מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

כליות ודיאליזה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר פזית בקרמן
מנהלת המכון הנפרולוגי בשיבא. סיימה התמחות ברפואה פנימית בהדסה עין כרם והתמחות-על בנפרולוגיה בשיבא. השתלמה שלוש שנים באוניברסיטת פנסילבניה, ארה"ב במחקר בסיסי של מחלות כליה ופרסמה מאמרים בנושא. בעלת ניסיון קליני מגוון בקרב מטופלי דיאליזה, מטופלי אי ספיקת כליות חריפה וכרונית ומחלות כליה שונות. עוסקת גם במחקר קליני ובסיסי במכון הנפרולוגי בשיבא.

מובילי קהילה

מחוברת פז מושקוביץ
מחוברת פז מושקוביץ
נעים מאד, פז - מובילת קהילת כליות ודיאליזה. ראשית מוזמנים לתכנית הרדיו שלי "הרוקנרול של החיים" בעמוד "מחוברת פז מושקוביץ" ובערוץ היוטיוב. כל שאלה שתירצו לשאול אותי אני כאן עבורכם. במקצועי אני מאמנת בכירה, מרצה ויוצרת, כותבת הרצאות השראה לאנשים והרצאות עסקיות. אני מחוברת לדיאליזה מזה 30 וחצי שנים, 3 השתלות כליה שנכשלו ומאה ניתוחים. דרך סיפורי האישי רב התהפוכות, אני מציעה לכם כלים שיאפשרו לכל אחד להתחבר לחיים שלו, ולהתגבר על קשיים בתחום האישי ובתחום הקריירה והעסקים, ובוודאי שבתחום התמודדותכם עם עולם הכליות. הוצאתי לאור את הספרים: "מחוברת - צופן ליזה" ו"השמיים הם לא הגבול" ומעבירה מופע-הרצאה "מחוברת" שמעניק פרספקטיבה וכלים לחיים. יש לי ולבעלי מקס 11 ילדים כלבתולים שהם אהבה ללא תנאי. מומלץ בחום גם לבריאות שלנו הנפשית והפיסית :) ולמי ששואל אז אסור לי ללדת ילדים, כאן עבורכם תמיד לכל שאלה ושיתוף! לחיזוק מוטיבציה והשראה תוכלו לצפות בקטעים נבחרים מתכנית הרדיו בלינק הבא: https://www.youtube.com/playlist?list=PL1QPzpvna7OzfBMpmM9pKwBM8r1sQyGUY
כמוניכליות ודיאליזהחדשותהשתלת כליה ומח עצם ללא תרופות נוגדות דחיה

השתלת כליה ומח עצם ללא תרופות נוגדות דחיה

השתלת כליה ומח עצם משולבים, מאפשרת אי מתן תרופות נוגדות דחיה.


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

במחקר קטן עליו דווח השבוע בכנס להשתלות, נכללו 5 גברים ו-5 נשים בגילאים 23-61, שעברו השתלה משולבת של מח עצם וכליה מאותו התורם.

 

הרעיון שמאחורי שילוב זה הוא שקבלת מח עצם מאותו התורם תוביל לשינוי באוכלוסית תאי הדם של החולה, עם שורות דם ושורות של תאי מערכת החיסון זהות לתורם. תאים אלו יזהו את שתל הכליה כאיבר "עצמי" ולא זר, ולכן לא יגיבו כנגדו. דבר זה יאפשר אי מתן של תרופות נוגדות דחיה, שמטרתן לסלק את התאים החיסוניים המכירים את השתל כגוף "זר" ומגיבים כנגדו.

 

בכל החולים שהשתתפו במחקר תפקוד מצוין של שתל הכליה, עם קריאטינין בין 0.8-1.3 כעבור 12-51 חודשים מההשתלה.

 

בשנה הראשונה לאחר ההשתלה, 3 חולים התאשפזו עקב חום, חסימת שופכן ודחיה חריפה. 3 חולים סבלו מהרפס זוסטר ואחד פיתח זיהום ב-CMV. ב-2 חולים היתה דחיה חריפה ובאחד החולים היתה חזרה מהירה של מחלת הכליה הבסיסית בשתל, זמן קצר לאחר ההשתלה.

 

כאשר היה תפקוד כלייתי יציב במשך 6 חודשים עם עדות לקליטה טובה של מח העצם וקיום תאי דם של התורם, בדם החולה, החלו להפחית את הטיפול נוגד הדחיה, עד להפסקתו.

 

5 מהחולים בשלב זה נותרו ללא כל טיפול נוגד דחיה, וזאת במשך 11-36 חודשים. 2 חולים נוספים נמצאים בתהליך מתקדם של הפסקת הטיפול נוגד הדחיה.

 

אמנם מדובר בנסיון ראשוני ומאד מוקדם, עם מס' קטן ביותר של חולים, והפרוטוקולים המתאימים לחולים אלו עדיין אינם ברורים, אולם מחקר זה נותן נקודת אור לעתיד.

 

www.medscape.com/viewarticle/721476

 

תרגום ועריכה: ד"ר נעמי לוין-יינה