מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותזה מדעי: הריח של לבנדר באמת מרגיע

זה מדעי: הריח של לבנדר באמת מרגיע

חוקרים מצאו שההשפעה של חומר שקיים בריח הלבנדר על עכברים דומה לזו של נטילת ואליום. הם אפילו יודעים מה המנגנון שמסביר זאת ואיך צריך להשתמש בחומר כדי שזה יעבוד


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

לריחם של תמציות לבנדר, שקיימות במוצרים רבים החל משמני לבנדר ומוצרי קוסמטיקה ועד נרות לבנדר שתמצאו כמעט בכל ספא, מיוחסת ברפואה העממית היכולת להשרות רגיעה. גם מחקרים כבר הדגימו תכונות נוגדות חרדה של ריח לבנדר.

 

כעת חוקרים יפנים מאוניברסיטת קגושימה מספקים עדויות נוספות לכך, לאחר שמצאו כי לרכיב אלכוהולי בריח הלבנדר המכונה לינלול (linalool) השפעה עוצמתית על לחץ וחרדה – לפחות בעכברים.

 

החוקרים החלו להתעניין ביכולת של הלינלול להפחית לחץ וחרדה בעקבות מחקר שעשו בו בחנו את השפעותיו של החומר על שיכוך כאב בעכברים. באותו מחקר הם הבחינו בכך שנראה כי הנוכחות של לינלול מרגיעה את העכברים.

 

במחקר החדש, שממצאיו פורסמו אתמול (ג') בכתב העת המדעי Frontiers in Behavioral Neuroscience הם הכניסו עכברים לתא מיוחד אליו הועבר לינלול באמצעות מכשיר אידוי.

 

החוקרים מדווחים כי לאחר חשיפה ללינלול העכברים נטו יותר לחקור את סביבתם, מה שמעיד על כך שהם היו פחות חרדים מעכברים רגילים.

 

נוסף על כך, למרות שנחשפו ללינלול, העכברים לא התנהגו כאילו הם שיכורים, כפי שמתנהגים עכברים שקיבלו בנזודיאזפינים – תרופות ההרגעה הנפוצות ביותר. 

 

חייבים להריח

 

כאשר החוקרים חסמו את יכולתם של העכברים להריח - הלינלול לא עבד. החומר לא השפיע על העכברים גם כאשר הם קיבלו תרופה שחוסמת קולטנים מסוימים במוח המכונים GABA עליהם פועלות תרופות הרגעה ממשפחת הבנזודיאזפינים.

 

לפי ממצאים אלה נראה שכדי לפעול הלינלול צריך להתקבל כריח דרך האף ולא באמצעות שאיפה לריאות וזרם הדם, מאחר שלינלול נקלט בגוף על ידי תאי עצב חישתיים לריח (Olfactory Neurons)  המצויים במעלה האף ששולחים באופן ישיר למוח אותות רק לנקודות מסוימות – אותן נקודות שמופעלות על ידי תרופות כגון ואליום. זאת כאמור מבלי להוביל לתופעות הלוואי של התרופות.

 

החוקרים מקווים שהתובנות החדשות יובילו לפיתוח טיפולים בטיחותיים על בסיס ריח הלבנדר ללחץ וחרדה בבני אדם.

 

 

Frontiers in Behavioral Neuroscience, DOI: 10.3389/fnbeh.2018.00241