מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותויטמין D מגביר יעילותן של תרופות לטרשת נפוצה

ויטמין D מגביר יעילותן של תרופות לטרשת נפוצה

חוקרים אמריקאים מצאו כי ויטמין D תורם להשפעה חיובית של חלק מהתרופות לטרשת נפוצה. איך זה קורה?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

התרופות לטרשת נפוצה, כל אחת בדרכה הייחודית, משפיעות על המערכת החיסונית של הגוף ומפחיתות את הפעילות הדלקתית המאפיינת את המחלה. פעילות זו פוגעת במיאלין ולאחר מכן בתאי העצב במוח וחוט השדרה, ומובילה בהדרגה לסימפטומים הנוירולוגים והנכות בעקבות המחלה.

 

בשנים האחרונות מתפרסמים מחקרים שמעלים כי לויטמין D יש השפעה חיובית על המערכת החיסונית, בין השאר בהגנה מפני התפתחות תהליכים דלקתיים. מכיוון שוויטמין D וגם התרופות לטרשת נפוצה פועלות על המערכת החיסונית, חוקרים אמריקאים בחנו האם רמות ויטמין D בגוף עוזרות לאנשים עם טרשת נפוצה המטופלים בתרופות, ותורמות להפחתת פעילות המחלה ולעיכובה.


המחקר נערך כחלק ממחקר גדול יותר בשם CLIMB שמבוצע במרכז הרפואי בריגהאם בארה"ב ועוקב אחר אנשים עם טרשת נפוצה לאורך זמן. הנבדקים במחקר מתייצבים מידי שישה חודשים לבדיקות מקיפות ועוברים הדמיית MRI מידי שנה לאורך שנים רבות, כשהנתונים משמשים לצרכי מחקר.


324 אנשים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית שמשתתפים במחקר ה-CLIMB לקחו חלק במחקר הנוכחי. 96 מהם לקחו את אחת מן התרופות ממשפחת הבטא-אינטרפרון (אבונקס, בטאסרון ורביף), 151 מהם השתמשו בקופקסון ו-77 טופלו בגילניה.


בדיקות דם נאספו מכל הנבדקים כדי לאמוד את רמות ויטמין ה- D בגופם. מכיוון שדגימות הדם נלקחו בזמנים שונים לאורך השנה וידוע כי ייצור ויטמין D תלוי בעונות השנה ובעיקר בחשיפה לאור השמש, השתמשו החוקרים במודל סטטיסטי שביצע התאמה של התוצאות לעונת השנה ורמת החשיפה לשמש בה ניטלה הדגימה.


החוקרים בחנו האם לסוג התרופה אותה המטופל מקבל ולרמות ויטמין ה-D בגופו יש השפעה על התקדמות המחלה כפי שבאה לידי ביטוי בהדמיית ה- MRI, מספר ההתקפים שחווה והתקדמות הפגיעה הנוירולוגית המובילה לנכות, כפי שמוערכת ע"י מדד ה-EDSS.

 

ירידה בפעילות הדלקתית

 

תוצאות המחקר הראו כי בקרב מטופלים שנטלו תרופות ממשפחת הבטא-אינטרפרון וגילניה, אלו עם רמות גבוהות של ויטמין D בדמם חוו פחות פעילות דלקתית בעקבות המחלה. כלומר, היו להם פחות התקפים ופחות נגעים פעילים בהדמיית ה- MRI. השפעה זו לא נצפתה בקרב המטופלים שקיבלו טיפול בקופקסון.


החוקרים משערים כי ההבדלים נובעים מאופן פעולת ויטמין ה-D על המערכת החיסונית. בעוד שהשפעתו של הוויטמין על המערכת החיסונית והטיפול בקופקסון דומים, נראה כי השפעתו של ויטמין ה-D משלימה או מהווה תוספת לפעולתן של תרופות ממשפחת הבטא-אינטרפרון וגילניה.


יש לציין שלא היו הבדלים בין קבוצות המחקר שזוהו כמשמעותיים למניעת התקדמות הפגיעה הנוירולוגית, ולא נמצא קשר בין סוג הטיפול התרופתי, רמות ויטמין ה- D ומדד ה-EDSS. החוקרים משערים כי ייתכן שהיעדר השפעה על מדד ה-EDSS קשור בזמן מעקב שהיה קצר מידי: החוקרים עקבו אחר המטופלים בקופקסון ובתרופות ממשפחת הבטא-אינטרפרון 4.2 שנים ו- 4.5 שנים בהתאמה, ואחר המטופלים בגילניה 1.6 שנים בלבד.


המחקר מחזק את ההשערה כי ויטמין D מגביר את יעילותן של חלק מהתרופות לטיפול במחלת הטרשת הנפוצה, אך המחקר עדיין חסר, מכיוון שלא בחן את כלל התרופות לטרשת נפוצה.


החוקרים מסכמים כי ייתכן שכדאי להמליץ על תוספי ויטמין D במקביל לתרופות לטרשת נפוצה מכיוון שמדובר בתוספים זולים ובטוחים, שעשויים כפי שנמצא גם להיות יעילים. מחקרי ההמשך יצטרכו להיות גדולים ומקיפים יותר, ובנוסף יש עדיין לגלות את המכניזם המדויק מאחורי השפעת ויטמין D על המערכת החיסונית.

 

במחקר קודם שפורסם בשנת 2013 ובוצע על עכברים שגודלו עם טרשת נפוצה זיהו חוקרים אמריקאים כי טיפול חד פעמי בהורמון המופק מוויטמין D ואחריו מתן תוספי ויטמין D יעילים להגנה על מערכת החיסון, ועשויים להפוך בעתיד לטיפול מועיל כנגד מנגנון המחלה. 

 

 

Neurol Neuroimmunol Neuroinflamm. 2015 Oct 29;2(6):e167