מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא מילא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה והיה חבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותחומצה פולית מקדמת ריפוי בפגיעת בחוט שדרה

חומצה פולית מקדמת ריפוי בפגיעת בחוט שדרה

חומצה פולית מקדמת ריפוי אצל עכברים עם פגיעה בחוט השדרה על ידי שינוי ב-DNA


חומצה פולית משנה DNA וגורמת להתחדשות הרקמה העצבית הפגועה
חומצה פולית משנה DNA וגורמת להתחדשות הרקמה העצבית הפגועה

החוקרים הראו כי לחומצה פולית יש ההשפעות מרפאות שמביאות לצמיחה מחודשת של הרקמה הפגועה.  

 

באופן ספציפי, חומצה פולית משתתפת בתהליך שנקרא מתילציה של דנ"א DNA Methylation, תהליך ביוכימי טבעי שבו תרכובות כימיות הידועות כקבוצות מתיל מחוברות ל- DNA. ממצאי המחקר מראים כי הבנה טובה יותר של הרצפים של החומר הכימי הקשורים לחילוף חומרים של החומצה הפולית ולתהליך המתילציה של ה-DNA,  עשויה להוביל לטכניקות חדשות לקידום החלמה של חוט השדרה שנפגע.

 

המחקר נמצא בשלב מוקדם ודרושים מחקרים נוספים כדי לקבוע איזה תפקיד חומצה פולית עשויה לשחק בטיפול בבני אדם עם פגיעה בחוט השדרה. מידע על חומצה פולית בתזונה האנושית, כולל מקורות תזונתיים של ויטמין והצריכה היומית המתאימה ניתן למצוא כאן.

 

הוספת קבוצות מתיל כדי לשנות את התפקוד של ה-DNA היא חלק בתחום חדש יחסית של אפיגנטיקה-לשנות את התפקוד של ה-DNA מבלי לשנות את הרכב הגנים. "היכולת לשנות את תפקוד הגן דרך המתילציה בדנ"א מציעה הבנה חדשה של  המחלות ונותנת כלים לפיתוח טיפולים חדשים," אמר ד"ר איסכנדר. "המחקר שלנו הראה כי חומצה פולית, תוסף תזונתי זמין בדרך כלל, יודע לשנות את תפקוד הגן והוא עשה זאת באופן שמתקן את מערכת העצבים הפגועה.

 

חומצה פולית, ויטמין B, נמצאת באופן טבעי בירקות בעלי עלים ירוקים ומזונות אחרים. הסוג הסינתטי של חומצה פולית, משמש כתוספת דגנים בארצות הברית. לויטמין תפקיד חשוב בהיווצרות המוח וחוט השדרה של העובר בשלב המוקדם של ההתפתחות. בארה"ב ההמלצה היא לכל הנשים בגיל הפוריות לצרוך 400 מיקרוגרם של חומצה פולית מדי יום כדי להקטין את הסיכון שלהן ללדת ילד עם מום במוח או חוט השדרה.

 

בגלל התפקיד של חומצה פולית  בהתפתחות חוט השדרה בעובר, החוקרים ניסו לקבוע האם מתן ויטמין יכול לקדם ריפוי של הרקמה הפגועה במערכת העצבים אצל מבוגרים. במחקר הקודם, החוקרים הראו כי חומצה פולית יכולה לשפר את הצמיחה המחודשת של האקסונים, או סיבי העצב, בחולדות עם פגיעות בחוט השדרה. במסגרת המחקר הנוכחי, הם מדדו את השפעתה של חומצה פולית במינונים שונים. הם גילו כי ככל שעולים במינון, כך גם עולה שיעור הצמיחה המחודשת של האקסונים. בסופו של דבר הושגה צמיחה כמעט פי עשרה. אולם מעבר למינון השיא של 80 מיקרוגרם לקילוגרם של משקל גוף, האפקט על התחדשות אקסונים ירד,ללא גרימת רעילות או נזק עצבי.

 

כיצד זה עובד?

 

רקמת העצב שנפגעה מתחילה לייצר קולטנים לחומצה פולית. חומצה פולית משתלבת לתוך הקולטן כמו מפתח לחור המנעול, ואז היא נספגת לתוך תא העצב. אחרי שחומצה פולית נספגה לתוך רקמת מערכת העצבים שנפגעו, תאי העצב מתחילים לייצר אנזימים אשר מצרפים קבוצות של מתיל ל-DNA.

 

מתוך-Physorg

 

תרגום ועריכה: אנה רייזמן

Dov-c3c4
03/07/10 18:24

שמחתי לקרוא הכתבה ,  מעורר תקוה.
 דב