קרוהן וקוליטיס
מנהלי קהילה
זהירות: שילובים מסוכנים
גם אם התוסף שאתם נוטלים טבעי, זה לא אומר שהוא בטוח. כיצד שילובי תרופות ותוספים עלולים לסכן את בריאותנו?
ויטמין K עלול לסתור נוגדי קרישה כמו קומדין. תוסף אומגה 3 עלול להגביר נטייה לדמם. ג'ינסנג קוריאני עלול לגרום להיפוגליקמיה בשילוב עם תרופות לטיפול בסוכרת. מיץ אשכוליות סותר תרופות רבות.
"יש הנחה שמה שטבעי הוא גם בטוח. ההנחה הזו אינה מדויקת, הרי ארס נחשים זה דבר טבעי" מבהיר ד"ר עופר כספי, מומחה ברפואה פנימית ומנהל היחידה לרפואה משלימה במרכז דוידוף שבבילינסון, שמוסיף כי מקורן של כ-30 אחוז מהתרופות בעולם הצמחים.
כפי שעלולות להיווצר תגובות כשנוטלים מספר תרופות במקביל, גם בין חומרים טבעיים לתרופות עלולה להיות תגובה הדדית (אינטראקציה) מסוכנת.
ארבעה שלבים של עיבוד
"תרופה, צמח או מזון שנוטלים דרך הפה, עוברים מסלול מאוד מוגדר בגוף" מסביר ד"ר כספי "כל מה שנכנס לפה עובר ארבעה שלבים של עיבוד: ספיגה, חילוף חומרים, פיזור והרחקה. אצל כל חומר ארבעת השלבים שונים וכל שלב יכול להיות מושפע מחומרים אחרים שאנו נוטלים ואפילו ממזונות".
בשלב הספיגה, ספיגתם של חומרים בגוף עלולה להיות מושפעת מחומרים אחרים שאנו צורכים. לדוגמה, יעילות ספיגת הברזל באדם נמוכה. אם ניקח אותו עם מוצרי חלב, הספיגה תהיה נמוכה עוד יותר. אבל, אם ניקח אותו בסביבה חומצית, לדוגמה עם מיץ פרי הדר, הספיגה של הברזל תשתפר.
לגבי שלב חילוף החומרים, מסביר ד"ר כספי, כי לגוף יש מערכת מתוחכמת הממוקמת בכבד ובדופן המעי, האחראית על השינוי הכימי של החומרים שאנו נוטלים דרך הפה. ישנם למשל צמחים או תרופות שעוברים שינוי כימי בכבד שהופך אותם מחומר שאינו פעיל לחומר פעיל, או מחומר פעיל מאוד לחומר הפעיל מעט, כחלק ממנגנון ההגנה של הגוף מפני הרעלות.
גם בשלב הפיזור יש שונות בין חומרים שונים. יש תרופות, מזונות ותוספי תזונה שמתפזרים במים ויש כאלה שמתפזרים בשומן.
השלב האחרון הוא שלב ההרחקה מהגוף - הגוף משתמש במה שהוא צריך ומרחיק פסולת, באמצעות ההפרשה בשתן, בצואה ובזיעה.
"מנגנון הספיגה של חומרים, הפיכתם לחומרים הפעילים מבחינה רפואית וסילוקם מהגוף הוא מנגנון מורכב מאוד ויש פוטנציאל לאינטראקציה בכל אחד מהשלבים" מסכם ד"ר כספי.
שלוש רמות של אינטראקציה
קיימות שלוש רמות של אינטראקציה. "יש דברים שידועים לנו ברמה התיאורטית - למשל ידוע שתרופות מסוימות עוברות חילוף חומרים באתר מסוים בכבד (מערכת הציטוכרום P450) ואם חומר אחר עובר באותה מערכת אנזימטית, קיים חשש לאינטראקציה: או ששני החומרים יבטלו זה את זה או שהם יעצימו אחד את השני. לדוגמה, למיץ אשכוליות יש אינטראקציה עם שורה ארוכה של תרופות, ביניהן תרופות המשפיעות על מערכת החיסון למניעת דחייה של שתל, שמיץ האשכוליות יכול לסתור את יעילותן" מסביר ד"ר כספי.
הרמה השנייה היא רמת המחקר והדיווח. "מדובר במצבים שבהם מבחינה תיאורטית לא ציפינו שתהיה תגובה הדדית, אך בפועל התחלנו לראות בשטח עדות לאינטראקציה. למשל, פתאום החלו להופיע דיווחים על כך שנטילת אומגה 3 במינון גבוה גרמה לנטיית יתר לדילול הדם. מכאן אנו מסיקים כי תוסף אומגה 3 במינון גבוה עלול להעצים את הפעילות נוגדת הקרישה של תרופות שונות מדללות דם ועלול לגרום לנטייה לדמם".
הרמה השלישית היא רמת החולה הפרטני. למשל, יש אנשים שאלרגיים לאכינצאה. "בנוסף, אין פיקוח על שוק התוספים וצמחי המרפא בישראל, ולכן בתוך פורמולה מסוימת עלולים להיות רכיבים שלא רצינו שיהיו שם אבל הם שם. בין אם מדובר בזדון (כמו משחות ברפואה הסינית שיש בהן סטרואידים) או בשוגג" אומר ד"ר כספי "חומרים משתנים בהרכבם גם בהתאם לתנאי הטבע ולכן, בניגוד לתעשיית התרופות, כל שנה אנו מקבלים הרכב צמח שונה שיכול להשפיע באופן אחר".
כך תצמצמו את הסיכון לאינטראקציות מסוכנות
1. תמיד ידעו את הרופא על תוספים וצמחי מרפא שאתם נוטלים. במידת האפשר רצוי לדבר עם רופא שמבין גם ברפואת צמחי מרפא וגם ברפואה קונוונציונאלית.
2. אסור ליטול משהו בלי שאתם יודעים מה ההרכב המדויק שלו.
3. שימו לב למה שקורה אצלכם בגוף – האם אתם חווים שינויים לא רצויים בגוף? תסמינים חדשים? אם כן, הפסיקו ליטול את התוסף.
דוגמאות לשילובים נפוצים ולא מומלצים בין תוספי תזונה ומזונות לתרופות
תוספי תזונה מסוכנים לחולי לב, שבץ, יתר לחץ דם ואחרים
ויטמין K הנמצא בעיקר בירקות ירוקים וירקות עליים, עלול, כשהוא נצרך בכמות גדולה, לסתור ולהפריע לפעילות של נוגדי קרישה כמו קומדין.
לעומת זאת, שום ותוספי תזונה המכילים שום, עלולים להגביר את הנטייה לדימומים בחולים המטופלים בנוגדי קרישה. מאותה סיבה גם לפני ניתוחים או פעולות פולשניות אחרות כדאי להפסיק ליטול אותם.
גם הצמח (Dong Quai (Radix Angelica Sinensis ששמותיו המסחריים הם אנג'ליקה סינית, ג'ינסנג נשי ודונג קוואי, עלול להגביר את פעילותן של תרופות נוגדות קרישה כגון קומדין.
הצמח Ginkgo Biloba ששמותיו המסחריים הם ג'ינקו בילובה וג'ינקול, עלול גם הוא לגרום לנטייה לדימומים בשילוב תרופות נוגדות פקקת ונוגדות קרישה.
אומגה 3 הוא כיום אחד התוספים הפופולאריים ביותר. הספרות הרפואית מלאה במחקרים המצביעים על יעילותן הבריאותית של חומצות השומן הללו. אבל, תוסף אומגה 3 (ובמיוחד חומצת השומן EPA) עלול במינון גבוה להגביר נטייה לדמם ולהגביר את האפקט של ירידת לחץ דם המושג באמצעות תרופות ללחץ דם.
מיץ אשכוליות מעכב את הפעילות של מערכת אנזימתית חשובה הנקראת CYP3A4, האחראית על המטבוליזם של תרופות רבות מאוד. לכן, שתייה של מיץ אשכוליות, דבר הנראה תמים מאוד, מעלה את הריכוז בדם של תרופות רבות כגון תרופות ללחץ דם מקבוצת חוסמי הסידן, עד אפילו 50%. אפילו הספיגה והיעילות של ויאגרה מושפעת ממיץ אשכוליות. לכן, אם אתם נוטלים תרופות ותרו על המיץ.
עוד על האינטרקאציות המסוכנות בין נוגדי קרישה למזונות
תוספי תזונה מסוכנים לסוכרתיים
הצמח Panax Ginseng ששמו המסחרי ג'ינסנג קוריאני, עלול לגרום להיפוגליקמיה בשילוב עם תרופות לטיפול בסוכרת.
את הצמח (Psyllium (Plantago ovata ששמותיו המסחריים הם פסיליום Agiocur, Konsyl Orange, Natural Fiber, רבים נוטלים לשיפור פעולת המעיים בזכות העובדה שהוא מספק לגוף סיבים תזונתיים בריאים. לכאורה מדובר בדבר תמים, אבל הצמח עלול לגרום להיפוגליקמיה בשילוב עם תרופות לטיפול בסוכרת ועלול גם לגרום לירידה בספיגה של תרופות רבות אחרות.
תוספי תזונה מסוכנים למושתלי איברים, מטופלים בנוגדי דיכאון ואחרים
היפריקום (St. John's Wort), הינו אחד הצמחים הפופולאריים והיעילים ביותר לטיפול בדיכאון. אלא, שהצמח מכיל חומרים פעילים העלולים לגרום לתגובת יתר - למשל, כאשר הוא ניתן בשילוב עם נוגדי דיכאון ממשפחת ה-SSRI, או לתגובה לא יעילה מספיק - למשל בעת נטילת גלולות למניעת היריון, תרופות למניעת דחייה אצל מושתלי איברים, או אפילו תרופות להסדרת קצב הלב או לטיפול באי ספיקת הלב, כמו דיגוקסין.
אכינצאה היא אחד הצמחים השכיחים והפופולאריים ביותר, בעיקר בכל הקשור להגנה וטיפול בזיהומי ומחלות חורף, בזכות הפעילות החיסונית של הצמח. אבל בגלל אותה פעילות חיסונית, אין ליטול אכינצאה ללא התייעצות עם רופא בעת נטילת טיפול מדכא חיסון. כמו כן אכינצאה מעכבת את המערכת האנזימתית CYP1A2 האחראית על המטבוליזם של תרופות חשובות רבות כמו אקמול, פלאביקס, ואליום ועוד, דבר המעלה את ריכוז התרופות בדם.
תוספי תזונה מסוכנים לאנשים עם קרוהן וקוליטיס
חולי קרוהן וקוליטיס עלולים לסבול מהפרעות בספיגה לאורך המעי, הן של תרופות והן של מרכיבי תזונה חשובים כמו ויטמינים (B12 למשל). כתלות בחלק המעי המעורב ובטיפול התרופתי, יתכנו אינטראקציות עם צמחי מרפא ותוספי תזונה רבים. לכן, לחולים אלה מומלץ מאוד להתייעץ עם גורם מקצועי כמו רוקח, רופא אינטגרטיבי, נטרופת או הרבליסט קליני, לפני נטילת כל צמח מרפא או תוסף מזון.
עדכון אחרון: ינואר 2017
לקריאה נוספת: שילובים מסוכנים בין מזונות ותרופות
מיא
כתבה מעולה. אני רק רוצה לציין שהנקודה היא לפעול בשכל אבל לא צריך לפחד מתוספי תזונה. תזונאי, נטרופת או מטפל סיני יכולים לעשות פלאים והם יודעים להתאים לכל הפרעה את השילוב הנכון ולא רק לקרוהן וקוליטיס, אלא גם בהתאמה לבן אדם החולה. כי בנוסף לשוני בספיגה אצל החולים הרי יש גם שוני טבעי בין אדם לאדם. תזונה נכונה וצמחי מרפאה יכולים לעשות פלאים בקרוהן וקוליטיס. צריך לנהוג בחוכמה אבל מאוד לא ממליצה לוותר עליהם לחלוטין :heart:
אבי10
בכל הקשור לחולי קרוהן קוליטיס (חולי IBD) יש המון אנפורמציה איך לנטר סיבוכים וסיכונים האורבים לפתחם בהרצאות וובינר שקיימו ד"ר גליה מאירי -רופאת משפחה עתירת ידע בתחום(ציטוט מדבריה:"תחום הטיפול בחולי ה IBD קרוב לליבי") והתזונאית הקלינית עדי זוסמן שהתמחתה בעיקר בתחום חולי קרוהן קוליטיס ומקיימת מפגשים קבוצתיים בעלי ערך עצום לחולים אלה הן במישור התזונתי (תחום שהופך לבעיתי הן ברמיסיה ובעיקר בהתלקחויות סוערות של המחלות)והן במישור הפסיכוסומאטי החשוב ביותר לטעמי ונתפס בעיני החולים כשולי ומוכחש בשנים הראשונות למחלתם עד ש"יורד האסימון" ומתגלה שהפתרון לבעיתם היה ממש תחת ידם ובתקווה שזה לא מאוחר מדי.שרותים שחולי IBD שיוועו להם בעשורים האחרונים ולא היו.