טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
התגלו תאים חדשים שמפחיתים דלקתיות
חוקרים גילו תאי דם שיכולים להילחם בטרשת נפוצה ומחלות אוטואימוניות אחרות כמו קרוהן, קוליטיס וסוכרת סוג 1
פעילות יתר של מערכת החיסון שלנו עלולה לגרום למצב של דלקתיות כרונית שפוגע בגוף. כך קורה במחלות אוטואימוניות שונות כמו טרשת נפוצה, מחלות מעי דלקתיות וסוכרת מסוג 1.
במחלת הטרשת הנפוצה, פעילות יתר של תאי מערכת החיסון מסוג T מובילה לפעילות דלקתית במוח וחוט השדרה ולפגיעה בתאי העצב.
כעת חוקרים מאוניברסיטת קופנהגן זיהו סוג חדש של תאי דם מווסתים, אשר יכולים להילחם בפעילות היתר של תאי ה-T במטופלים עם טרשת נפוצה. לפי הדיווח בכתב העת המדעי Nature Medicine, על ידי המרצה של אותם תאים מווסתים באמצעות גירוי כימי, החוקרים הצליחו להפחית באופן משמעותי את הפעילות הדלקתית במוח ואת פעילות המחלה בעכברים עם טרשת נפוצה.
תאי הדם החדשים שייכים לקבוצת תאי הדם הלבנים (תאי מערכת החיסון) הנקראים לימפוציטים. התאים הייחודיים הללו מאופיינים במולקולה הנקראת FoxA1 אשר החוקרים מצאו כי היא אחראית להתפתחות התאים וליכולתם לדכא פעילות דלקתית.
לימפוציטים עם המולקולה FoxA1 לא היו מוכרים עד מחקר זה, וזוהי הפעם הראשונה בה מתועדת פעולת התאים הללו כנגד מחלת הטרשת הנפוצה.
בנוסף, החוקרים מדווחים שכאשר החדירו את המולקולה FoxA1 אל תוך לימפוציטים רגילים באמצעות טיפול גנטי, הם הצליחו לשנות אותם ולגרום להם לדכא את הפעילות הדלקתית ולעכב את מחלת הטרשת הנפוצה.
כאשר החוקרים בחנו דגימות דם של אנשים עם טרשת נפוצה, לפני ולאחר שנתיים של טיפול בתרופה אינטרפרון-בטא, הם מצאו כי מטופלים שמצבם השתפר בעקבות הטיפול הגדילו את כמות תאי הדם החדשים הללו אשר נלחמים במחלה.
החוקרים מקווים כי התגלית תעזור לפתח טיפולים חדשים עבור מטופלים שמצבם לא משתפר בעקבות התרופות הקיימות, בעיקר אנשים עם המהלכים הפרוגרסיביים של המחלה. הם כבר החלו לבדוק אם הלימפוציטים עם המולקולה FoxA1 יכולים למנוע פגיעה במעטפת המיאלין (השכבה המגנה על תאי העצב) והתנוונות תאי העצב במוח במודל של טרשת נפוצה פרוגרסיבית.
הידע החדש לגבי מניעת פעילות דלקתית כרונית בגוף, עשוי להיות בעל ערך רב גם למחלות אוטואימיוניות אחרות בהן הדלקתיות מהווה רכיב מרכזי, כמו סוכרת סוג 1, מחלות מעי דלקתיות ודלקת מפרקים שגרונית.