השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
זה לא ה''מה'', זה ה''כמה''
מחקר: רק כמות הקלוריות שאנו צורכים משפיעה על צבירת שומן בגוף, אבל לא כדאי לוותר על החלבון
שומן גוף עולה בכל האנשים שאוכלים יתר על המידה, בלי קשר לכמות החלבון בתזונה שלהם. אבל, באלה שאוכלים יתר על המידה עם רמות נמוכות של חלבון בתזונה, יותר מהקלוריות נאגרות כשומן. אנשים אלה גם מאבדים יותר מסת גוף רזה, בעוד שאלה שאוכלים תזונה עם רמות חלבון גבוהות מעלים יותר מסת גוף רזה ולכן שורפים יותר קלוריות במנוחה. כך עולה ממחקר חדש.
דיאטות פופולאריות שונות, מבוססות על העלאת או הפחתת רכיבים תזונתיים מסוימים - כמו פחמימות או חלבון – וגורסות כי זה המפתח להרזיה. חוקרים ממרכז המחקר Pennington ביקשו לבדוק כיצד התזונה משפיעה על עליה במשקל, על הרכב הגוף (האחוז מכם שהוא רזה בהשוואה לשמן) ועל ההוצאה האנרגטית במנוחה (כמות הקלוריות שהגוף שורף במנוחה).
המחקר שפורסם בכתב העת היוקרתי JAMA נערך בקרב 25 מתנדבים בריאים בגילאי 18-35, בעלי משקל תקין או עודף משקל (BMI בין 19-30).
בניסוי שנעשה תוך שהות הנחקרים במרפאות בהשגחה, הם קיבלו תזונה מקדימה ומייצבת במשך 13-25 יום. לאחר מכן הם החלו לקבל תזונה עשירה בקלוריות, אך עם רמות שונות של חלבון ב- 3 קבוצות: תזונה עם 5% חלבון (תזונה דלת חלבון), 15% חלבון (תזונה רגילה) או- 25% חלבון (תזונה עתירת חלבונים). הנחקרים קיבלו את התזונה במשך 8 שבועות. בהשוואה לתזונה המקדימה, ב- 8 השבועות קיבלו המשתתפים כ- 1,000 קלוריות יותר ליום - עליה של כ- 40% בצריכה האנרגטית.
כצפוי, כל הנחקרים השמינו. אכילת היתר הביאה לעליה הגדולה ביותר במשקל בקבוצה שקיבלה תזונה עשירה בחלבונים – 6.5 ק"ג, בהשוואה ל- 6 ק"ג בקבוצה עם 15% חלבון ו- 3 ק"ג בקבוצה שהתזונה שלה הייתה דלה בחלבון.
עוד נמצא כי העלייה בשומן הגוף הייתה דומה ב- 3 הקבוצות. אבל, הקבוצה שקיבלה תזונה דלה בחלבון אגרה אחוז גדול יותר מהקלוריות כשומן מאשר הקבוצות האחרות. בקרב הנחקרים שהיו תחת תזונה עשירה בחלבון או רגילה, הייתה עליה משמעותית במסת גוף רזה ובהוצאה האנרגטית במנוחה. לעומתם, בקרב מקבלי התזונה הדלה בחלבון, הייתה ירידה של 0.7 ק"ג במסת הגוף הרזה. לעליה במסת גוף רזה השפעה חיובית על כמות הקלוריות שנשרפות.
החוקרים מסכמים כי הקלוריות שאנו צורכים הן חשובות כי צבירת השומן תלויה רק בעודף הקלוריות. אבל יש להתייחס גם לחלבון. תזונה מאוד דלה בחלבון אינה בריאה (5%) מכיוון שהיא פוגעת ברקמת השריר ומפחיתה את הקלוריות שהגוף שלנו שורף במנוחה.
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט
עדי זוסמן RD
צורת האכילה משפיעה מאוד על הכמות והשפעה של המזון בגוף. כאשר אוכלים בצורה מודעת, עם התכווננות לאוכל, שמים לב לטעם ומרקם ומידת השובע, הכמות מופחתת באופן טבעי.