השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
השמנה בהיריון מעלה הסיכון להפרעות ראיה מתמשכות
חוקרים ישראלים מצאו כי נשים שעברו היריון במצב של השמנת יתר היו בסיכון מוגבר לפתח בהמשך הפרעות בראיה שקשורות בסיכון מוגבר לעיוורון
העלייה במימדי ההשמנה בעולם המערבי מלווה במחקרים שונים במספר רב של סיבוכים רפואיים, ובעיקר מחלות לב וכלי דם וגידולים סרטניים.
השמנה גם נקשרה ברבות השנים לסיבוכים בראיה, ובייחוד לרטינופתיה סוכרתית – פגיעה בכלי הדם ברשתית שמהווה את הסיבה העיקרית לעיוורון בקרב מבוגרים צעירים. כעת מצאו חוקרים ישראלים כי נשים שעוברות היריון כשהן במצב של השמנת יתר נמצאות בסיכון מוגבר לפגיעות ראיה מתמשכות שמעלות את הסיכון לעיוורון.
החוקרים מהמרכז הרפואי סורוקה ואוניברסיטת בן גוריון ביקשו לבחון את הקשר בין השמנה בהיריון, להפרעות ראיה, לאחר נטרול גורמי סיכון לפגיעה בראייה הקשורים בהיריון ובעיקר סוכרת היריונית וקדם רעלת היריון (preeclampsia).
במחקר בוצע מעקב שנמשך עד 12 שנים אחר סיבוכי ראייה של נשים שילדו במרכז הרפואי סורוקה המשרת כ-4.5% מתושבי ישראל בין השנים 1988 עד 2013. מבין 106,220 לידות שנמנו בתקופה זו, 2.2% מהנשים ההרות היו מאובחנות עם השמנת יתר לפחות באחד מההריונות, שהוגדרה כמדד השמנה BMI בגובה 30 יחידות ומעלה, ונשים אלו אובחנו לאורך תקופת המעקב עם שיעורים גבוהים יותר באופן מובהק של סיבוכי ראייה (0.6%) – פי 2.54 בהשוואה לנשים ללא השמנה בהיריונן (0.2%). הסיכון שזוהה בקרב נשים אלו אובחן הן לסיבוכי ראייה בכללותם והן לרטינופתיה סוכרתית באופן ספציפי.
קשר סבוך
גם לאחר נטרול גורמי סיכון נוספים לסיבוכים בראיה, לרבות סוכרת הריונית ורעלת היריון, וכן גיל מבוגר של האם, השמנה בהיריון עדיין העלתה פי 2.4 את הסיכון להפרעות ראייה מתמשכות.
בנוסף, נמצא כי סוכרת היריונית העלתה פי 2.96 את הסיכון להפרעות מתמשכות בראייה במעקב לאורך עד 12 שנים, ומצב של קדם רעלת היריון הקרוי בעגה הרפואית פרה-אקלמפסיה (preeclampsia) המלווה בלחץ דם לאחר השבוע ה-20 להיריון ובצקות פריפריות הגדיל ב-90% את הסיכון להפרעות בראייה.
במחקר השתתפו ענבל ששון, ד"ר עופר בהריר, רוסלן סרגיינקו, עירית שיינגורטן, ד"ר רועי קיסוס, ד"ר נדב בלפר ופרופ' אייל שיינר, וממצאיו פורסמו בגיליון אוקטובר 2015 של כתב העת Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine.
הקשר בין השמנה לסיבוכים בראייה סבוך, ומחקרים שונים העלו ממצאים הפוכים בנושא. מחקר מהולנד שפורסם בפברואר 2011 מצא כי לנשים עם השמנת יתר סיכויים נמוכים יותר לפתח מחלת גלאוקומה שבאה לידי ביטוי בלחץ תוך עיני מוגבר, ואילו אצל גברים לא נמצא קשר בין מצב ההשמנה לבין הסיכון לגלאוקומה.
תופעה נרחבת
השמנה בהיריון נקשרה בעבודות קודמות למספר סיכונים לבריאות האם והעובר, אולם מחקר זה הוא מהראשונים שמדווחים על סיכון שבא לידי ביטוי בסיבוכים בראייה. מחקרים קודמים ביססו קשר בין השמנה בהיריון לבין תחלואה בהיריון, לרבות סוכרת הריונית, יתר לחץ דם בהיריון וכבד שומני, וכן סיבוכים בלידה ומומים עובריים.
בשנים האחרונות ההערכות כי השמנת יתר בהיריון היא תופעה נרחבת. לפי מאמר סקירה בנושא שפרסמו חוקרים מאירלנד ובריטניה באוגוסט 2015 בכתב העת Obesity reviews, בארה"ב מוערך כי 31.9% מהנשים בגילי הפוריות (גילי 39-20) סובלות מהשמנה, ואילו באירופה ההערכות מתיחיסות לשיעורי השמנה של 30% עד 37% בקרב נשים בגילים אלה. לפי המאמר, השמנת יתר בהיריון מלווה בשיעורים גבוהים יותר של סוכרת היריונית, רעלת היריון, יתר לחץ דם בהיריון, דיכאון, לידות מכשירניות ולידות בניתוח קיסרי וכן זיהומים בניתוחים קיסריים - בקרב הנשים, וכן בשיעורים גבוהים יותר של מומים בלידה, לידה מוקדמת, לידת תינוקות גדולים לגיל לידה ותמותת תינוקות בשנה הראשונה לחיים - בקרב היילודים.
צוות החוקרים מונה מספר מנגנונים ביולוגיים שעשויים להסביר את הקשר שזוהה בין השמנה בהיריון לסיבוכי ראיה, לרבות גורם גדילה מסוג VEGF שמאובחן בעבודות ברמות גבוהות בעיניהם של אנשים עם סיבוכים בכלי הדם ברשתית וכן בקרב אנשים עם השמנת יתר. לחץ חמצוני שנקשר להשמנה הוכח כגורם שעשוי לדרבן עלייה ברמות VEGF ולהאיץ גדילה פתולוגית של כלי הדם מתחת לרשתית (neovascularization). בנוסף, רמות גבוהות של הורמון מסוג לפטין הקשור בהשמנת יתר, מזוהות במחקרים גם בקרב אנשים עם סיבוכים בראייה על רקע הפרעות ברשתית.
Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine, DOI:10.3109/14767058.2015.1114087