מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד״ר אמור משה שי
ד״ר אמור משה שי
רופא בכיר במערך למחלות ריאה - מרכז רפואי רבין אני רופא מומחה ברפואה פנימית ובמחלות ריאה, ופועל כחלק מצוות המכון למחלות ריאה במרכז הרפואי רבין – בלינסון. תחומי ההתמחות שלי כוללים אבחון וטיפול בסרטן הריאה, מחלות חסימתיות של דרכי הנשימה, מחלות של רקמת הריאה ויתר לחץ דם ריאתי. אני שואף לשלב בין ידע רפואי מתקדם לבין גישה אישית ומקצועית, במטרה להעניק למטופלים את הטיפול המיטבי.
כמונינשימהחדשותויטמין D לא מסייע להקלה בתסמיני COPD

ויטמין D לא מסייע להקלה בתסמיני COPD

אכזבה: מחקר מצא כי תוסף ויטמין D בריכוז גבוה לא מפחית סימפטומים של מחלת ריאות חסימתית כרונית


ויטמין D לא מסייע לחולי COPD (צילום: Shutterstock)
ויטמין D לא מסייע לחולי COPD (צילום: Shutterstock)

 

מחקר חדש שנערך בקרב אנשים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) מתונה או חמורה, מצא כי נטילת כמויות גדולות של ויטמין D לא הובילה להקלה בסימפטומים. יחד עם זאת, ייתכן כי התוסף יכול להטיב עם מצבם של חולי COPD עם חסר חמור בוויטמין.

 

מחקרים קודמים מצאו כי לרבים מהסובלים ממחלת ריאות חסימתית כרונית חמורה יש חסר של ויטמין D. זה הוביל למחשבה שמתן תוסף ויטמין D לאותם חולים עשוי לעזור למנוע התלקחויות של המחלה ונסיעות לבית החולים בשל קוצר נשימה. אבל מתברר שזה לא המצב.

 

המחקר החדש שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine נערך בקרב 182 אנשים עם COPD מתון עד חמור מאוד, בבית חולים Leuven בבלגיה. מחציתם נטלו תוסף ויטמין D במינון גבוה והיתר קיבלו טיפול דמה (פלצבו) כל ארבעה שבועות במשך שנה.

 

במהלך אותה שנה, מטופלים שנטלו ויטמין D דיווחו על 229 התקפים של סימפטומים במצטבר – ממוצע של 2.8 התקפים לכל מטופל. לא היה הבדל משמעותי סטטיסטית בין קבוצה זה לקבוצת המטופלים שנטלו פלצבו שעברו במצטבר 239 התקפים – 2.9 התקפים למטופל.

 

התסמינים היו חמורים מספיק בשביל לשלוח לבית החולים מטופלים שנטלו את התוסף 79 פעמים במהלך תקופת המחקר, מספר דומה לקבוצת הפלצבו. לא היה הבדל בין הקבוצות גם במשך הזמן שעבר עד שהמטופל עבר התקף ראשון, במדידות של תפקודי ריאות, בעייפות או בסיכון למוות.

 

החוקרים כן מצאו שבקרב 30 מטופלים שהיה להם חסר חמור מאוד בוויטמין D בתחילת המחקר, לאלה שנטלו תוספים היו פחות בעיות של תסמינים. יחד עם זאת מדובר בקבוצה קטנה של אנשים ונדרשים מחקרים נוספים כדי לבדוק אם תוסף הוויטמין אכן מקל במידה מסוימת על התקפים באנשים עם חסר חמור מאוד של הוויטמין.

 

 

Annals of Internal Medicine, online January 16, 2012