השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
השמנה עלולה לפגוע בשמיעה
מחקר מעלה את האפשרות שקיים נזק נוסף להוסיף לרשימת נזקי ההשמנה – פגיעה בשמיעה
לאנשים שמנים, בעיקר באזור המותניים, קיים סיכון מוגבר לאיבוד שמיעה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת American Journal of Medicine.
חוקרים מבית החולים Brigham and Women's Hospital בבוסטון עקבו אחר יותר מ-68,000 נשים שהשתתפו במחקר גדול, במסגרתו כל שנתיים מ-1989 ועד 2009 הן מילאו שאלונים מפורטים לגבי אורח חייהן ובריאותן. אחת מ-6 נשים דיווחה על ירידה בשמיעה במהלך המחקר.
הממצאים העלו כי לנשים עם BMI גבוה יותר או היקף מותניים גדול יותר היה סיכון גבוה יותר לבעיות שמיעה, בהשוואה לנשים במשקל תקין.
בקרב נשים שמנות עם BMI של 30-39 הסיכון לכך שידווחו על פגיעה בשמיעה היה גבוה ב-17 עד 22 אחוז, לעומת נשים במשקל תקין (BMI נמוך מ-25). בקרב נשים עם השמנה חמורה - עם BMI מעל 40, הסיכון לבעיות שמיעה היה גבוה ב-25 אחוז.
כאמור, גם היקף המותניים נקשר לסיכון לבעיות שמיעה – נשים עם היקף מותניים גדול מ-88 ס"מ היו בעלות סבירות גבוהה ב-27 אחוז לדווח על ירידה בשמיעה בהשוואה לנשים עם היקף מותניים קטן מ-71 ס"מ.
היקף המותניים נמצא כגורם סיכון לירידה בשמיעה גם לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון את ההשפעות שיש ל-BMI גבוה, מה שמרמז על כך שהשמנה בטנית עשויה להשפיע על השמיעה במיוחד.
הבדל בסיכון לפגיעה בשמיעה בין נשים שמנות לנשים במשקל תקין, נותר גם לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון בניתוח הנתונים גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כמו עישון, שימוש בתרופות מסוימות ואיכות התזונה.
נראה שדבר אחד כן השפיע על הקשר בין המשקל לפגיעה במשקל – פעילות גופנית. כאשר החוקרים לקחו בחשבון בניתוח הנתונים את ההשפעות של ביצוע פעילות גופנית, הסיכון המוגבר לבעיות שמיעה הקשור להשמנה ירד באופן משמעותי.
אצל נשים שהלכו במשך ארבע או יותר שעות בשבוע הסיכון לאיבוד שמיעה ירד ב-17 אחוז, בהשוואה לנשים שהלכו במשך פחות משעה בשבוע. לדברי החוקרים זה מראה כי פעילות גופנית עשויה להגן מפני איבוד שמיעה.
חשוב לציין כי המחקר אומנם מצא קשר מובהק, אבל הוא לא מוכיח שהשמנה, באופן ישיר, פוגעת בשמיעה. עם זאת, לחוקרים יש מספר תיאוריות לגבי האופן בו השמנה משפיעה על השמיעה. אחת מהן היא שהשמנה עלולה לפגוע בזרימת הדם לשבלול האוזן.
בשנה שעברה פורסם מחקר שמצא כי הסיכון לפגיעה בשמיעה גבוה פי יותר משניים אצל אנשים עם סוכרת - אחת המחלות הנלוות להשמנה - לעומת אנשים ללא סוכרת.
Am. J. Med. 2013, 126(12), 1142.e1-1142.e8
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט
neverest1
הסקר לא כלל גברים?