מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותהתרופה שמצליחה איפה שכולן נכשלו

התרופה שמצליחה איפה שכולן נכשלו

תרופה המשמשת לטיפול בלוקמיה מצליחה לעזור לאנשים עם טרשת נפוצה, כפי שטרם נראה בניסויים קליניים


התרופה מחסלת את תאי מערכת החיסון באופן שמאלץ צמיחה של מערכת חיסון חדשה (צילום: Shutterstock)
התרופה מחסלת את תאי מערכת החיסון באופן שמאלץ צמיחה של מערכת חיסון חדשה (צילום: Shutterstock)

תוצאותיהם של שני ניסויים קליניים שפורסמו בכתב העת המדעי היוקרתי The Lancet, מצביעות על כך שהתרופה Alemtuzumab הצליחה לטפל ביעילות רבה באנשים עם טרשת נפוצה התקפית הפגותית - גם בחולים אשר קיבלו לפני כן תרופה אחרת שלא הועילה להם וגם בחולים שלא טופלו בתרופות קודמות.

 

התרופה Alemtuzumab - הידועה בשמות המסחריים Campath או Lemtrada - מצליחה "לאפס" את המערכת החיסונית ומציגה תוצאות העולות על כל האופציות הטיפוליות האחרות. כשניתנת לאנשים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, ה-Alemtuzumab מחסלת את תאי המערכת החיסונית, באופן שמאלץ את צמיחתה של מערכת חיסונית חדשה, אשר לא תוקפת את המיאלין ותאי העצב (כפי שמתרחש במחלה אוטואימונית זו).


המחקרים נערכו בקרב אנשים שלא טופלו בתרופות קודמות ובאנשים שלא הגיבו לתרופה הראשונה שקיבלו – הרביף, אחת מהתרופות היעילות ביותר הקיימות כיום לטרשת נפוצה. 

 

כשנמדדה כמות ההתקפים החדשים תחת הטיפול ב-Alemtuzumab, נמצא שהטיפול הצליח להפחיתם ב-50%. לאורך שנתיים של מעקב 65% מהנבדקים עם טרשת נפוצה שקיבלו Alemtuzumab לא חוו התקפים, לעומת 47% תחת התרופה המקובלת.

 

בנוסף לכך, הקטין הטיפול ב-Alemtuzumab את הצטברות הנכות ב-42%: בניסוי חוו 20% מהנבדקים החמרה ברמת הנכות תחת הטיפול ברביף ורק 13% תחת הטיפול ב-Alemtuzumab.

 

המפתיע מכל הוא, שבסוף הניסוי, בממוצע, נבדקים שקיבלו את הטיפול ב-Alemtuzumab נמצאו עם שיפור ברמת התפקוד (עם פחות פגיעה נוירולוגית תפקודית) בהשוואה לרמה בה התחילו את הטיפול. זאת בעוד שקבוצת הביקורת שטופלה ברביף חוותה החמרה, כפי שידוע שיתרחש תחת כל הטיפולים הקיימים כיום.


פרופ' אלסטייר קומפסטון מאוניברסיטת קיימברדג', החוקר הראשי, אומר: "המחקר שלנו מראה את יכולת השינוי שה-Alemtuzumab יכולה לאפשר לאנשים עם טרשת נפוצה. מטופלים שהראו התדרדרות תחת הטיפול הראשוני שלהם, נחשבים כקשים לטיפול. כעת, הצלחנו להראות שה-Alemtuzumab עובדת איפה שתרופות הקו הראשון נכשלו. לא רק שהיא מפחיתה את הסיכון להתקדמות הנכות, אלא בטווח הארוך מצליחה להראות שיפור במצבם של המטופלים".


בעת האחרונה מתפרסמים דיווחים על תרופות חדשות המשווקות או נמצאות בשלבי ניסוי, אך אף אחת לא הצליחה להראות שיפור ברמת הנכות. עד עתה, כשבחנו טיפולים לטרשת נפוצה, הוצגה רק היכולת לעכב את ההתדרדרות. עם זאת, יש לציין, כי רק אחד מבין שני הניסויים הקליניים שנערכו הצליח להראות שיפור זה. בניסוי השני נצפתה עליונות התרופה בעיכוב הנכות, אך ללא שיפור.

 

תופעות הלוואי


בשני הניסויים שנערכו נראה סיכון לתופעות לוואי משמעותיות תחת הטיפול ב-Alemtuzumab. הטיפול מעורר מחלות אוטואימוניות אחרות: במהלך הניסויים כ-20% מן הנבדקים פיתחו מחלה אוטואימוניות בבלוטת התריס (thyroid autoimmunity) ו-1% פיתחו תרומבוציטופניה (חסר בטסיות) על רקע חיסוני (immune thrombocytopenia). עבודות קודמות עם התרופה הראו כי בטיפול ממושך עד 30% מהמטופלים יפתחו מחלה אוטואימוניות בבלוטת התריס.


ד"ר אלאסדיר קולס מאוניברסיטת קיימברידג', עובד במעבדתו על תשובה לתופעות הלוואי הללו. "למרות שה-Alemtuzumab גורמת לתופעות לוואי חמורות, ניתן לזהותן ולטפל בהן, כאשר ניתן מעקב נכון אחר המטופלים" הוא אומר. "בנוסף לכך, אנחנו מאמינים כי נוכל לזהות את המטופלים הנמצאים בסיכון לפתח תופעות לוואי אלו וכעת אנו מגייסים נבדקים לניסוי שיעזור לנו לגלות כיצד להפחית את הסיכון לצד הטיפול".

 

דאגה נוספת – המחיר


חברת Genzyme, יצרנית התרופה, הגישה לאישור הרשויות בארה"ב (ה-FDA) ובאירופה (ה-EMA) את התרופה לאישור לשימוש להתוויה של טרשת נפוצה. קיים חשש שעם האישור לטיפול בטרשת נפוצה, המחיר של ה-Alemtuzumab יעלה ויהיה יקר מידי למטופלים או למערכות הבריאות. האגודות הגדולות לטרשת נפוצה ברחבי ארה"ב ואירופה כבר פנו למנהלי החברה ודרשו מחיר הוגן.


דוברי החברה אמרו כי לא יציגו מחיר עד שהטיפול לא יאושר על-ידי הרשויות. לדבריהם יפעלו בשיתוף פעולה עם רשויות הבריאות הגדולות שיעזרו להעריך את יחס העלות-תועלת של התרופה ויתמחרו אותה בהתאם.

 

מסקנות הרשויות האמריקאיות והאירופאיות לגבי אישור התרופה צפויות להינתן ב-2013.

 


The Lancet, 1 November 2012 ,61768-1

The Lancet, 1 November 2012 ,61769-3
 

שרות-פנצטה
08/11/12 14:31