נשימה
מנהלי קהילה
ויטמין B6 וסיכון מופחת לסרטן הריאה
מחקר: אנשים עם רמות גבוהות של ויטמין B6 בדם הם בעלי סיכון מופחת לסרטן הריאה. הדבר נכון גם למעשנים
רמות גבוהות בדם של ויטמין B6 ושל החומצה האמינית מתיונין קשורות לסיכון מופחת לסרטן הריאה במעשנים, במעשנים לשעבר ובאנשים שמעולם לא עישנו. כך עולה ממחקר חדש.
חוקרים מהסוכנות הבינלאומית לחקר סרטן (IARC) בדקו את רמות ה- B6 והמתיונין בדגימות דם של 900 חולי סרטן הריאה ו- 1,770 אנשים בריאים. המשתתפים חולקו לארבע קבוצות, בהתאם לרמות ה- B6 בדמם, ויטמין שעוזר בחילוף החומרים של חלבונים בגוף, עוזר לשמר תאי דם אדומים, וקשור גם לתפקודי גוף אחרים. כך גם לגבי רמות המתיונין, המעורב בתהליך המטבוליזם של ויטמינים מקבוצת B.
החוקרים מצאו כי ככל שרמות ה- B6 והמתיונין היו גבוהות יותר, הסיכון לסרטן הריאה היה נמוך יותר גם בקרב מעשנים וגם בקרב לא מעשנים. אנשים שסווגו בקבוצה של הרמות הגבוהות ביותר של הוויטמין היו בעלי סיכון מופחת ב- 56% לסרטן הריאה, בהשוואה לקבוצה עם הרמות הנמוכות ביותר. בקרב הקבוצה אליה סווגו האנשים עם הרמות הגבוהות ביותר של מתיונין היה סיכון מופחת ב- 48% לסרטן הריאה.
מחקרים קודמים בחנו מעשנים בלבד, ומצאו קשר בין רמות גבוהות של ויטמין B6 וסיכון מופחת לסרטן הריאה. אבל, המחקר הנוכחי כלל גם מעשנים לשעבר וכאלה שלא עישנו מעולם והראה כי הקשר קיים גם בקרב קבוצות אלה, ושהוא בעל אותה השפעה בכל הקבוצות.
ויטמין B6 קיים בשעועית, דגנים, בשר, עוף, דגים ובחלק מהפירות והירקות. מתיונין קיים בחלבון בעלי חיים, חלק מהאגוזים וזרעי ירקות.
החוקרים אומרים כי הם טרם יכולים להסביר את הקשר, אבל ידוע שחוסר בוויטמין B6 יכול להעלות את הסיכון לנזק ל- DNA ולמוטציות בגנים, מה שעלול לעודד התפתחות סרטן. אבל עדיין לא ברור אם מדובר בקשר של סיבה- תוצאה. ייתכן כי רמות הויטמינים הגבוהות למשל, הן תוצאה של סגנון חיים בריא יותר, מה שמשפיע גם על הסיכון לסרטן. לכן, נדרשים מחקרים נוספים בנושא.
התוצאות אינן מהוות מסר להתחיל להעמיס על עצמנו תוספי תזונה המכילים ויטמינים (מה שעלול גם להיות מסוכן). מומחים מבהירים כי אסור לעבור את הצריכה המומלצת של ויטמין B6 – למשל, מבוגרים מתחת לגיל 50 זקוקים ל- 1.3 מ"ג ביום, כמות שנמצאת בשתי בננות בינוניות.
"אסור למעשנים לחשוב שויטמינים יכולים לגרום לכך שהם יכולים להמשיך לעשן ללא השלכות" מבהיר ד"ר מייק סגל, רופא מומחה במכון הריאות במרכז הרפואי שיבא ומנהל קהילת הריאות באתר "כמוני", שמזכיר כי רוב חולי סרטן הריאה הם מעשנים "הפסקת עישון היא הדרך הטובה ביותר להפחית את הסיכון לסרטן הריאה".
Journal of the American Medical Association, June 16, 2010; vol 303: pp 2377-2385
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה