כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
חדש בישראל: תרומת כליה מאדם שנפטר מדום לב
משרד הבריאות פרסם הנחיות חדשות המאפשרות לראשונה ליטול כליות להשתלה מתורם שנפטר מדום לב
למרות התפתחויות בתחום השתלת האיברים מתורמים מתים וחיים, קיים מחסור חמור באיברים להשתלה. כדי לנסות להקל על המצוקה, הנחיות חדשות של משרד הבריאות מאפשרות לקבל תרומת כליה מאדם שנפטר עקב דום לב. זאת, בנוסף לדרך המקובלת של קצירת איברים אחרי קביעת מוות מוחי של התורם.
מטרת ההנחיות החדשות, שפורסמו לאחרונה בחוזר מנכ"ל, היא להרחיב את אפשרויות השתלת האיברים הנתרמים בארץ, ולצמצם את הפער בין מספר האיברים הזמינים להשתלות לבין רשימת החולים הממתינים. נכון ל-1 בינואר 2014, 1,075 חולים ממתינים להשתלה, בהם 762 המחכים להשתלת כליה.
בחוזר נכתב כי מרכזים רפואיים רבים ברחבי בעולם החליטו באחרונה לחדש את השיטה של נטילת איברים מתורמים שנפטרו לאחר דום לב ולהשתילם בחולים הממתינים.
בישראל בשלב ראשון יבוצע המהלך כפיילוט בכמה בתי חולים המתמחים בהשתלות. על פי ההנחיות, נטילת איבר מנפטר תהיה רק לאחר הפסקה בלתי הפיכה של פעימות ליבו, לאחר החייאה שלא צלחה בבית החולים או בדרך אליו. התורמים יהיו בטווח הגילים 55-10 בלבד, ללא מחלות רקע שאינן מאפשרות תרומת איברים.
הליך שימור האיברים של התורם המת יחל לאחר שהתברר שהנפטר הסכים לתרום איבריו כשהיה בחיים באמצעות כרטיס אדי או שמשפחתו הביעה הסכמתה לתרומה.
בחוזר מוסבר כי לצורך נטילת איברים לאחר דום לב, נדרשות פעולות מקדימות אשר יש צורך וחשיבות לבצען באופן מידי לאחר קביעת המוות הלבבי. פעולות אלה מבוצעות על-ידי החדרת צנתרים, דרכם מזליפים תמיסות קירור ושימור לחלל הבטן. פעולות אלה נועדו לקרר ולשמר את האברים ובכך לאפשר זמן להתארגנות ופרק זמן סביר לאתר את המשפחה ולקבל את הסכמתה לתרומת האיברים. בשל הזמן הקצר העומד לרשות הצוות הרפואי לא ניתן לרוב לאתר את המשפחה ולפנות אליה לקבלת הסכמתה לביצוע פעולות אלו ולפיכך הן יבוצעו ברוב המקרים ללא ידיעת המשפחה והסכמתה.
לחתימה על כרטיס אדי לתרומת איברים יש להתקשר 6262*