כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
התגובה לטיפול בפלביקס יורדת באי ספיקת כליות כרונית
על פי מחקר חדש, אי ספיקת כליות כרונית מורידה את תגובתיות טסיות הדם לטיפול בפלביקס
פלביקס הינה תרופה הניתנת לאחר צנתורים, ובמיוחד לאחר הכנסת תומכנים לכלי הדם הכליליים, וזאת על מנת למנוע יצירה של קרישים שיסתמו את התומכנים. התרופה משפיעה על טסיות הדם ומונעת היצמדותן זו לזו ויצירת הקריש.
על פי מחקר חדש שפורסם החודש, אי ספיקת כליות כרונית מורידה את תגובת טסיות הדם לטיפול בפלביקס. יתרה מכך, גם הגברת מינון התרופה אינו משפר את תגובת הטסיות.
בחולים עם אי ספיקת כליות כרונית קיים שחלוף מהיר של טסיות הדם, הן שורדות פחות בדם ותפקודן לקוי.
במחקר הנוכחי החוקרים השוו תגובת הטסיות לפלביקס שניתן לאחר צנתורים בחולים עם וללא אי ספיקת כליות כרונית. כל החולים, פרט ל-2, היו גברים, בגיל ממוצע של כ-60 שנים.
23 חולים עם תפקוד כלייתי תקין קיבלו 75 מ"ג פלביקס מדי יום. 36 חולים עם אי ספיקת כליות כרונית קיבלו 75 או 150 מ"ג פלביקס מדי יום.
כעבור 4 שבועות של טיפול נלקח דם מהחולים ונעשתה בדיקה של תפקוד הטסיות ויכולת היצמדותן זו לזו ליצירת קריש.
החוקרים מצאו כי הטיפול בפלביקס עיכב את היצמדות הטסיות לקריש בכ-35% בחולים עם תפקוד כלייתי תקין, וזאת לעומת עיכוב מופחת של 21% בלבד בחולים עם אי ספיקת כליות כרונית שקיבלו 75 מ"ג פלביקס ו-23% בלבד בחולים עם אי ספיקת כליות שקיבלו 150 מ"ג פלביקס.
ידוע כי ירידה בתפקוד הכלייתי הינה גורם סיכון לסתימה של תומכנים מצופים משנית ליצירת קרישים. תנגודת הטסיות לטיפול בפלביקס בחולים אלו, עשויה להיות מנגנון חשוב לשכיחות המוגברת של קרישים בתוך התומכנים בחולים אלו.
יש לסייג תוצאות מחקר זה, מאחר וזהו מחקר עם מס' קטן של משתתפים. כמו כן המשתתפים הינם גברים בלבד, ולא ניתן להסיק מכך על התנהגות הטסיות בנשים. כמו כן, קיימים משתנים נוספים המשפיעים על תפקוד הטסיות, שלא נבדקו במחקר הנוכחי.
www.medscape.com/viewarticle/713027
תרגום ועריכה: ד"ר נעמי לוין-יינה