מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותזרימת הדם בטרשת נפוצה

זרימת הדם בטרשת נפוצה

נוירולוגים מאוניברסיטת באפאלו מתחילים במחקר שיכול להאיר מחדש את כל הידוע והנסתר לגבי הסיבות לטרשת נפוצה.


החוקרים הולכים לבחון את האפשרות כי הסימפטומים של טרשת נפוצה נובעים מהיצרותם של ורידים מרכזיים מחוץ לגולגולת, מצב שנקרא chronic cerebrospinal venous insufficiency" CCSVI" – מחסור כרוני בזרימת דם ורידית בגולגולת ובעמוד השדרה.


CCSVI הוא מצב וסקולרי מורכב שגילה ותאר אותו הרופא פאולו זאמבוני מאוניברסיטת פררה באיטליה. ההיצרות של הורידים המרכזיים חוסמת את זרימת הדם החופשית (הנורמאלית) מן המוח, וגורמת לשינוי בדפוס זרימת הדם במוח שבסופו של דבר מביא לפגיעה ברקמות המוח והתנוונותם של הנוירונים במוח.
"אם נוכל להוכיח את ההשערה שלנו, שמחסור בזרימת הדם בורידים במוח ועמוד השדרה היא הסיבה לטרשת נפוצה" אומר ד"ר רוברט זיבאדינוב, מנהל המחקר, "זה הולך לשנות לחלוטין את הדרך בה אנו מבינים את הטרשת הנפוצה".


פרופ' מיכאל קיין, השותף למחקר, טוען שלתוצאות חיוביות מהניסויים יהיו השלכות משמעותיות לגבי הטיפול בטרשת נפוצה. "היכולת לזהות את אלו בסיכון לפתח טרשת נפוצה, לפני הופעת הסימפטומים, יכולה לשנות את חייהם של מיליוני אנשים הנמצאים בפני פגיעה משמעותית".


" כשהייתי עוד בבית הספר לרפואה, חשבנו שכיב עיכולי - peptic ulcer – נגרם כתוצאה ממתח. כיום אנו יודעים ש- 80% מהסיבות למחלה נובעות מזיהום בקטריאלי. עבודתו של ד"ר זבידאנוב יכולה להוביל לדרך התבוננות חדשה על הטרשת הנפוצה", אמרה אחת השותפות למחקר.


הניסוי הנוכחי מתבסס על ניסוי ראשוניי (פיילוט) שערך ד"ר זבידאנוב. המחקר הראה שישנן מספר בעיות המשפיעות על זרימת הדם הורידית מן המוח ללב, אשר מתרחשות בשכיחות גבוהה יותר בקרב אנשים עם טרשת נפוצה בהשוואה לקבוצת ביקורת בריאה. "תוצאות ממחקר ראשוני זה, שכלל 16 אנשים עם טרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי ו-8 אנשים בקבוצת ביקורת בריאה, אשר התאימו בגיל ומגדר. הראו שכל האנשים עם טרשת נפוצה, אבל אף אחד מקבוצת הביקורת היה CCSVI מחסור כרוני בזרימת דם ורידית בגולגולת ובעמוד השדרה", ציין זאבידנוב.


מחקר אחר שבוצע באוניברסיטת באפאלו, הראה באמצעות סריקת MRI מתקדמת שישנם משקעים של ברזל במוח, עוד מצא המחקר, שמשקעים אלו יכולים להיות קשורים למיקום הנגעים (לזיות) של הטרשת הנפוצה. הסריקות גילו אטרופיה (התנוונות) מוגברת במוח ושינויים בזרימת הדם במוח ועמוד השדרה בקרב האנשים עם טרשת נפוצה. תוצאות מחקר זה הוצגו בספטמבר השנה בגרמניה בכנס הטרשת הנפוצה העולמי.


המחקר החדש שהולך להתבצע הולך לכלול 1,600 מבוגרים ו- 100 ילדים. המחקר הולך להשוות בין 1,100 אנשים עם אבחנה של טרשת נפוצה, לבין 300 נבדקים בריאים ובין 300 מטופלים עם מחלות אוטואימוניות וניורודגנרטיביות אחרות. המחקר כבר התחיל לרוץ והוא יימשך לאורך שנתיים.


"ההנחה המרכזית כיום שהפגיעה במערכת העצבים המרכזית בטרשת נפוצה נובעת בעיקר כתוצאה מתגובה חריגה של המערכת החיסונית כנגד רקמות הנוירונים של האדם עם טרשת נפוצה אותגרו כבר בעבר באמצעות מחקרים אחרים. מחקרים כבר הראו מרכיב נוירודגנרטיבי בטרשת נפוצה ופגיעה נמשכת בניורונים (הכוונה לתהליך התנוונות של נוירונים שאינו נובע מפגיעה/תקיפה של המערכת החיסונית)", אמר זאבידינוב.


עם זאת, הפעילות הדלקתית (שנובעת מ"תקיפה" עצמית של מערכת החיסון) והתהליך הנוירודגנריטיבי מתרחשים בו זמנית בטרשת נפוצה וישנה שונות רבה בתהליכים אלו בין מטופלים שונים, מצב המקשה מאוד לזהות את הסיבה, או הסיבות למחלה. בסופו של דבר, המקור ואופן ההתפתחות של טרשת נפוצה נותרה לא ידועה ברובה".


בכדי לקבוע את נכונות ממצאיו הראשוניים של דר" זיבאדינוב, מנסה המחקר הגדול הנוכחי לשחזר ולתקף את ממצאיו. את המחקר מנהלים זיבאדינוב וווינסטוק-גוטמן. המחקר יעריך את מהירות זרימת הדם בכלי הדם בתוך המוח ומחוצה לו, באמצעות Doppler ultrasound.


למחקר יקראו CTEVD - combined transcranial and extracranial venous Doppler. כל נבדקי המחקר יעברו בדיקות רפואיות מקיפות וסריקת דופלר של הראש והצוואר בכדי להשיג הדמיה של כיוון זרימת הדם בתנוחות שונות של הגוף. הנבדקים גם יספקו בדיקות דם וימלאו שאלונים שייבחנו סיבות סביבתיות שייתכן ומגבירות את הסיכון לטרשת נפוצה.


כל נבדקי הטרשת הנפוצה במחקר יעברו סריקת MRI בה ימדדו משקעי הברזל בנגעים ובסביבתם הקרובה במוח באמצעות שיטה הנקראת susceptibility-weighted imaging. ממצאי הברזל בהדמיה יקושרו לממצאים נוירו פסיכולוגים. הצד הנוירופסיכולוגי במחקר ייערך ע"י פרופ' ראלף בנדיקט.


מתוך כל הנבדקים, תת קבוצה של 250 מקבוצות המחקר והביקורת יעברו סריקת MRI של ורידי הצוואר בכדי לקבוע אבחנה של CCSVI.


ד"ר מורלי ראמאנאתן, תנתח במחקר את בדיקות הדם ותחפש אחר חלבונים וחומרים נוספים הקשורים לפגיעה במערכת העצבים המרכזית. בנוסף הוא יבדוק נושאי עניין נוספים כמו ויטמין D ועישון סיגריות, גורמים שקושרו בעבר כגורמי סיכון משמעותיים לטרשת נפוצה.


תוצאות המחקר ייחשפו 3 פעמים לאורכו, כאשר החשיפה הקרובה תתבצע ב- נובמבר 2009.


מתוך חדשות אוניברסיטת באפאלו .


לפרטים נוספים על המחקר ניתן ללחוץ כאן.

 

 

תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.