סרטן
מנהלי קהילה
חומר טבעי יעיל יותר לגמילה מתחליפי ניקוטין
מחקר מצא שתרופה טבעית וזולה יעילה יותר מתחליפי ניקוטין כמו מסטיק או מדבקות לגמילה מעישון
הרכיב הטבעי ציסטין (Cytisine) עשוי להיות יעיל יותר מתחליפי ניקוטין לגמילה מעישון. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine.
הציסטין - כימיקל המופק מצמחים - כבר משמש במזרח אירופה מזה עשורים לסיוע לגמילה מעישון. היתרון הגדול של התרופה הוא מחירה הנמוך. מחקרים כבר הוכיחו כי התרופה יעילה יותר מפלצבו (חומר דמה) לגמילה מעישון. עם זאת, התרופה לא נבדקה "ראש בראש" מול טיפולים אחרים לגמילה כמו תחליפי ניקוטין או תרופות אחרות.
כדי לבחון את יעילות התרופה בהשוואה לתחליפי ניקוטין, חוקרים מאוניברסיטת אוקלנד בניו-זילנד ערכו מחקר מבוקר בקרב 1,310 גברים ונשים שהתקשרו לקו התמיכה הארצי לגמילה מעישון.
הנבדקים חולקו לשתי קבוצות שוות באופן רנדומלי. קבוצה אחת טופלה בציסטין במשך 25 ימים והשנייה טופלה בתחליפי ניקוטין – מדבקות, מסטיק ו/או לכסניות – במשך 8 שבועות. כל הנבדקים קיבלו גם תמיכה טלפונית.
ציסטין היה יעיל יותר מתחליפי ניקוטין בסיוע למעשנים להיגמל בשבוע הראשון, לאחר חודש, לאחר חודשיים ולאחר חצי שנה. לדוגמה, לאחר חודש, 40% מאלה שנטלו ציסטין דיווחו כי לא עישנו, בהשוואה ל-31% מאלה שהשתמשו בתחליפי ניקוטין.
בקרב אלה שחזרו לעשן, הזמן הממוצע מהיום בו נגמלו ועד שחזרו לעשן היה 53 ימים בקבוצת הציסטין, לעומת 11 ימים בקבוצת תחליפי הניקוטין. במהלך הטיפול משתתפים שקיבלו ציסטין גם דיווחו על פחות תסמיני גמילה ומצאו את העישון פחות מספק.
החוקרים מסבירים כי ציסטין נקשר לקולטנים של ניקוטין במוח, כך שמעשנים מקבלים את אותו הסיפוק כאילו עישנו סיגריה והוא מפחית את החשק לעשן ואת חומרת תסמיני הגמילה. בנוסף, אם מעשנים כשנוטלים ציסטין העישון פחות מספק, מה שמקל על תהליך הגמילה.
למרות שהתרופה מבוססת על רכיב טבעי, היא לא נטולת תופעות לוואי. למעשה, תופעות הלוואי היו שכיחות כמעט פי שניים בקרב נבדקים שהשתמשו בציסטין בהשוואה לאלה שהשתמשו בתחליפי ניקוטין. תופעות הלוואי - בעיקר תחושת בחילה, הקאות והפרעות שינה - באופן טיפוסי לא נמשכו זמן רב ולא היו חמורות.
הציסטין כיום נמצא בשימוש לגמילה מעישון רק במזרח אירופה והחוקרים קוראים לאפשר את זמינות התרופה ברחבי העולם בשל מחירה הנמוך.
גם בישראל הציסטין לא רשום כטיפול לגמילה מעישון, אך מתחילת 2010 נכנסו לסל הבריאות הממלכתי שתי תרופות לגמילה מעישון: זייבן (Zyban) וצ'מפיקס (Champix) והן נמכרות בקופות החולים בעלות של השתתפות עצמית בלבד (15% מעלות התרופה), בכפוף להשתתפות בסדנאות גמילה. תחליפי ניקוטין אינם כלולים בסל נכון לשנת 2014.
נתונים ממחקרים הראו כי לטיפול משולב של ייעוץ מקצועי יחד עם טיפול תרופתי שיעורי ההצלחה העומדים סביב 30%-50% לאחר שנה.
N Engl J Med 2014; 371:2353-2362December 18, 2014