמצאה כאשר נעשה שימוש בגירוי קיצוני (גוף רזה מאד וגוף שמן) למשך 500 מיקרו-שנייה (ניסוי מספר 1), למשך 150 מיקרו-שנייה (ניסוי 2) וגם כאשר השוו בין הגירויים (כלומר הגוף הרזה היה מעט פחות רזה והשמן מעט פחות שמן) והציגו אותם למשך 150 מיקרו-שנייה (ניסוי 3).

 


בניסוי השלישי, כאשר הגירויים הושוו (כך ששני הגירויים נתפסו ע"י הנבדקות באותה מידה של קיצוניות) נמצא כי ככל שהאישה הייתה פחות שבעת רצון מהגוף שלה, וככל שמדד ה – BMI שלה היה גבוה יותר, כך היא הראתה פחות הטיה של תשומת הלב כלפיי גוף רזה.

 

דיון: התוצאות מראות שלנשים יש הטייה של תשומת הלב כלפיי גוף רזה, והטיה זו הינה אוטומטית. בניגוד לציפיות, הטייה זו היתה חלשה יותר בקרב נשים עם BMI גבוה יותר וחוסר שביעות רצון גדולה יותר כלפי גופן. התוצאות לא תומכות בתפיסה שתשומת לב סלקטיבית לגוף רזה קשורה בקשר סיבתי (של סיבה ותוצאה) וגורמת לחוסר שביעות רצון גדולה יותר מהגוף.  הסבר אפשרי לממצא זה הוא נטייה הגנתית להתעלם מגוף רזה, כאמצעי להגן על דימוי – עצמי בקרב נשים שדווקא פחות שבעות רצון מהגוף.

 

לקריאה נוספת:  www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/fulltext/122234708/PDFSTART

 


תורגם ונערך ע"י מיכל אפק