נשימה
מנהלי קהילה
השמנה בהריון - סיכון מוגבר לאסתמה לילד
ניתוח נתונים מ-14 מחקרים: השמנת יתר ועליה משמעותית במשקל בהריון קשורות לסיכון מוגבר לאסתמה בילד
השמנת יתר ועליה ניכרת במשקל הגוף במהלך ההיריון עשויות להוביל לעליה בסיכון לאסתמה וחרחורים אצל הילד. כך עולה ממטה-אנליזה שפורסמה בכתב העת Pediatrics.
השמנת יתר של האם במהלך ההיריון נקשרה בעבר ללחץ דם גבוה, סוכרת הריונית, ניתוח קיסרי, סיכון מוגבר ללידה מוקדמת וסיכון מוגבר למומים מולדים מסוימים. חוקרים מאוניברסיטת פיטסבורג ביקשו לבדוק אם השמנה בהריון עשויה גם להשפיע על מחלת ילדות נפוצה – אסתמה.
לשם כך הם חיפשו מחקרים שנערכו בעבר בנושא ואיתרו 14 מחקרים תצפיתיים שפורסמו בין מרץ 1996 ועד אוקטובר 2013 וכללו יחד למעלה מ-108,000 זוגות של אימהות וילדים.
ניתוח הנתונים העלה כי לילדים שאמותיהם סבלו מהשמנת יתר במהלך ההיריון סיכון גבוה ב-31% להתפתחות אסתמה או חרחורים, בהשוואה לילדים שאמותיהם היו במשקל תקין במהלך ההיריון.
עוד נמצא כי בילדים לאימהות שעלו במשקל הגוף באופן מוגזם במהלך ההיריון – גם אם לא סבלו מהשמנת יתר – סיכון גבוה ב-16% להתפתחות אסתמה או חרחורים. עם כל עליה של יחידת BMI אחת אצל האם, הסיכון של הילד לאסתמה עלה ב-2-3%.
לפי המלצות המכון לרפואה בארצות הברית משנת 2009, נשים עם BMI תקין לפני ההיריון צריכות להקפיד לא לעלות במשקל יותר מ-16 ק"ג במהלך ההיריון, נשים עם משקל עודף לא יותר מ-11.5 ק"ג ונשים עם השמנת יתר מקסימום 9 ק"ג.
החוקרים לא בדקו כיצד השמנה בהריון מעלה את הסיכון לאסתמה אצל הילד, אך הם מספקים הסברים אפשריים: השמנה קשורה לדלקתיות כרונית העשויה להשפיע על התפתחות הריאות ומערכת החיסון של העובר. בנוסף, התזונה עצמה של נשים שמנות או משמינות עשויה להשפיע על הסיכון לאסתמה אצל הילד.
יש לציין כי המחקר אומנם מצביע על קשר בין השמנה אצל האם בהיריון לסיכון מוגבר לאסתמה בילד, אך הוא לא מוכיח כי מדובר בקשר של סיבה-תוצאה. ייתכן שגורמים שהחוקרים לא לקחו בחשבון בניתוח הנתונים השפיעו על הקשר. לדוגמה, השמנה של האם מעלה את הסיכון להשמנה אצל ילדיה והשמנה בילדים מעלה את הסיכון שלהם לאסתמה.
גורם נוסף בהריון שנקשר לסיכון מוגבר לאסתמה אצל הילד הוא עישון. מחקר גדול שפורסם בשנת 2012 בכתב העת American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, מצא כי עישון של האם בזמן ההיריון קשור לעליה של 39% בסיכון לחרחורים ועליה של 65% בסיכון לאסתמה, כשהילדים היו בגילאי 4 עד 6 שנים.
Pediatrics. Published online July 21, 2014