טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
זוהתה מולקולה שעשויה למנוע נכות בקרב חולי טרשת נפוצה
חוקרים מקנדה זיהו מולקולה שעשויה לחסום באופן נקודתי את פעילותו של אנזים המוביל לפגיעה בתאי עצב ולנכות בקרב חולים בטרשת נפוצה
התרופות לטיפול בטרשת נפוצה שקיימות כיום בשוק משפיעות ברובן על המערכת החיסונית באמצעות הפחתה של הפעילות הדלקתית במוח, אולם חסרונן העיקרי הוא בכך שהן עלולות לדכא את המערכת החיסונית ולאלץ את המטופל להתמודד עם תופעות לוואי חמורות, כולל סיכון מוגבר להידבק בזיהומים.
כעת מדווחים חוקרים מקנדה כי הצליחו לזהות אנזים שעשוי לסייע לאותה מטרה – הפחתת הפעילות הדלקתית – אך מבלי לגרום לדיכוי של המערכת החיסונית ובאופן שעשוי להקל משמעותית בתופעות הלוואי.
החוקרים מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת אלברטה ביקשו לבחון שיטה חדשה להפחתת הדלקתיות במוח, אחד הגורמים המרכזיים שמובילים לנכות במחלת הטרשת הנפוצה. החוקרים בדקו את השפעתו של אנזים הקרוי גרנזיםB (ובלעז Granzyme B) המצוי בתאים ציטוטוקסיים של המערכת החיסונית כיעד לטיפול פוטנציאלי שיפחית את הפעילות הדלקתית מבלי לדכא את המערכת החיסונית בצורה מזיקה.
תאים ציטוטוקסיים משמשים את הגוף כדי להרוג וירוסים מאיימים. במקרה של טרשת נפוצה, תאים אלה פועלים כנגד הגוף עצמו. האנזים גרנזים B פועל ככלי נשק, פוגע בתאי העצב ובחומרים חיוניים נוספים הנמצאים במוח. החוקרים הבחינו כי חסימתו של גרנזים B באמצעות מעכב שהתגלה בעת האחרונה ונקרא serpina3n, איפשר להאט באופן משמעותי את התקדמות הטרשת הנפוצה בתאים של בני אדם ובמודל של טרשת נפוצה בעכברים.
ממצאי המחקר פורסמו בגיליון ספטמבר 2015 של כתב העת Journal of Neuroinflammation.
כלי הנשק של תאי המערכת החיסונית
"אנו יכולים להשפיע על כלי הנשק של התאים הציטוטוקסיים, שמשמשים אותם לגרימת נזק לתאי העצב במוח. כל זאת מבלי להפריע לפעולות ההגנה החיוביות של אותם התאים", הסביר פרופ' פאבריזיו גיוליאני, החוקר הראשי ופרופ' לנוירולוגיה באוניברסיטת אלברטה. "המולקולה הזו, serpina3n, יכולה לחסום את הנזק שגורם הגרנזים B שאחראי לפגיעה והתנוונות תאי העצב במחלת הטרשת הנפוצה. התנוונות תאי העצב קשורה באופן מובהק לנכות בעקבות המחלה."
לפי פרופ' גיוליאני, החסימה של גרנזים B כמעט ואינה משפיעה על התגובה הדלקתית של הגוף. גם לאחר חסימתו נשמרים יכולותיה של המערכת החיסונית. לדבריו, ההתערבות בשלבים המוקדמים של הפעילות הדלקתית במוח במחלת הטרשת הנפוצה יכולה להאט באופן משמעותי את התקדמות המחלה. "במודלים שחקרנו, לא ראינו שהמחלה נעלמת. המחלה עדיין קיימת, גם הפעילות הדלקתית נמשכת, אך מנענו את הנזק לתאי העצב המוביל לנכות", ציין פרופ' גיוליאני.
הגרנזים B התגלה לאחרונה באוניברסיטת אלברטה על-ידי פרופ' כריס בלקלי, מהפקולטה לרפואה והמחלקה לביוכימיה, ששותף למחקר הנוכחי. בלקלי גם תרם לגילוי ה- serpina3n לצד פרופ' ריימונד ראג'וט מהמחלקה לכירורגיה.
כעת צוות המחקר מתכונן לתחילת ניסויים במטופלים עם טרשת נפוצה על המולקולה שזוהתה. פרופ' גיוליאני סיכם כי "אם זה יעבוד כמו שאנחנו חושבים, תהיה לכך השפעה אדירה על הטיפולים למחלת הטרשת הנפוצה".
Journal of Neuroinflammation, doi:10.1186/s12974-015-0376-7