מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
  • סרטן השד: השמנה מעלה את הסיכון להישנות המחלה
    סרטן השד: השמנה מעלה את הסיכון להישנות המחלה
  • אורטיקריה כרונית פוגעת משמעותית באיכות החיים
    אורטיקריה כרונית פוגעת משמעותית באיכות החיים
  • היריון ולידה עם טרשת נפוצה – כל המידע
    היריון ולידה עם טרשת נפוצה – כל המידע
  • הליכה יומית עשויה לסייע במניעת דיכאון
    הליכה יומית עשויה לסייע במניעת דיכאון
  • מתי מומלץ להתחיל בטיפול תרופתי נגד השמנה?
    מתי מומלץ להתחיל בטיפול תרופתי נגד השמנה?
  • חדרי כושר, הרמת משקולות ובריאות – מה שחשוב לדעת
    חדרי כושר, הרמת משקולות ובריאות – מה שחשוב לדעת
  • תנודות גדולות במשקל הגוף מסוכנות לחולי לב עם משקל עודף
    תנודות גדולות במשקל הגוף מסוכנות לחולי לב עם משקל עודף
  • מהם גורמי הסיכון, איך מאבחנים ואילו טיפולים חדשים קיימים?
    מהם גורמי הסיכון, איך מאבחנים ואילו טיפולים חדשים קיימים?
  • הבשורה שהסובלים מסרטן שלפוחית השתן מוכרחים להכיר
    הבשורה שהסובלים מסרטן שלפוחית השתן מוכרחים להכיר
  •  לחיות את הרגע, לא את הטיפול - שואריל
     לחיות את הרגע, לא את הטיפול - שואריל
  • מחקר: מוצרי טבק בלעיסה ומציצה מסוכנים לתפקוד הלב
    מחקר: מוצרי טבק בלעיסה ומציצה מסוכנים לתפקוד הלב
  • השמנה: האם טיפול תרופתי הוא הפתרון הכי טוב לטיפול בהשמנה?
    השמנה: האם טיפול תרופתי הוא הפתרון הכי טוב לטיפול בהשמנה?
  • פסוריאזיס מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בלידה
    פסוריאזיס מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בלידה
  • ישראליות שזוהו עם סיכון גנטי לסרטן השד קיבלו הסברים לא מספקים
    ישראליות שזוהו עם סיכון גנטי לסרטן השד קיבלו הסברים לא מספקים
  • הרגע שבו החלטתי: מסע אישי של התמודדות עם השמנה ושינוי בריאותי
    הרגע שבו החלטתי: מסע אישי של התמודדות עם השמנה ושינוי בריאותי

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
כמוניטרשת נפוצהחדשותהתרופה האוראלית הראשונה

התרופה האוראלית הראשונה

לאחר ניסויים רבים, בקשות ותחרות קשה בין המעבדות והחברות השונות, אישרה ועדה מיוחדת של ה- FDA את הפינגולימיד, תרופה אוראלית (פומית) לטיפול בטרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי. אם החברה תעקוב ותיישם את המלצות הוועדה זו תהיה התרופה האוראלית הראשונה שתשווק ותגיע למטופלים בקרוב.


ה- FDA, רשות המזון והתרופות האמריקאית כינסה ועדה מיוחדת אשר המליצה לאשר את שיווק כדורי הפינגולימיד, fingolimid (בעבר נקראה גם Gilenia), לטיפול בטרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי. אם יקבל ה- FDA את המלצת הועדה תהייה הפינגולימיד התרופה האוראלית (פומית, שנלקחת דרך הפה) הראשונה שתשווק לטיפול בטרשת נפוצה. למרות שה- FDA אינו מחוייב למלא אחר המלצות הוועדה המייעצת, לרוב הוא פועל בהתאם להנחיות הוועדה. בהתאם לחברת Novartis, סוכנות ה- FDA צפויה לקבל את ההחלטה הסופית לגבי אישור התרופה ב- ספטמבר 2010.


במהלך דיון שנמשך לאורך כל היום ב- 10 ליוני 2010, הוועדה המייעצת ל- FDA סקרה נתונים לגבי היעילות והבטיחות של הפינגולימיד, כמו גם התוכנית שעוצבה בכדי לבקר ולטפל בסיכונים – התוכנית נקראת REMS – Risk Evaluation Mitigation Strategies. הוועדה גם שמעה עדויות מקבוצות מטופלים התומכים בתרופה, כמו האגודה העולמית לטרשת נפוצה, אשר העידה והסבירה על הצורך הדחוף לעוד תרופות וטיפולים לאנשים עם טרשת נפוצה.


במהלך הדיונים, הוועדה המייעצת המליצה שהפיגולימיד יהיה מאושר במינון של 0.5 מ"ג פעם ביום ובנוסף לכך ציינה כי:


• פינוגולימיד מציגה עדויות מבוססות המוכיחות את יעילותה לטיפול בטרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי, היא מפחיתה את תדירות התקפי הטרשת ומעכבת את הפגיעה הפיסית.


• הנתונים לגבי בטיחות התרופה מצדיקים את אישורה. מומלץ כי ה- FDA יערוך מחקר לאחר שיווק התרופה שיאסוף מידע לגבי תופעות הלוואי והשפעות לטווח הארוך, את ההשפעה על מדגם גדול יותר של אנשים מכפי שנבדק במהלך הניסויים הקליניים, והסיבוכים האפשריים של לקיחת טיפולים אחרים בנוסף לפינוגולימיד, כגון סטירואידים.


• יש לעקוב אחר המטופלים בעיקר בתחילת הטיפול מפני אפשרות של האטה בקצב הלב והשפעות נוספות על הלב. מעקב נוסף ותשומת לב מיוחדת אחר תופעות לוואי הקשורים לעין והריאות תדרש בהתאם להיקף ותדירות שייקבעו ע"י ה- FDA.


• הוועדה ממליצה ל- FDA לערוך מחקר בו ייבחן האם מינון נמוך יותר של התרופה יכול עדיין להיות יעיל ולחסוך כמה מן תופעות הלוואי.


• טיפול זה צריך להיות מאושר כתרופה מן הקו הראשון, כלומר שהמטופלים יוכלו לקחת את התרופה פינגולימיד מבלי שיצטרכו לנסות תרופה אחרת קודם לכן.


על התרופה: הפינגולימיד מייצגת סוג חדש של טיפול אשר פותח לטרשת נפוצה. היא מתקשרת למרכזי עגינה (sphingosine-1-phosphate receptor, or S1P receptor) על תאי מערכת החיסון, כולל תאי T ותאי B, אשר ידועים כאחראים לנזק למערכת העצבים המרכזית בטרשת נפוצה. התרופה גורמת לתאי המערכת החיסונית להישאר בבלוטות הלימפה, שם הם אינם יכולים לגרום לנזק רב, מונעים מהם לנדוד אל עבר המערכת העצבים המרכזית, אל עבר המוח וחוט השדרה.

 התרופה עברה כבר 2 ניסויים קליניים מבוקרים בהיקף גדול (שלב 3) ויעילותה הודגמה ופורסמה בז'ורנלים ובכנסים החשובים ביותר.


במידה ותאושר, הבטיחה חברת התרופות שהיא תוכל לעמוד באספקה של כמות גדולה כמעט לכל רשות ומוסד מוסמך שידרוש. כך תאפשר למטופלים, להם התרופה תתאים, לקחת כדור, דרך הפה, פעם ביום בכדי לטפל בטרשת הנפוצה.

 

מתוך The National MS Society

 

תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'
 

בתקופה זו זה אכן כבר קרוב מאוד, התרופה בשלבים אחרונים לקראת שיווק. יש לזכור רק שעל הרופא להמליץ ולבדוק את התאמת המטופלים לתרופה.