מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן השד

מנהלי קהילה

פרופ' תניר אלוייס
פרופ' תניר אלוייס
מומחית בכירורגיה כללית וכירורגית שד מנהלת מערך השד במרכז הרפואי הדסה פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית
עו
עו"ס אורית שפירא
* מנהלת מחלקת שיקום ורווחה של האגודה למלחמה בסרטן וחברת הנהלת 'האגודה הישראלית לפסיכואונקולוגיה'.   *מנחת קבוצות בכירה באגודה (קבוצת בוגרים צעירים, קבוצת נשים צעירות המתמודדות עם סרטן, קבוצת תמיכה לזוגות שאחד מבני הזוג חלה בסרטן, קבוצת תמיכה להורים שכולים ועוד) ואחראית על עדכון המידע של האגודה למלחמה בסרטן בנושא 'זכויות ושירותים, מידע לחולי סרטן'.   * בוגרת תואר שני בהצטיינות בעבודה סוציאלית (MSW), אוניברסיטת תל אביב. מומחית בתחום הבריאות.   * בעבר עובדת סוציאלית, המחלקה האונקולוגית, מרכז רפואי תל אביב (איכילוב) והעובדת הסוציאלית ב'הוספיס בית' של האגודה למלחמה בסרטן, תל השומר.
ד
ד"ר רינת ברנשטיין מולכו
מנהלת היחידה האונקוגנטית במרכז הרפואי שיבא, תל השומר. בוגרת בית בית הספר לרפואה של הטכניון בחיפה. התמחות במערך אונקולוגי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב), ובהמשך התמחות בגנטיקה רפואית במכון הגנטי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב). מ-2017 רופאה בכירה ביחידת השד במכון האונקולוגי במרכז רפואי שיבא תל השומר, עד למינוי מנהלת היחידה האונקוגנטית בשיבא ב-2021. משלבת עבודה בטיפול בחולות סרטן שד בכל שלבי המחלה, ובייעוץ גנטי למשפחות וחולים עם חשד לתסמונות סרטן תורשתיות.
עו
עו"ד בר חן- לוי
אחראית תחום מיצוי זכויות בעמותת 'אחת מתשע'. נותנת ייעוץ והכוונה לנשים המתמודדת עם סרטן שד בכל הקשור לזכויותיהן הרפואיות, ומסייעת להן במידת הצורך במיצוי זכויות אלה מול הרשויות השונות, כגון: ביטוח לאומי, מס הכנסה, קופות חולים, חברות ביטוח ועוד.

מובילי קהילה

נעה גביש
נעה גביש
אישה ואמא לשלושה ילדים :)הומאופטית בהכשרתי. אפיה ובישול הן אחת האהבות שלי במיוחד כשהן מאירות ומשמחות אחרים. בשבילֵי חיי ליוותי נשים במסע הלידה המיוחד שלהן, והיום אחרי מסע ברכבת ההרים, עקב גילוי גידול סרטני בשד, שנכפה עלי, אני יודעת ומבינה כמה חשוב הליווי של מישהי שהייתה שם ולו רק כדי להקשיב ולחבק. אני אשמח ללוות ולהיות בשביל מי שצריכה ורוצה.   הסדנא שלי - תשוקות מרפאות - תשוקות ומיניות בזמן משבר ושינוי - ערב חד פעמי יחודי ומרומם את הנפש בו ביחד אתכם אנחנו נזכרים שתשוקה, לכל מה שנעשה היא חלק מאיכות ובריאות החיים שלנו. מוזמנות לקבוצה שלי בפייסבוק : תשוקות מרפאות
יסמין כהן
יסמין כהן
בלוגרית וכותבת תוכן, נמצאת בעיצומו של פרויקט מימון המונים לספר "יומן צמיחה" היכנסו ותמכו: https://tinyurl.com/recovery-diary נמצאת פה כדי לחזק ולהתחזק. מאמינה שהכל קורה לטובתנו.
כמוניסרטן השדחדשותהשמנה קשורה לסיכון מוגבר לסרטן שד לאחר גיל המעבר

השמנה קשורה לסיכון מוגבר לסרטן שד לאחר גיל המעבר

מחקר: לנשים עם עודף משקל או השמנה לאחר גיל המעבר סיכון מוגבר לסרטן שד פולשני. האם הרזיה תעזור?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

בשנים האחרונות הצטברו עדויות רבות לקשר שבין השמנה לסוגים מסוימים של סרטן, בהם סרטן השד - בייחוד לאחר גיל המעבר. מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Oncology מוסיף על העדויות.

 

המחקר שנערך על ידי חוקרים מהמרכז לחקר הסרטן פרד האצ'יסון (Fred Hutchinson), אוניברסיטת הרווארד ומוסדות נוספים בארה"ב, כלל יותר מ-67,000 נשים לאחר גיל המעבר בנות 50-79 שעברו מדידת גובה, מדידות משקל שנתיות ובדיקות ממוגרפיה כל שנה או שנתיים במהלך תקופת מעקב של 13 שנים בממוצע. מתוך הנשים 3,388 אובחנו עם סרטן שד פולשני (חודרני) במהלך התקופה.

 

ניתוח הנתונים חשף כי לנשים שמנות או בעלות עודף משקל היה סיכון מוגבר לסרטן שד פולשני, בהשוואה לנשים שמשקלן היה תקין. ככל שהנשים היו שמנות יותר - הסיכון לסרטן עלה. לעומת נשים במשקל תקין, בנשים עם עודף משקל (BMI של 25 עד 29.9) הסיכון לסרטן שד פולשני היה גבוה ב-17%, בנשים שמנות בדרגה 1 (BMI של 30-34.9) הסיכון היה גבוה ב-37% והסיכון המוגבר היה גבוה במיוחד - 58% - בנשים שמנות מאוד (בעלות BMI של 35 ומעלה).

 

בנוסף, BMI של 35 ומעלה נקשר לסיכון גבוה ב-86% לגידולים חיוביים לאסטרוגן או פרוגסטרון (גידולים המכילים קולטנים להורמונים שמגיבים יותר לטיפולים הורמונליים), אך לא נקשר לגידולים שליליים לאסטרוגן.

 

BMI של 35 ומעלה נקשר גם למחלה מתקדמת יותר, כולל גידול גדול יותר (סיכון גבוה פי 2.12), גידול שהתפשט לבלוטות הלימפה (סיכון גבוה ב-89%), גידול בשלב מתקדם יותר (סיכון גבוה ב-94%) ומוות מסרטן השד (סיכון גבוה פי 2.25).

 

בקרב נשים שבתחילת המחקר היו בעלות משקל תקין או רזות (BMI נמוך מ-25) שהשמינו יותר מ-5% ממשקל הגוף שלהן במהלך תקופת המעקב, הסיכון לסרטן השד עלה ב-36%.

 

לעומת זאת, בנשים שכבר היו בעלות משקל עודף או שמנות לא נמצא קשר בין שינויים במשקל – הרזיה או השמנה – לבין הסיכון לסרטן השד במהלך תקופת המעקב. ייתכן שהסיבה לכך שירידה במשקל בשנים שלאחר גיל המעבר לא הפחיתה את הסיכון קשורה לכך שהנזק הביולוגי של ההשמנה כבר נעשה. עם זאת, הנתונים כללו נשים שירדו במשקל בצורה מכוונות ונשים שמשקלן ירד לא בכוונה – אולי בגלל בעיות בריאות. יש צורך במחקרים נוספים כדי לבחון אם ירידה מכוונות במשקל לאחר גיל המעבר משפיעה על הסיכון לסרטן השד.

 

בניגוד לממצאים שעלו ממחקרים אחרים, המחקר החדש מצא גם כי טיפול הורמונלי חלופי לא השפיע על הקשר בין השמנה בכל רמה שהיא לבין הסיכון לסרטן שד פולשני.

 

בשנה שעברה פורסם בכתב העת The Lancet מחקר ענק שנערך בקרב יותר מ-5 מיליון בריטים, שבחן את הקשר בין משקל לבין הסיכון ל-22 סוגי סרטן ומצא שהשמנה מעלה את הסיכון ל-10 מהם: סרטן הרחם, סרטן כיס המרה, סרטן הכליות, סרטן צוואר הרחם, סרטן בלוטת התריס, לוקמיה, סרטן כבד, סרטן המעי הגס, סרטן השחלות וסרטן שד בנשים לאחר גיל המעבר.

 

דו"ח של הקרן העולמית לחקר הסרטן (WCRF) בנושא אורח חיים וסרטן הרחם שפורסם בשנת 2013, קבע כי קיימות "עדויות משכנעות" לכך שהשמנה מעלה את הסיכון לסרטן הרחם. דו"ח של המכון האמריקאי לחקר סרטן והקרן העולמית לחקר סרטן שפורסם ב-2014, קשר בין משקל הגוף לסרטן השחלות.

 

 

JAMA Oncol. Published online June 11, 2015