מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותהתקדמות עם תרופה המתקנת נזק נוירולוגי

התקדמות עם תרופה המתקנת נזק נוירולוגי

חוקרים מתחילים מחקר הבוחן את יעילות התרופה BIIB033 בשיקום המיאלין הנפגע במחלת הטרשת הנפוצה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

במחלת הטרשת הנפוצה המערכת החיסונית של הגוף תוקפת את מעטפת המיאלין. תפקידו של המיאלין לבודד ולהגן על תאי העצב במוח וחוט השדרה, בדומה לחומר הבידוד העוטף חוטי חשמל. הפגיעה במיאלין מובילה להפרעות ביכולת תאי העצב להעביר מסרים חשמליים האחד לשני ולפגיעה בתקשורת בין המוח לגוף, מה שמתבטא בתסמינים שונים.

 

אף אחד מהטיפולים הקיימים היום לטרשת נפוצה לא מצליח לתקן נזק נוירולוגי שכבר נגרם. שיקום המיאלין היה בגדר חלום עד לפני מספר שנים, אך כיום זו אחת האסטרטגיות המחקריות המבטיחות בתחום. טיפול שכזה עשוי לשפר סימפטומים, להחזיר יכולות שנפגעו בעקבות הטרשת הנפוצה וכמובן להאט או אפילו לעצור את התקדמות המחלה.

 

אחת התרופות הניסיוניות המכוונת לשיקום מחדש של מעטפת המיאלין היא תרופה של חברת ביוג'ן המכונה בינתיים BIIB033 או anti-LINGO-1. הרכיב הפעיל עליו מבוססת התרופה נקרא אנטי-LINGO-1.

 

LINGO-1 הוא חלבון הנמצא בתאי עצב ובתאים אשר מייצרים את המיאלין אשר נקראים אוליגודנדרוציטים. לפני מספר שנים התגלה כי חסימת הפעילות של החלבון - באמצעות נוגד חד שבטי לו קראו אנטי-LINGO-1 - מעודדת את ייצור המיאלין. מחקרים שנערכו בבעלי חיים כבר אוששו כי הטיפול מעודד רה-מיאלנזציה (שיקום של המיאלין) בבעלי חיים.

 

כעת פורסמו בכתב העת המדעי Neurology: Neuroimmunology and Neuroinflammation, תוצאות משני ניסויים קליניים שלב 1 שבחנו לראשונה את הבטיחות של התרופה בבני אדם. המחקרים כללו יחד 72 נבדקים בריאים ו-47 אנשים עם טרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי או פרוגרסיבי משני.

 

הנבדקים קיבלו BIIB033 במינונים שונים או פלצבו (תרופת דמה) באמצעות זריקה תת-עורית או תוך-ורידית. המטופלים עם טרשת נפוצה קיבלו שני טיפולים בפער של שבועיים והבריאים קיבלו טיפול אחד. כל הנבדקים עברו בדיקות מקיפות בכדי לגלות תופעות לוואי.

 

תפקידו של המיאלין לבודד ולהגן על תאי העצב. בתמונה - מיאלין תקין ומיאלין פגוע (צילום: Shutterstock) 

 

החוקרים מצאו כי ה-BIIB033 נסבלת היטב. תדירות תופעות הלוואי הייתה דומה בקרב אלה שקיבלו את התרופה ובקרב אלה שקיבלו פלצבו. לא תועדו תופעות לוואי חמורות. תופעת הלוואי השכיחות ביותר היו כאבי ראש, זיהום של מערכת הנשימה העליונה, אף סתום, סימפטומים הקשורים למערכת העיכול כגון כאבי בטן ושלשולים וזיהומים בדרכי השתן, אך תופעות אלה לא בהכרח קשורות לטיפול עצמו.

 

מטרתו של ניסוי קליני שלב 1 הוא לבחון נושאי בטיחות וסבילות של התרופה, להגדיר את המינון הנכון ולקבוע האם החומר הפעיל מגיע ליעדו – במקרה זה מערכת העצבים המרכזית. הטיפול עמד בכל יעדי הניסוי הללו.

 

סריקות MRI לא הצביעו על החלמה של נגעים עקב הטיפול בתרופה במינונים ובתדירות שניתנו במחקר, אך זה כנראה נבע מכך שהמעקב אחר הנחקרים לא היה ארוך מספיק ומכך שלא כולם קיבלו את המינון המלא.

 

כעת החוקרים החלו ניסוי המיועד לבחון את יעילות התרופה בשיקום המיאלין בבני אדם – ניסוי שלב 2, בו ישתתפו 396 נבדקים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית.

 

"מאוד מעודד לראות טיפול חדש לחלוטין המכוון לשיקום המיאלין אשר מצליח ומתקדם בשלבי הניסוי הקליני" אמר ד"ר טימות'י קוצי, ראש מחלקת המחקר באגודה האמריקאית לטרשת נפוצה "תיקון המיאלין נראה כדרך הטובה ביותר לשמירה על מערכת העצבים מפני נזקי הטרשת הנפוצה וקיים גם פוטנציאל לשיקום יכולות ותפקודים שנפגעו בקרב אנשים החיים עם המחלה".

 

 

Neurol Neuroimmunol Neuroinflammation August 27, 2014 vol. 1 no. 2 e18
 

ג-ר-ח
05/09/14 15:03

חדשות מרעישות מאוד במיוחד לאלה שנמצאים במהלכי המחלה המוזכרים . כל הכבןד לכל החוקרים העמלים על מציאת תרופות או טיפולים המקלים על חולי "טרשת נפוצה" . אני מקווה שעוד ימצאו טיפולים ותרופות לכל המהלכים של המחלה .