כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
התפתחות אנמיה וגורמי סיכון קרדיווסקולריים בחולים עם מחלת כליות כרונית בינונית
אנמיה וגורמי סיכון לבביים מתפתחים בחולים עם מחלת כליות כרונית בינונית, ובעיקר בחולים סכרתיים
קיים מעט מידע על התפתחות של אנמיה בשלבים המוקדמים יותר של מחלת כליות כרונית. מטרת המחקר הנוכחי היתה להעריך התפתחות של אנמיה חדשה משנית למחלת הכליות, בחולים שאינם אנמייים עם מחלת כליות כרונית קלה-בינונית, הנמצאים במעקב במרפאות נפרולוגיות.
במחקר נכללו חולים מבוגרים בגילאים 18-78, עם מחלת כליות כרונית בינונית (דרגה 3), ללא אנמיה. המחקר בוצע במס' מרכזים רפואיים והמעקב אחר החולים נמשך כ-3 שנים.
במחקר נכללו 432 חולים, בגיל ממוצע של 63.6 שנים, 70% מהם גברים. הסיבות העיקריות למחלת הכליות הכרונית היו - מחלות גלומרולריות (11.6%), מחלות אינטרסטיציאליות (10.4%), מחלות וסקולריות (29.4%) וסוכרת (16.9%).
ב-33.8% מהחולים היתה סכרת נילווית. ב-69% מהחולים היתה הפרעה בשומנים בדם וב-93% מהחולים היה יתר לחץ דם.
כעבור שנה של מעקב, 12.4% מהחולים פיתחו אנמיה, וזאת למרות קצב התקדמות איטי של מחלת הכליות הכרונית.
נמצא כי החולים הסכרתיים היו עם שכיחות מוגברת יותר של אירועים קרדיווסקולריים (50% לעומת 24.5% בחולים ללא סכרת), וכן מידת איזון גורמי הסיכון הקרדיווסקולריים שלהם היתה גרועה יותר לעומת חולים ללא סכרת.
בחולים סכרתיים 13.4% מעשנים, לעומת 8.6% בחולים ללא סכרת. השמנה קיימת ב-33.6% מהחולים הסכרתיים לעומת 25.3% בחולים ללא סכרת. בחולים הסכרתיים נמצאו ערכי לחץ דם לא מאוזנים בשכיחות מוגברת וכן מידת הפרוטאינוריה היתה גבוהה יותר משמעותית.
החוקרים הסיקו כי כ-12.4% מהחולים עם מחלת כליות כרונית בינונית, מפתחים אנמיה תוך שנה של מעקב. החולים הסכרתיים בעלי גורמי סיכון רבים יותר לארועים קרדיווסקולריים והם פחות מאוזנים לעומת החולים עם מחלת כליות כרונית שאינם סכרתיים.
www.informaworld.com/smpp/content~content=a918096703~db=all~jumptype=rss
תרגום ועריכה: ד"ר נעמי לוין-יינה