מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותהשינוי שיותיר אותנו מאושרים לאורך זמן

השינוי שיותיר אותנו מאושרים לאורך זמן

מחקר: מעבר דירה לאזור עם שטחים ירוקים עשוי להוביל לשיפור בבריאות הנפשית שישמר זמן רב


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הרבה דברים יכולים לשפר את מצבנו הנפשי. שינויים כמו קידום בעבודה, תוספת לשכר או זכיה בלוטו בהחלט יכולים לגרום לנו אושר, אבל מחקרים מצאו כי כעבור חצי שנה עד שנה לאחר השינוי, לרוב המצב הנפשי חוזר לקדמותו. כעת מחקר חדש מצביע על שינוי שיכולות להיות לו השפעות מיטיבות על בריאות הנפש גם בטווח הארוך – מגורים באזור עם שטחים ירוקים.

 

מחקרים קודמים כבר הצביעו על קשר בין שטחים ירוקים לבריאות נפשית טובה יותר, אך שתי שאלות חשובות נותרו פתוחות: האם השטחים הירוקים הם בפני עצמם הגורם לבריאות נפשית טובה יותר? והאם ההשפעה פוחתת כשמתרגלים לשינוי?

 

כדי לענות על השאלות, חוקרים מאוניברסיטת אקסטר הסתמכו על נתונים של יותר מ-1,000 בריטים שעברו דירה והיו במעקב במשך חמש שנים. הנחקרים השתייכו לשתי קבוצות: כאלה שעברו לאזורים אורבניים ירוקים יותר וכאלה שעברו לאזורים אורבניים פחות ירוקים. מעבר הדירה התבצע בין השנה השנייה לשלישית של המעקב.

 

החוקרים נטרלו בניתוח הנתונים גורמים אחרים שהיו עלולים להשפיע על בריאות הנפש במשך הזמן – כמו הכנסה, תעסוקה וחינוך – כמו גם גורמים הקשורים לאישיות.

 

המחקר שפורסם בכתב העת Environmental Science & Technology מצא כי בממוצע, אנשים שעברו לאזורים ירוקים יותר חוו שיפור מיידי בבריאות הנפשית. הממצא החשוב ביותר שהמחקר העלה זה שהשיפור נמשך זמן רב - לפחות שלוש שנים לאחר המעבר (הזמן בו המעקב אחר הנחקרים הופסק). 

 

המחקר הראה גם שאנשים שעברו לאזורים בנויים יותר סבלו מירידה בבריאות הנפשית. אבל באופן מעניין, הירידה הזו התרחשה לפני שהם עברו והמצב חזר לקדמותו כאשר סיימו את תקופת המעבר.

 

מאחר ודיכאון הוא הגורם השני לנכות בעולם, ממצאי המחקר מצביעים על החשיבות של שטחים ירוקים כמו פארקים או גנים בסביבות עירוניות.

 

 

Environmental Science & Technology, 2013; : 131209122554002 DOI: 10.1021/es403688w