סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
חדש: ניידת לבדיקות מעקב סוכרת בגליל
פרויקט ראשון לסוגו יוצא לדרך בגליל בתקופת המלחמה: ניידת שעוברת בין יישובי צפון הארץ ומאפשרת לסוכרתיים לבצע באופן מרוכז ותוך זמן קצר את בדיקות המעקב השנתיות
המאובחנים בסוכרת בסוג 2 נדרשים לבצע מדי שנה בדיקות מעקב לצורך איתור מוקדם של סימנים מחשידים ומניעת התפתחות סיבוכי המחלה השונים אשר עשויים להוביל לפגיעות קשות, ובין השאר לקטיעות גפיים, הידרדרות הראייה ועיוורון ופגיעה בתפקודי הכליות. חולים רבים מתקשים להגיע לכל בדיקות המעקב וההיענות לבדיקות עלולה להיפגע – בעיקר בגיל המבוגר ובייחוד בתקופות מאתגרות, למשל בימי הלחימה בחודשים האחרונים בצפון הארץ.
במסגרת פרויקט חדש של מיזם 'ספרת הסוכרת בגליל' מיסודה של הפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר-אילן בצפת וקרן ראסל ברי, ובשיתוף עם קופות החולים, בתי החולים בצפון והרשויות המקומיות, הופעלה לראשונה ניידת שמאפשרת לתושבי הצפון המאובחנים עם סוכרת סוג 2 לבצע את כלל בדיקות המעקב השנתיות במרוכז בקרבת ביתם. הניידת שמאויישת על ידי אחיות תעבור בין יישובי הצפון, וניתן יהיה לבצע בה את כלל הבדיקות התקופתיות הנדרשות מהסוכרתיים, ובהן בדיקות דם, בדיקות שתן, תצלום קרקעית העין, בדיקת כף רגל וכלי דם פריפריים, מדידת משקל וגובה ומדידת לחץ דם – בדיקות המאפשרות זיהוי ואיתור מוקדם של סימנים מקדימים לסיבוכי המחלה המאוחרים וגורמי סיכון נוספים.
הניידת הושקה בשבוע שעבר בכנס השנתי של ספרת הסוכרת בגליל. המיזם כולו מבקש לסייע למתמודדים עם סוכרת סוג 2 והשמנת יתר בצפון הארץ ולמנוע סיבוכים של סוכרת והשמנה. המיזם פועל "כדי ליצור חיבור בין רפואה וחברה בפיתוח והטמעה של מודלים חדשניים לצורך שיפור בריאותן של קהילות הנמצאות בפריפריה החברתית והגאוגרפית", נמסר מהארגון .
ירידה בהיענות
לדברי מנהל 'ספרת סוכרת בגליל', פרופ' נעים שחאדה המשמש גם מנהל מכון אנדוקרינולוגיה, סוכרת ומטבוליזם והמרכז לאורח חיים בריא בילדים ונוער במרכז הרפואי רמב"ם, "הפרויקט נותן מענה חיוני למטופלים, ויקל מאד את ביצוע בדיקות המעקב התקופתיות. אין לנו ספק שבדרך זו נצליח להעלות באופן משמעותי את אחוזי ההיענות של חולי הסוכרת לביצוע בדיקות שנתיות, ובכך נסייע לשיפור איכות החיים של מטופלים ומניעת החמרה במצבם הרפואי". סגנית מיזם, ד"ר סיון שפיצר, שמשמשת ראש החוג לבריאות האוכלוסייה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן, מוסיפה כי מיזם ספרה "מטמיע מודל פורץ דגל לצמצום פערי בריאות בקהילות הנמצאות בפריפריה החברתית והגיאוגרפית". פעילות המיזם כבר סייעה לקידום בריאות בחלק מהרשויות בצפון הארץ, למשל בהקמת מתקני ספורט ושבילי הליכה ובהעלאת מודעות לבריאות בעיר אום אל פאחם.
עם השנים מתברר כי ההיענות לבדיקות המעקב אצל סוכרתיים הולכת ויורדת אצל חולים "ותיקים" שאובחנו לפני שנים ובגיל המבוגר – דווקא בתנאים שבהם הסיכוי להתפתחות סיבוכים של סוכרת גבוה יותר. במחקר מאיטליה שבחן את ההיענות לביצוע בדיקות מעקב בקרב אנשים עם סוכרת סוג 2 בשנים 2018-2017, שממצאיו פורסמו בספטמבר 2021 בכתב העת PLOS ONE מצא כי 11% עד 29% מהחולים אינם מגיעים לכלל בדיקות המעקב במועדים המומלצים, וההיענות בתחום זה חסרה יותר בהשוואה להיענות לטיפול התרופתי לסוכרת סוג 2 (שם תועדו 87% עד 92% היענות). לעתים קיימת גם בעיה של היענות לבדיקות המעקב המומלצות אצל הרופאים, ובמחקר מיוון שממצאיו פורסמו באוקטובר 2020 בכתב העת Diabetes Therapy, נמצא כי רק 46% מהרופאים שנכללו בבדיקה – רופאים כלליים, פנימאיים ואנדוקרינולוגים – נענים לפרוטוקולים המלאים לביצוע בדיקות מעקב לסוכרת עבור מטופליהם המאובחנים.
בישראל, לפי נתוני התוכנית הלאומית למדדי איכות ברפואת הקהילה של משרד הבריאות והמכון הלאומי לחקר שרותי הבריאות ומדיניות הבריאות, נכון לשנת 2022 נמצא כי 72.7% בלבד מהסוכרתיים מקפידים על בדיקות עיניים קבועות לפי התדירות המומלצת – אחת לשנתיים ובהמשך אחת לשנה לחולים עם משך מחלה ארוך, נתון המהווה ירידה של 2.5% בהשוואה לנתוני 2021. כמו כן, 77.1% בלבד מהסוכרתיים ביצעו בדיקה שנתית לאיתור חלבון בשתן שעשויה להעיד על פגיעה כליייתית, נתון שמצוי אף הוא בירידה בהשוואה לשנת 2021. ל-91% מהסוכרתיים בשנת 2022 תועד בתיק הרפואי ערך מדד GFR המעיד על תפקודי הכליות.