כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
זהירות: אי ספיקת כליות לאחר החלקת שיער
שישה דיווחים הצטברו בשנים האחרונות בישראל על נשים ונערות שפיתחו אי ספיקת כליות בעקבות חשיפה לחומרים מסוכנים בהחלקות שיער. משרד הבריאות מתריע מפני שימוש בתכשירים שאינם מאושרים להחלקה
משרד הבריאות מפרסם אזהרה לציבור בעקבות שורת מקרים של התפתחות אי ספיקת כליות בקרב נשים שנחשפו לחומרים מסוכנים בהחלקות שיער. בשנים האחרונות הצטברו בישראל דיווחים על שש נשים שפיתחו סיבוכים קשים בכליות כתוצאה מהחלקות שיער, בהן שלוש נערות צעירות. בשניים מהמקרים דווח על הצורך לחבר את המטופלות למכשיר דיאליזה כתוצאה מקריסה זמנית של פעילות הכליות.
עד כה לא ברור מהו החומר שגורם לפגיעה כלייתית חמורה בעקבות החלקת שיער, אם כי לפי התצפיות עד כה – מדובר בפגיעה שנגרמת רק אצל נשים מסוימות, ייתכן על רקע גנטי או מצב רפואי מקדים.
התכשירים בהם נעשה שימוש להחלקות שיער היו בחלקם לא מאושרים על ידי משרד הבריאות, אולם בחלקם אושרו על ידי המשרד לשימוש אחר – למשל כשמפו או מרכך, אולם לא אושרו לצורך החלקה, וייתכן כי חימום התכשיר במהלך ההחלקה הוא שגורם לתגובה כימית שמייצרת את החומר הרעיל שבהמשך נספג בגוף והופך רעיל לכליות.
בעקבות המקרים מזהיר משרד הבריאות את הציבור ואנשי המקצוע כי "אין להשתמש בתמרוקים ומוצרי שיער שלא קיבלו את רישיון המשרד, ואין לשווק או להשתמש בתכשירים לשיער בניגוד לתנאי הרישיון או תוך ערבוב או הוספה של חומרים".
אשפוז ולפעמים גם דיאליזה
האזהרה מגיעה בעקבות מקרה חדש בצבר המקרים בשנים האחרונות, שישי במספר, על בת 22 תושבת העיר חדרה שפיתחה אי ספיקת כליות לאחר שעברה החלקת שיער. לדברי ד"ר נועה ברר-ינאי, מנהלת המכון הנפרולוגי במרכז הרפואי הלל יפה שבו טופלה הצעירה, "תוך כדי החלקת השיער המטופלת לא הרגישה טוב והחלה להקיא. כשהגיעה לבית החולים, בבדיקות דם בחדר המיון גילו כי היא סובלת מאי ספיקת כליות. היא מאושפזת מזה חמישה ימים, כשהפעילות הכלייתית בשלבי התאוששות, ואנו מקווים שהתפקוד ישוב להיות תקין בקרוב והיא תשוחרר לביתה בימים הקרובים".
במקרה זה המטופלת לא נזקקה לחיבור למכשיר דיאליזה, וד"ר ברר-ינאי מדווחת כי "אין תרופה מסוימת למקרים אלה, ומבוצעים בירורים ובדיקות בנוגע לפגיעה, כאשר הזמן אמור לסייע להחלמתה". במקרה הנוכחי נשלל הקשר למחלות רקע כלשהן, ועד כה לא ברור מהו החומר בתכשיר להחלקת השיער שהוביל לתגובה, אם כי ההערכה שמדובר בחומר שימור המצוי בחלק מתכשירי השיער בשם פורמלדהיד (פורמלין) שעלול לחדור לגוף הן דרך הקרקפת והן בשאיפה דרך האף והעיניים.
בינואר 2021 דיווחו רופאים מהמרכז הרפואי וולפסון בחולון בכתב העת Clinical Kidney Journal על נערה בת 13 בלבד, בריאה בדרך כלל ממרכז הארץ, שאושפזה ביחידה לטיפול נמרץ ילדים בוולפסון עם כאבי בטן, בחילות, הקאות ומיעוט שתן (אוליגוריה) – תסמינים שהחלו להופיע שלוש שעות לאחר שעברה החלקת שיער בסלון יופי. הנערה הגיעה לבית החולים כשהיא חיוורת, וסבלה מדופק מואץ (טכיקרדיה) ויתר לחץ דם. 16 שעות לאחר אשפוזה – נאלצו הרופאים לחבר את הנערה למכשיר דיאליזה, ורק בחלוף ארבעה ימים נוספים התייצב מצבה.
בדצמבר 2021 דיווחו רופאים נפרולוגים בכתב העת "הרפואה" של ההסתדרות הרפואית על שלושה מקרים בשנים האחרונות של נערות שפיתחו אי ספיקת כליות לאחר החלקת שיער, בהם המקרה מוולפסון, וכן שתי נערות בנות 17 שאושפזו בבתי החולים מאיר ומעייני הישועה. באחד המקרים היה מדובר בבת 17 שאושפזה בעקבות כאבים בבטן הימנית, הקאות מרובות ואי נקיטת שתן במשך עשר שעות, שעות לאחר שעברה החלקת שיער, כאשר שלושה שבועות קודם לכן החלה בדיאטה חדה. במקרה נוסף נערה בת 17 וחצי פנתה לבית החולים עם כאבי בטן מפושטים, חולשה והקאות, שעות לאחר שעברה החלקת שיער, כשהיא סובלת גם מתפרחת בקרקפת ובצוואר.
בנוסף דווח בשנתיים האחרונות על שני מקרים נוספים של נשים בוגרות שאושפזו עם אי ספיקת כליות לאחר החלקת שיער: לפני שנה דווח על בת 32 שאושפזה בבית החולים ברזילי עם אי ספיקת כליות קשה לאחר שעברה החלקת שיער הודית. רופאיה סיפרו כי כבר בזמן ההחלקה החלה לחוש ברע והקיאה, ובהמשך נזקקה לאשפוז ביחידה לטיפול נמרץ וחוברה לדיאליזה. מקרה נוסף תועד על ידי רופאים על אישה מירושלים שפיתחה אי ספיקת כליות לאחר החלקת שיער.
חומרים חשודים
בעקבות צבר המקרים בנערות נערכה כבר לפני מספר חודשים פגישה במשרד הבריאות בהשתתפות נפרולוגים בכירים בניסיון לאפיין את החומר שגורם לפגיעות המסוכנות, אם כי עד כה מחולל הנזק טרם אותר. לדברי ד"ר מיטל קידר, מנהלת שירות נפרולוגיה לילדים בוולפסון שטיפלה בנערה בת ה-13, הצעירה ביותר בישראל שנפגעה באופן זה מהטיפול, "נכון להיום אין מעבדה בישראל שיכולה לזהות בבדיקה מהו החומר המסוכן המדובר. ההנחה כי מדובר בחומר שבמהלך חימום השיער בהחלקה עובר שינוי כימי ועלול להפוך לחומר רעיל לכליות עבור חלק מהנשים. מאחר ויש נשים רבות שעוברות החלקות שיער ורק מיעוט דיווחים על פגיעות, ככל הנראה יש גורם כלשהו אצל המטופלות שמעלה את הסיכון לפגיעה אשר אינו ידוע עדיין".
גם אופן ספיגת החומר בגוף אינו ברור עדיין. לדברי ד"ר קידר, "לפי תיאוריה אחת החומר נספג דרך הקרקפת ולפי תיאוריה נוספת הוא נספג בשאיפה דרך האף והעיניים. בחלק מהמקרים נצפו תפרחות בקרקפת שתומכות בתיאוריה הראשונה, אולם יש גם מקרה של מצוקה נשימתית ששם ייתכן שהייתה חשיפה לחומר גם בשאיפה. בכל מקרה, אם החומר היה נספג בעיקר בשאיפה – הוא היה מסכן גם את הספרים והספריות, וכרגע זו אינה תמונת המצב. מאחר והנערה שטופלה אצלנו עברה החלקת שיער יחד עם אימא שלה, והאם לא נפגעה, כנראה שישנם גורמים נוספים שאינם ידועים שקשורים לפגיעה". ד"ר קידר מדווחת כי הנערה מוגדרת כיום בריאה, אם כי עדיין נמצאת במעקב רפואי. "הדיאליזה שעברה לא רק סייעה לסינון הכליות, אלא גם עזרה להפריש החוצה את החומר הרעיל מהכליות", מספרת ד"ר קידר.
באשר לחומר החשוד בתכשירי החלקת שיער שגורם לפגיעה הכלייתית, בחלק מהמקרים הועלתה הערכה כי מדובר בחומר 'פורמלדהיד' (פורמלין) שהיה מצוי בעבר בתכשירים קוסמטיים שונים אשר עלול להיות רעיל לכליות. חומר זה סווג בשנות ה-80 כחומר מסרטן בבני אדם במדינות רבות ונאסר לשימוש בתמרוקים, אולם יש הערכה כי ייתכן וחלק מהתכשירים לשיער אשר נושאים את הכתוב כי אינם מכילים פורמלדהיד – מכילים למעשה ריכוזים מסוימים מהחומר, ובעיקר תכשירים שאינם מאושרים על ידי משרד הבריאות. כמו כן, לגבי שתי הנערות בנות ה-17 שאושפזו בבתי החולים מאיר ומעייני הישועה הועלתה הערכה כי מחולל הנזק הוא חומר בשם 'חומצה גליקולית' שזוהה בתכשירים שנעשה בהם שימוש בריכוזים לא ידועים. חומר זה עלול לגרום להרעלת גליקולאט שעשויה להתבטא באי ספיקה כלייתית. במקרה בברזילי נמצאו בתכשיר ששימש להחלקה ריכוזים של החומר 'אתילן גליקול' – נוזל רעיל שמשמש כמונע קפיאה אשר עלול להתחמצן לאחר חדירתו לגוף ולפגוע במערכת העצבים, בלב ו/או בכליות.
בעקבות המקרים מבהירה ד"ר קידר כי "חשוב להשתמש בהחלקת שיער בתכשירים שאושרו על ידי משרד הבריאות, במקרה שטופל אצלנו נעשה שימוש בתכשיא שאושר כמרכך שיער אך לא להחלקת שיער, וכשחיממו אותו נגרם הנזק. בנוסף הייתי ממליצה להימנע מהחלקות שיער לנערות, כי בחשיפה לחומרים בעייתיים, יש הבדל בין נערה בת 13 לבת 20".
באזהרה הנוכחית מתריע משרד הבריאות כי "אין לשווק תמרוק בניגוד לתנאי הרישיון או לערבב לתמרוק או להוסיף לו חומרים שלא אושרו ברישיון התמרוק שהרכבם לא נבדק ובטיחותם אינה ידועה. פעולות אלו עלולות להזיק לבריאות הלקוחות וכן לבריאות הספרים/ות. בנוסף, חימום של תמרוקים כנגד הוראות התווית עלול לגרום לשחרור חומרים רעילים".
בעקבות המקרים ממליץ גם משרד הבריאות לנערות ונערים מתחת לגיל 16 לא לבצע החלקות שיער. מעל גיל 16 מומלץ לבצע החלקות רק במקום מאוורר ובמקומות מורשים בעלי רישיון עסק בלבד. לפי תקנות רישוי עסקים (תנאי תברואה נאותים לעסקים לא רפואיים לטיפול בגוף אדם), תשנ"ג-1992, על מספרות ועסקים אחרים לטיפול לא רפואי בגוף האדם הטעונים רישיון עסק, חלה חובה כי כל התמרוקים המשמשים בעסק יהיו בעלי רישיון של משרד הבריאות לפי צו הפיקוח על מצרכים ושירותים (תמרוקים), תשל"ג-1973. ניתן לבדוק האם לתמרוק המשמש להחלקות שיער יש אישור של משרד הבריאות במאגר התמרוקים המקוון של המשרד.
בספרות הרפואית קיים מיעוט דיווחים על הרעלות מחומרי החלקת שיער שהובילו לאי ספיקת כליות. בדיווח נוסף ממצרים שפורסם בכתב העת Iranian Journal of Kidney Diseases דווח על שני מקרים של הרעלת פורמלדהיד בעקבות החלקות שיער אצל מטופלות, אשר הובילו לצורך בטיפול כלייתי חלופי בדיאליזה. בארה"ב דווחו רופאים ממדינת קליפורניה בפברואר 2013 בכתב העת Open Journal of Rheumatology and Autoimmune Disorders על בת 47 שנחשפה לפורמלדהיד בהחלקת שיער ברזילאית ופיתחה מחלה אוטואימונית לא ספציפית, שהתבטאה בין השאר בנוירופתיה פריפרית, אנמיה, כאבי מפרקים ושרירים, חום, גלי חום, הפסקת וסת, חולשה כללית ועייפות.