סרטן
מנהלי קהילה
התקרחות קשורה לסיכון מוגבר לסרטן ערמונית אגרסיבי
מחקר: התקרחות בקדמת הראש ובקודקוד בגיל 45 קשורה לסיכון מוגבר לסרטן ערמונית אגרסיבי
לגברים שבגיל 45 מצאו את עצמם עם דפוס קרחות המכונה התקרחות גברית טיפוסית, סיכון גבוה ב-39% לפתח סרטן ערמונית אגרסיבי בהמשך החיים, בהשוואה לגברים ללא התקרחות בגיל זה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology.
התקרחות גברית טיפוסית (המכונה גם אלופציה אנדרוגנית) הוא דפוס התקרחות נפוץ בגברים, המאופיין בדילול השיער ונסיגת קו השיער באזור המצח והתדלדלות מתונה של השיער באזור קודקוד הראש. התקרחות זו קשורה לעליה ברמות של הורמונים זכריים המכונים אנדרוגנים. רמות גבוהות של אנדרוגנים קשורות גם לסיכון מוגבר להתפתחות סרטן הערמונית.
מחקרים קודמים מצאו קשר בין התקרחות גברית טיפוסית לבין סרטן הערמונית, אך העדויות בתחום לא היו עקביות. לדוגמה, מחקר שפורסם בשנת 2011 בכתב העת Annals of Oncology מצא קשר בין התקרחות מוקדמת בדפוס זה לבין סיכון מוגבר להתפתחות סרטן הערמונית. המחקר נערך על 388 גברים חולי סרטן הערמונית שאובחנו כשהיו בגילאי 46 עד 84 ו-281 גברים בריאים שהיוו קבוצת ביקורת. החוקרים מצאו כי בקרב חולי סרטן הערמונית הייתה סבירות גבוהה פי שניים להתקרחות גברית טיפוסית כבר בגיל 20. לעומת זאת, דפוסי איבוד השיער בגילאי 30 ו-40 לא נמצאו כמנבאים של סיכון מוגבר לסרטן הערמונית.
במחקר הנוכחי חוקרים מהמכון הלאומי לחקר סרטן בארה"ב ניתחו דפוסים של התקרחות ואת הקשר שלהם לסרטן הערמונית במדגם גדול של יותר מ-39,000 גברים שהשתתפו במחקר בנושא בדיקות סקר לסרטן. הגברים, שהיו בני 55-74 וללא סרטן כשנכנסו למחקר, התבקשו למלא שאלון בו דיווחו על דפוסי איבוד השיער שלהם בגיל 45.
במהלך תקופות המעקב שנמשכה כמעט שלוש שנים בממוצע, 1,138 מהגברים אובחנו עם סרטן הערמונית. ב-51% מהמקרים הסרטן היה אגרסיבי (שלב 3 או יותר או קטלני). הגיל הממוצע בעת האבחנה היה 72.
נמצא כי לגברים שבגיל 45 הקריחו מקדימה ובאופן מתון גם בקודקוד, הייתה סבירות גבוהה ב-39% לפתח סרטן ערמונית אגרסיבי בהשוואה לגברים שלא הקריחו בגיל זה. לא נמצא קשר בין דפוס התקרחות זה לבין התפתחות של סרטן ערמונית שאינו אגרסיבי. כמו כן, לא נמצא קשר משמעותי בין דפוסי התקרחות אחרים לבין הסיכון לסרטן הערמונית.
דוגמה להתקרחות שנקשרה לסרטן ערמונית אגרסיבי במחקר (צילום: ASCO)
אם מחקרים נוספים יאוששו את ממצאי מחקר זה, בדיקה של ההתקרחות תוכל אולי לסייע לאתר בשלב מוקדם גברים העשויים להיות בסיכון מוגבר לפתח סרטן ערמונית אגרסיבי. החוקרים כבר התחילו מחקרים נוספים כדי לבחון את הנושא, אחד מהם מתבסס על הערכת דרמטולוג של ההתקרחות בתחילת המעקב, מדד אמין יותר מאשר דיווח עצמי על מצב השיער בעבר עליו התבסס המחקר הנוכחי.
סרטן הערמונית הוא הסרטן השני הכי נפוץ בגברים בעולם והסרטן השכיח ביותר בגברים בישראל. לפי נתונים שפורסמו השבוע על ידי האגודה למלחמה בסרטן לציון יום המודעות לסרטן הערמונית, כיום חיים בישראל מעל 16,000 גברים שאובחנו עם סרטן חודרני של הערמונית.
American Society of Clinical OncologyPublished online before printSeptember 15, 2014