סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
התקדמות בהשתלת תאי לבלב לטיפול בסוכרת
חוקרים הצליחו להשתיל תאים מיצרי אינסולין בחולה סוכרת סוג 1, ללא צורך בתרופות לדיכוי מערכת החיסון
חוקרים הצליחו להשתיל תאי לנגרהנס – תאים יוצרי אינסולין מהלבלב, בגופו של חולה סוכרת. ההשתלה התאפשרה תודות לפיתוח ישראלי - "תא" (מכל) מיוחד ש"מחביא" בתוכו את התאים יוצרי האינסולין ושומר עליהם מפני תקיפה של מערכת החיסון אצל המושתל.
סוכרת מסוג 1, המכונה גם "סוכרת נעורים", נגרמת כאשר מערכת החיסון של הגוף הורסת את התאים המייצרים אינסולין בלבלב. אינסולין מפנה את הסוכר מהדם לתאי הגוף. ללא אינסולין, סוכרים מצטברים בדם, מה שעלול לגרום למגוון בעיות בריאות.
כיום, חולי סוכרת צריכים לבצע באופן תדיר בדיקות של רמת הסוכר בדם ולהזריק אינסולין כדי לדאוג שרמת הסוכר בדמם תישאר בטווח התקין. מלבד העובדה שהדקירות התדירות אינן נעימות, קשה בשיטה זו לשמור על רמה מדויקת של סוכר בדם לאורך היממה.
לאחרונה דווח בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences על ה"תא" המיוחד, אותו פיתחה החברה הישראלית Beta O2 Technologies.
התא שמושתל בגופו של החולה באמצעות ניתוח לפרוסקופי, מכיל בתוכו את תאי הלבלב מיצרי האינסולין וכך בעצם "מחביא" אותם ומונע ממערכת החיסון של החולה לתקוף אותם.
בניגוד לניסיונות אחרים להשתלה של תאים מיצרי אינסולין בחולי סוכרת, את ה"תא" המיוחד ניתן להשתיל ללא צורך בתרופות המחלישות את מערכת החיסון שמטרתן למנוע דחייה של השתל.
בינתיים בוצעה השתלה של התא במטופל אחד - גבר בן 63 ללא בעיות בריאות פרט לסוכרת סוג 1 שאובחנה עוד כשהיה ילד.
במהלך עשרת חודשי הניסוי, לא נצפתה פעילות של המערכת החיסונית ולא היה כל סימן לפגיעה בתאי הלבלב החדשים. בעקבות הטיפול, המטופל הפחית את כמות האינסולין שנאלץ להזריק לעצמו, אם כי לא הגיע למצב בו לא נזקק לאינסולין כלל.
אחת הבעיות עם הפיתוח החדש, היא שכאשר התאים מושתלים בגוף בתוך אותו תא, הם לא יוצרים לעצמם אספקת דם משלהם ולכן לא מקבלים חמצן. מסיבה זו, הגרסה הנוכחית של הפיתוח כוללת מקור חמצן חיצוני לגוף, המחובר לשתל באמצעות צינוריות.
השלב הבא יהיה לשפר את הפיתוח, באופן שיביא לכך שהמטופל לא יהיה תלוי בהזרקות אינסולין בכלל ולא יזדקק למקור חמצן חיצוני ולנסות את הפרוצדורה במטופלים נוספים.
Proc Natl Acad Sci U S A. 2013 Oct 28. Epub ahead of print
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט