טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
השתלת מח עצם לטיפול בטרשת נפוצה
מחקר מראה כיצד השתלות מח עצם יעילות לטיפול בטרשת נפוצה וחושף מנגנון אפשרי להתפתחות התקפים אצל החולים
מחקר חדש שנערך בשלושה מרכזי טרשת נפוצה מובילים בקנדה, בחן את השפעת השתלת מח העצם בקרב אנשים עם מהלך אגרסיבי של טרשת נפוצה.
טיפולי השתלת מח עצם לטרשת נפוצה מצליחים להפסיק את כל ההתקפים כפי שנראים בבדיקות הקליניות ובסריקות ה-MRI. כיום טיפולים אלה נערכים אך ורק במסגרת ניסויים קליניים והם כרוכים בסיכונים רבים, בהם זיהומים חמורים ואף מוות.
המחקר החדש שפורסם בכתב העת המדעי Annals of Neurology, גילה כיצד המערכת החיסונית משתנה בעקבות ההשתלה. תוצאות המחקר גם הובילו להבנה מעמיקה יותר של המכניזם האימונולוגי העומד בבסיס ההתקפים בטרשת נפוצה.
במחקר שכלל 24 מטופלים, החוקרים מצאו כי תאים של המערכת החיסונית הנקראים Th17, הפחיתו בעקבות הטיפול את פעילותם באופן משמעותי. לפי החוקרים, תאי ה-Th17 הם אלו שפורצים את ה-BBB (מחסום הדם-מוח) ומאפשרים לתאים אחרים ממערכת החיסון, כמו תאים מסוג Th1, לחדור אל מערכת העצבים המרכזית ולפגוע במוח וחוט השדרה.
החוקרים מקווים שתגליתם תוביל לפיתוח טיפולים מתקדמים יותר, בהם יהיה סיכון נמוך מזה הקיים בטיפולי השתלות מוח העצם.
פרופ' עמית בר-אור, החוקר הראשי הסביר: "המחקר שלנו בחן מדוע מטופלים מפסיקים לקבל התקפים ונגעים חדשים במוח לאחר טיפול השתלת מוח עצם, המערב טיפול כימותרפי אשר לאחריו מושתלים תאי גזע של המטופל עצמו. גילינו שיש הבדל עצום בין תגובת המערכת החיסונית של המטופל לפני ואחרי ההשתלה. ניתוח ההבדלים הצביע על תאים ספציפיים במערכת החיסונית אשר כנראה ואחראים להתקפים במחלת הטרשת הנפוצה".
ערן ברקוביץ
אומרים מEח עצם (מנקדים עם צירה). המילה מח נהגת בצורה שונה כאשר מדובר במח עצם כדי להבדיל בין החומר השומני הנמצא בעצמות (מEח) לחומר האפור הנמצא במוח. כדי ללמוד עוד ניתן להציץ בהחלטת האקדמיה ללשון בנושא משנת 2010
שרות פנצטה