טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
ויטמין D - טיפול פוטנציאלי לטרשת נפוצה
טיפול חד פעמי בהורמון המופק מוויטמין D ואחריו נטילת תוספי ויטמין D נמצא יעיל לטרשת נפוצה בעכברים
חוקרים מאוניברסיטת ויסקונסין גילו טיפול לטרשת נפוצה המבוסס על ויטמין D, אשר יכול לעצור ואף לשפר את מהלך המחלה. עד עתה נוסה הטיפול במודל של טרשת נפוצה בעכברים.
הטיפול דורש מנה אחת של קלציטריול - ההורמון הפעיל המופק מוויטמין D, ולאחר מכן נטילת תוספי ויטמין D באופן שגרתי. הפרוטוקול הטיפולי ותוצאותיו תוארו בכתב העת המדעי Journal of Neuroimmunology.
"כל העכברים הלכו והשתפרו. ככל שצפינו בהם יותר, כך הם השיגו יותר ויותר תפקודים נוירולוגים חדשים שהשתקמו" תיארה פרופ' קולין האייס, החוקרת הראשית.
מחקרים קודמים קשרו בין רמות של ויטמין D לסיכון לפתח טרשת נפוצה. פרופ' האייס חוקרת את "השערת הוויטמין D" מזה 25 שנה, מתוך מטרה ברורה - לפתח טיפול יעיל למחלה.
במחקר הנוכחי, החוקרים השוו את הטיפולים המבוססים על ויטמין D לטיפולים שגרתיים לטרשת נפוצה, בהם גם סטרואידים. בכל ההשוואות, הטיפול המבוסס על ויטמין D היה יעיל יותר, גם כטיפול אקוטי להתקף טרשת נפוצה וגם כטיפול שגרתי למניעת התקפים.
מכיוון שלטיפול בקלציטריול תופעות לוואי מסוכנות, וודאי בטיפול ממושך, הגיע צוות המחקר לשילוב בין מנה אחת ראשונית של קלציטריול ולאחריו תוספים של ויטמין D. החוקרים מדווחים על שיפור בקרב 100% מהעכברים במחקר שקיבלו שילוב זה.
החוקרים משערים כי הטיפול הראשוני בקלציטריול מביא להרס התאים האוטואימוניים - תאי מערכת החיסון אשר תוקפים את מעטפת המיאלין במוח וחוט השדרה, מה שעומד מאחורי המחלה, ושהטיפול המתמשך בתוספי ויטמין D מונע את היווצרותם של תאים אוטואימוניים חדשים.
ממצאים מבטיחים אלו הושגו בקרב עכברים וכעת החוקרים עוברים לניסויים בבני אדם. הם מבהירים כי ישנה תקווה וחלום, עם תמיכה מדעית, לטיפול עתידי יעיל ופשוט לטרשת נפוצה. אך יידרשו בדיקות וניסויים רבים טרם יאושר הטיפול לאנשים עם טרשת נפוצה.
Journal of Neuroimmunology Volume 263, Issue 1 , Pages 64-74, 15 October
נסימיקו
מה שזה אומר שלקחת ויטמין D
זה חשוב מאוד,ומשלים את הניסוי.
לכן בעצת הנוירולוג שלי,יש לקחת ויטמין D
וחשוב לקחת במינון הנכון.
ולעשות בדיקת דם כדי לאבחן שהגוף,
נמצא במינון האופטימלי הנדרש של הויטמין D
ערן ברקוביץ
לדברי החוקרים הניסויים בבני אדם מתחילים בזמן הקרוב. לא נראה לי שיהיה ניסוי גם בישראל, מחקרים ענקיים שנערכים בכמה מדינות במקביל הם לרוב במימון חברות תרופות. כאן מדובר במרכז אקדמי שתקציבו מוגבל. בישראל כמובן ייעשה בכך שימוש אם יהיו תוצאות טובות גם בבני-אדם או שמישהו יזום ניסוי עצמאי במקביל למחקר (סיכוי נמוך מאוד ולא כדאי).
כמובן שאם יהיו בישראל - אנחנו ישר נפרסם, כמו תמיד :-)
בארי
חדשות מעולות ביותר. אכן מהווה תקווה. כי גם משפר את המצב הקיים, ולא רק מעכב החמרה.
השאלה מתי יתחילו הניסויים והאם הם יהיו בישראל כמו כן.