השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מחקר: השמנה מכפילה את הסיכון לסרטן מעי גס בגיל צעיר
חוקרים מצאו קשר משמעותי בין עודף משקל והשמנה לסיכון מוגבר להתפתחות סרטן מעי גס בנשים לפני גיל 50
סרטן המעי הגס והחלחולת הוא הסרטן השני בשכיחותו בישראל. המחלה אופיינית בעיקר לגיל המבוגר - שיעורי ההיארעות עולים מאוד החל מגיל 60 והם הגבוהים ביותר בקבוצת הגיל 75 ומעלה. אבל בעוד שבשנים האחרונות קיימת מגמת ירידה כוללת בשכיחות סרטן המעי הגס בישראל, עלייה מתועדת בהיארעות סרטן מעי גס בקרב צעירים. המצב דומה גם בארה"ב.
כעת מתפרסם מחקר חדש ממנו עולה כי השמנה עשויה להיות אחת הסיבות לכך ששיעורי התחלואה בסרטן מעי גס ממשיכים לעלות בצעירים.
במסגרת המחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת JAMA Oncology נאסף מידע על יותר מ-85,000 נשים אמריקאיות בגילי 25 עד 42 שהשתתפו במחקר גדול מתמשך שהחל בשנת 1989. כל הנשים בתחילת המחקר היו ללא רקע של סרטן או מחלת מעי דלקתית שעלולה להעלות את הסיכון לסרטן מעי גס.
בידי החוקרים מאוניברסיטת וושינגטון היה מידע מפורט על משקל גוף, היסטוריה משפחתית והיסטוריה של בדיקות מעקב וכן גורמי אורח חיים - שנאסף בתחילת המחקר וכל שנתיים עד ארבע שנים במהלך תקופת המעקב הממושכת. עד שנת 2011 אובחנו בקרב הנבדקות 114 מקרים של סרטן מעי גס לפני גיל 50.
מניתוח הנתונים עולה כי כל המדדים שנבחנו - BMI גבוה כיום, BMI גבוה בגיל 18 ועלייה במשקל מאז הבגרות המוקדמת - קשורים לסיכון מוגבר לסרטן מעי גס מתחת לגיל 50.
בהשוואה לנשים עם ה-BMI התקין הנמוך ביותר (18.5 עד 22.9), לנשים שלפי ההגדרות נחשבות שמנות (BMI 30 ומעלה) היה סיכון גבוה כמעט פי שניים (ב-93%) לפתח סרטן מעי גס לפני גיל 50. לנשים בעלות עודף משקל (BMI 25 עד 29.9) היה סיכון גבוה ב-37% להופעה של המחלה בגיל צעיר.
בנוסף, בהשוואה לנשים שהשמינו פחות מ-5 ק"ג או ירדו במשקל, הסיכון לסרטן מעי גס בגיל מוקדם היה גבוה ב-65% בקרב נשים שהשמינו 20 עד 39.9 ק"ג ופי 2.15 בנשים שמשקלן עלה ב-40 ק"ג או יותר.
עוד מצאו החוקרים כי הסיכון המוגבר להתפתחות של סרטן המעי הגס בגיל צעיר שנקשר לעלייה ב-BMI נותר אפילו בקרב נשים ללא היסטוריה משפחתית של המחלה.
מתגלה מאוחר
ממצאי המחקר מדגישים את החשיבות של שמירה על משקל גוף בריא כבר בבגרות המוקדמת למניעת התפתחות סרטן מעי גס בגיל צעיר.
סרטן מעי גס בגיל המוקדם עדיין נחשב לנדיר יחסית, אך מכיוון שצעירים לא עוברים בדיקות סקר שגרתיות, פעמים רבות מתקבלת אבחנה בשלבים מאוחרים יותר של המחלה - מה שהופך את המקרים למורכבים יותר לטיפול.
החוקרים העריכו כי ניתן היה למנוע בערך 22% מהמקרים של סרטן מעי גס בגיל מוקדם אם כל הנבדקות היו בעלות BMI שמוגדר תקין – בין 18.5 ל-24.9.
המחקר מצביע על קשר בין השמנה לבין סיכון מוגבר להתפתחות סרטן המעי הגס בגיל צעיר, עם זאת הוא לא יכול להוכיח כי מדובר בקשר של סיבה ותוצאה. ייתכן שהיו גורמים שהתערבו והשפיעו על התוצאות.
השמנה אומנם מהווה את אחד מגורמי הסיכון המוכרים של סרטן מעי גס, אך גם מחלת הסוכרת קשורה להשמנה וכן מעלה את הסיכון לסרטן מעי גס וגם לתזונה השפעה משמעותית על הסיכון לפתח סרטן מעי גס.
JAMA Oncol. Published online October 11, 2018. doi:10.1001/jamaoncol.2018.4280