הפרעות אכילה
מנהלי קהילה
השמנה: נבואה שמגשימה את עצמה?
לנערות החושבות שהן שמנות למרות שמשקלן תקין, סיכון גבוה יותר לגדול להיות מבוגרות שמנות
האם האמונה שאתם שמנים יכולה להפוך אתכם לשמנים? מחקר מצא כי דימוי עצמי שלילי יכול לגרום לבנות להעלות במשקל. החוקרים מהאוניברסיטה הנורווגית למדע וטכנולוגיה מצאו כי נערות שלא היו שמנות, אבל חשו שהן שמנות, היו בעלות סבירות גדולה יותר להיות בעלות עודף משקל כמבוגרות.
המחקר שפורסם בכתב העת Journal of Obesity התבסס על נתונים ממחקר קודם שהחל בין השנים 1995 ל-1997 וכלל 1,196 מתבגרים במשקל תקין בני 13-19משני המינים. הנחקרים היו במעקב ומצבם נבחן שוב בשנים 2006-2008, כשהם הגיעו לגילאי 24-30.
נמצא כי סך הכל, מתבגרים משני המינים עם משקל תקין שדירגו את עצמם כבעלי משקל עודף, העלו יותר במשקל כשהתבגרו בהשוואה למתבגרים שתפסו את עצמם כבעלי משקל תקין – ההבדל בין הקבוצות היה 0.66 יחידת BMI ו-3.46 ס"מ בהיקף המותניים בממוצע.
מהמחקר עולה גם כי נערות במשקל תקין נוטות יותר מנערים לדרג את עצמן כבעלות עודף משקל: 22% מהבנות ורק 9% מהבנים במחקר ראו את עצמם כשמנים בגיל ההתבגרות. החוקרים מסבירים כי הסיבה לכך היא שבנות חוות יותר לחץ פסיכולוגי להגיע לגוף האידיאלי.
59% מהנחקרות שחשו שמנות כנערות היו בעלות עודף משקל כמבוגרות, בהתבסס על מדד ה-BMI. כאשר היקף המותניים היה המדד להשמנה, שיעור הנערות שבמקור תפסו את עצמן כשמנות ולאחר מכן נהיו שמנות היה 78%.
לעומת זאת, 31% מהנחקרות שלא ראו את עצמן כשמנות בגיל ההתבגרות היו בעלות עודף משקל בהתבסס על ה-BMI ו-55% כאשר התבססו על היקף המותניים.
עשויים להיות הסברים רבים ומורכבים לכך שבני נוער החושבים כי הם שמנים - אפילו אם הם לא - נוטים להפך לשמנים כשהם מתבגרים. כך למשל, ייתכן שצעירים הרואים את עצמם כשמנים משנים את הרגלי האכילה שלהם להרגלים שגויים – כמו דילוג על ארוחות – במחשבה שאלה יעזרו להם לרזות. אבל מחקרים הראו כי דילוג על ארוחת בוקר יכול להוביל להשמנה. גם דיאטה שלא ניתן להתמיד בה לאורך זמן עלולה להוביל לבסוף להשמנה, מכיוון שהגוף שואף לשמור על המשקל שהיה לפני הדיאטה.
החוקרים אומרים כי החברה צריכה להפסיק לשים את הפוקוס על משקל ובמקום זאת להדגיש הרגלי אכילה בריאים. בנוסף, חשוב שלילדים תהיה נקודת מבט יותר ריאליסטית על מה שנחשב משקל נורמאלי ויש ללמד אותם על היופי שבמבני גוף שונים.
Journal of Obesity Volume 2012 (2012), Article ID 601872, 8 pages