מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
  • סרטן השד: השמנה מעלה את הסיכון להישנות המחלה
    סרטן השד: השמנה מעלה את הסיכון להישנות המחלה
  • אורטיקריה כרונית פוגעת משמעותית באיכות החיים
    אורטיקריה כרונית פוגעת משמעותית באיכות החיים
  • היריון ולידה עם טרשת נפוצה – כל המידע
    היריון ולידה עם טרשת נפוצה – כל המידע
  • הליכה יומית עשויה לסייע במניעת דיכאון
    הליכה יומית עשויה לסייע במניעת דיכאון
  • מתי מומלץ להתחיל בטיפול תרופתי נגד השמנה?
    מתי מומלץ להתחיל בטיפול תרופתי נגד השמנה?
  • חדרי כושר, הרמת משקולות ובריאות – מה שחשוב לדעת
    חדרי כושר, הרמת משקולות ובריאות – מה שחשוב לדעת
  • תנודות גדולות במשקל הגוף מסוכנות לחולי לב עם משקל עודף
    תנודות גדולות במשקל הגוף מסוכנות לחולי לב עם משקל עודף
  • מהם גורמי הסיכון, איך מאבחנים ואילו טיפולים חדשים קיימים?
    מהם גורמי הסיכון, איך מאבחנים ואילו טיפולים חדשים קיימים?
  • הבשורה שהסובלים מסרטן שלפוחית השתן מוכרחים להכיר
    הבשורה שהסובלים מסרטן שלפוחית השתן מוכרחים להכיר
  •  לחיות את הרגע, לא את הטיפול - שואריל
     לחיות את הרגע, לא את הטיפול - שואריל
  • מחקר: מוצרי טבק בלעיסה ומציצה מסוכנים לתפקוד הלב
    מחקר: מוצרי טבק בלעיסה ומציצה מסוכנים לתפקוד הלב
  • השמנה: האם טיפול תרופתי הוא הפתרון הכי טוב לטיפול בהשמנה?
    השמנה: האם טיפול תרופתי הוא הפתרון הכי טוב לטיפול בהשמנה?
  • פסוריאזיס מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בלידה
    פסוריאזיס מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בלידה
  • ישראליות שזוהו עם סיכון גנטי לסרטן השד קיבלו הסברים לא מספקים
    ישראליות שזוהו עם סיכון גנטי לסרטן השד קיבלו הסברים לא מספקים
  • המדריך לטיפול תרופתי בהשמנה
    המדריך לטיפול תרופתי בהשמנה

כליות ודיאליזה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר פזית בקרמן
מנהלת המכון הנפרולוגי בשיבא. סיימה התמחות ברפואה פנימית בהדסה עין כרם והתמחות-על בנפרולוגיה בשיבא. השתלמה שלוש שנים באוניברסיטת פנסילבניה, ארה"ב במחקר בסיסי של מחלות כליה ופרסמה מאמרים בנושא. בעלת ניסיון קליני מגוון בקרב מטופלי דיאליזה, מטופלי אי ספיקת כליות חריפה וכרונית ומחלות כליה שונות. עוסקת גם במחקר קליני ובסיסי במכון הנפרולוגי בשיבא.

מובילי קהילה

מחוברת פז מושקוביץ
מחוברת פז מושקוביץ
נעים מאד, פז - מובילת קהילת כליות ודיאליזה. ראשית מוזמנים לתכנית הרדיו שלי "הרוקנרול של החיים" בעמוד "מחוברת פז מושקוביץ" ובערוץ היוטיוב. כל שאלה שתירצו לשאול אותי אני כאן עבורכם. במקצועי אני מאמנת בכירה, מרצה ויוצרת, כותבת הרצאות השראה לאנשים והרצאות עסקיות. אני מחוברת לדיאליזה מזה 30 וחצי שנים, 3 השתלות כליה שנכשלו ומאה ניתוחים. דרך סיפורי האישי רב התהפוכות, אני מציעה לכם כלים שיאפשרו לכל אחד להתחבר לחיים שלו, ולהתגבר על קשיים בתחום האישי ובתחום הקריירה והעסקים, ובוודאי שבתחום התמודדותכם עם עולם הכליות. הוצאתי לאור את הספרים: "מחוברת - צופן ליזה" ו"השמיים הם לא הגבול" ומעבירה מופע-הרצאה "מחוברת" שמעניק פרספקטיבה וכלים לחיים. יש לי ולבעלי מקס 11 ילדים כלבתולים שהם אהבה ללא תנאי. מומלץ בחום גם לבריאות שלנו הנפשית והפיסית :) ולמי ששואל אז אסור לי ללדת ילדים, כאן עבורכם תמיד לכל שאלה ושיתוף! לחיזוק מוטיבציה והשראה תוכלו לצפות בקטעים נבחרים מתכנית הרדיו בלינק הבא: https://www.youtube.com/playlist?list=PL1QPzpvna7OzfBMpmM9pKwBM8r1sQyGUY
כמוניכליות ודיאליזהחדשותהשתלת כליה ללא צורך בתרופות נגד דחייה

השתלת כליה ללא צורך בתרופות נגד דחייה

מדענים מצאו דרך לרמות את מערכת החיסון לקבל איברים שהושתלו וכך לחסוך צורך בתרופות נגד דחייה


שתי מערכות חיסון חיות יחד בגופו של אותו אדם (צילום: Shutterstock)
שתי מערכות חיסון חיות יחד בגופו של אותו אדם (צילום: Shutterstock)

 

מדענים מצאו דרך לרמות את מערכת החיסון לקבל איברים מתורמים שאינם מתאימים. ממצא זה שפורסם בכתב העת Science Translational Medicine אולי יוביל בעתיד לביטול הצורך ליטול לאחר ההשתלה במשך כל החיים תרופות שמונעות דחייה של האיבר.

 

8 מושתלי כליה טופלו באמצעות ההליך החדש. 5 מתוכם הצליחו להימנע מנטילת תרופות נגד דחייה שנה לאחר הניתוח. מטופלת אחת, אישה בת 47, חיה חופשייה לחלוטין מתרופות נוגדות דחייה כמעט שנתיים מאז ההשתלה.

 

בהשתלות איברים קונוונציונאליות, המושתלים צריכים לקחת תרופות המדכאות את מערכת החיסון למשך שארית חייהם, כדי שמערכת החיסון שלהם לא תזהה את האיבר המושתל כפולש ותתקוף אותו. לתרופות אלה עלולות להיות תופעות לוואי קשות, בהן לחץ דם גבוה, סוכרת וזיהומים.

 

לכן, לגישה החדשנית שפותחה על ידי חוקרים מאוניברסיטת Louisville יש פוטנציאל להציע איכות חיים טובה יותר ופחות סיכונים בריאותיים לאנשים שקיבלו השתלת איברים.

 

במסגרת ההליך החדש שנבחן, בנוסף להשתלת הכליה, המטופלים עוברים השתלת תאי גזע של מוח עצם מתורם האיברים שאינו מתאים, תאים שמתפתחים לתאי מערכת החיסון. המטרה: ליצור שתי מערכות מוח עצם שיוכלו לתפקד באדם אחד.

 

הטכניקה החדשה נשענת על מחקר שערכו חוקרים מאוסטרליה וברזיל, שזכו בפרס נובל לאחר שגילו כי ניתן לאמן את מערכת החיסון בבעלי חיים כך שתרכוש עמידות לרקמות זרות. הדרך ליישום המסקנות בבני אדם הייתה ארוכה.

 

כך זה מתבצע

 

החידוש שמאפשר התהליך הוא שתורמי איברים שאינם מתאימים באופן מושלם יכולים לתרום כליה למטופל. כדי לעשות זאת הם גם צריכים לתרום דם. כחודש לפני ניתוח ההשתלה, תורמי הכליה מזריקים לעצמם במשך מספר ימים תרופה שמביאה תאי גזע ותאים "מסייעים" לזרם הדם שלהם, משם ניתן לאסוף אותם ולשלוח לעיבוד. התאים המסייעים עוזרים ליצור סביבה אוהדת יותר לתאי גזע של מוח העצם. החוקרים פיתחו תהליך שמעשיר את התאים הללו. 

 

בינתיים, המטופלים שעתידים לעבור השתלה עוברים טיפולי כימותרפיה ורדיותרפיה על מנת לדכא את מערכת החיסון, תהליך שנועד להכין אותם לקבלת תאי הגזע של התורם.

 

בשלב הבא המטופל עובר את השתלת הכליה, ויום לאחר מכן עובר השתלה של התערובת המועשרת של תאי הגזע והתאים המסייעים של התורם, בתקווה שייווצרו שתי מערכות של מוח עצם שיוכלו לחיות בשלום ולתפקד באדם אחד.

 

בשלב הבא, המושתלים מתחילים ליטול תרופות נגד דחייה אך הם נגמלים בהדרגה, במטרה להפסיק לחלוטין עד שנה לאחר ההשתלה.

 

במחקר הנוכחי, 5 מתוך 8 המושתלים הגיעו ליעד הזה. לשני מושתלים הייתה תגובה חלקית והם נטלו מינון מופחת של תרופות מדכאות. מושתלת אחת פיתחה זיהום ואיבדה את הכליה החדשה ומאז עברה השתלה קונוונציונאלית בהצלחה.

 

החוקרים ממשיכים לגייס מטופלים למחקר ומקווים לבצע את ההשתלה ב- 40 נחקרים. יחד עם זאת, יש מומחים האומרים כי הפרוצדורה מסוכנת מידי, במיוחד בהתחשב בכך שהשתלות כליה הן הליך בטוח ויציב יחסית.

 

 

Sci Transl Med 7 March 2012

למידע נוסף על השתלות ללא תרופות נוגדות דחייה>>