נשימה
מנהלי קהילה
ויטמין D מזרז החלמה משחפת
מדענים מצאו כי מתן ויטמין D בנוסף לטיפול האנטיביוטי יכול לסייע לחולים עם שחפת להחלים מהר יותר
בעידן שלפני האנטיביוטיקה, השמש הייתה הטיפול היעיל היחיד הידוע לשחפת. חולי שחפת נשלחו ל"מרפאות שמש" – בתי הבראה שעודדו חשיפה רבה לקרני השמש - מה שפעמים רבות היטיב עם מצבם. כעת חוקרים הראו כיצד חשיפה לשמש, המביאה להפקת ויטמין D בגוף, מזרזת החלמה משחפת.
שחפת היא מחלה זיהומית מדבקת הנגרמת על-ידי החיידק מיקובקטריום טוברקולוזיס, ומאופיינת ביצירת גבשושיות ברקמות. במרבית המקרים מדובר בשחפת ריאתית, בה החיידק נשאף אל תוך הריאות והורס רקמות ריאה. הנזק שנגרם ברקמת הריאה גורם לחולים להשתעל וכך להפיץ את החיידק באוויר ולהדביק אחרים. בחלק מן המקרים החיידק חודר לדם ומשם ממשיך לתקוף רקמות נוספות כמו המוח או חוט השדרה. ללא טיפול יעיל בזמן, המחלה עלולה להיות קטלנית.
על מנת להגיע לריפוי מלא ממחלת השחפת, יש צורך בנטילה מלאה וסדירה של מספר תרופות אנטיביוטיות בכל יום במשך לפחות שישה חודשים.
אם ניתן יהיה לסייע לרקמת הריאה להחלים מהר יותר, החולים יהיו מדבקים למשך זמנים קצרים יותר והם גם יסבלו מפחות נזק לריאות.
המחקר החדש שפורסם בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences הראה כי רמות גבוהות של ויטמין D – ויטמין המופק בגוף בעת חשיפה לקרני השמש – כשקיימות לצד טיפול אנטיביוטי, יכולות להפחית את הדלקתיות וכך לסייע לחולים להחלים מהר יותר.
חוקרים מאוניברסיטת Queen Mary בלונדון חילקו 95 חולי שחפת שנטלו טיפול אנטיביוטי סטנדרטי לשתי קבוצות. במשך 8 השבועות הראשונים לטיפול, קבוצה אחת קיבלה ויטמין D במינון גבוה, בעוד שהקבוצה השנייה קיבלה פלצבו (טיפול דמה). החוקרים מדדו סמנים לדלקתיות בדגימות דם של החולים, כדי לבדוק כיצד הוויטמין השפיע על התגובה הדלקתית.
הם מצאו כי רבים מהסמנים לדלקתיות צנחו לרמות נמוכות יותר ומהר יותר בחולים שקיבלו ויטמין D. עוד נמצא כי החיידק מיקובקטריום טוברקולוזיס, הגורם למחלה, התפנה מהליחה שהשתעלו החולים מהר יותר בקרב אלה שקיבלו ויטמין D – תוך 23 בממוצע לא ניתן היה להבחין בנוכחות של החיידק בליחה בחולים שקיבלו ויטמין D בהשוואה ל-36 ימים באלה שנטלו פלצבו.
מהממצאים עולה כי רמות גבוהות של ויטמין D מפחיתות את התגובה הדלקתית של הגוף לזיהום ומסייעות להחלמה מהירה יותר משחפת ולהפחתת הנזק לריאות.
נדרשים מחקרים נוספים, לפני שניתן יהיה להמליץ על טיפול בוויטמין D בנוסף לטיפול האנטיביוטי בחולי שחפת.