סרטן
מנהלי קהילה
התקן תוך רחמי עשוי להפחית סיכון לסרטן
מחקר: התקן תוך רחמי למניעת היריון מפחית את הסיכון לסרטן צוואר הרחם בכ- 50%
בניגוד למה שרבים חושבים, התקנים תוך רחמיים למניעת היריון עשויים למעשה להגן על נשים מפני התפתחות סרטן צוואר הרחם, למרות שהם לא מונעים הדבקות בווירוס שגורם לסרטן. כך עולה מתוצאות מחקר בין לאומי חדש שפורסם בכתב העת Lancet Oncology.
מחקרים מצאו כי שימוש בהתקן תוך רחמי מפחית סיכון לסרטן רירית הרחם. במחקר הנוכחי, חוקרים מהמוסד לאונקולוגיה Catalan בברצלונה ביקשו לבדוק אם ההתקן יכול להפחית את הסיכון גם לסרטן צוואר הרחם. סרטן צוואר הרחם נגרם מזיהום ווגינאלי בווירוס HPV והוא הסרטן השני בשכיחותו בקרב נשים בעולם.
המחקר נערך על יותר מ- 20,000 נשים. הנתונים התקבלו מ– 10 מחקרים מבוקרים משמונה מדינות שונות שהשוו נשים עם סרטן צוואר הרחם לנשים בריאות ו- 16 סקרים לשכיחות HPV מ- 4 יבשות. בניתוח הנתונים נלקחו בחשבון גורמים שהיו יכולים להשפיע על התוצאות כגון מספר השותפים המיניים. החוקרים לא עשו אבחנה בין נשים שהשתמשו בהתקן תוך רחמי מנחושת לבין אלו שהשתמשו בהתקן הורמונאלי.
נמצא כי נשים עם היסטוריה של שימוש בהתקן תוך רחמי לא היו בעלות סיכון מופחת להדבק בווירוס HPV שגורם לסרטן צוואר הרחם. אבל, גם אם הן השתמשו במתקן תקופה לא ארוכה, הסיכון שלהן לפתח את הסרטן עצמו היה נמוך בכ- 50% בהשוואה לנשים שמעולם לא השתמשו בהתקן.
בין ההסברים האפשריים שהוצעו על-ידי החוקרים להשפעה ההגנתית של ההתקנים הם שייתכן והתהליך של החדרת או הסרת ההתקן הורס תאים טרום-סרטניים, או שההתקן גורם לדלקתיות כרונית קלה, שמעודדת תגובה חיסונית ארוכת טווח ובכך מונעת מווירוס HPV מלהתפתח.
בעוד שלא מומלץ להשתמש בהתקן תוך רחמי למניעת סרטן צוואר הרחם, המחקר החדש אמור להרגיע נשים, ואת הרופאים שלהן, בכך שהוא מראה ששימוש בהתקן לא כרוך בסיכון מוגבר למחלה.