טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הריון בטרשת נפוצה- בטוח כמו היריון רגיל
מחקר חדש מחזק את העדויות לכך שלנשים עם טרשת נפוצה סיכוי זהה לזה של לנשים אחרות לחוות הריון תקין
"אישה עם טרשת נפוצה יכולה להתייחס להריון בדיוק כמו שמתייחסות אליו נשים אחרות. כך אומרת ד"ר יארה פרגוסו עם פרסום מחקרה שמחזק את העדויות לכך שנשים עם טרשת נפוצה הן בעלות סיכוי זהה לנשים אחרות לחוות הריון תקין , מבלי לשים את בריאותן בסיכון.
לפני שנים הומלץ לנשים עם טרשת נפוצה להימנע מהריון, בין היתר בשל החשש מכך שההיריון יחמיר את מהלך המחלה. אבל, מחקרים שנערכו בעשורים האחרונים מראים כי ההפך הוא הנכון: נשים רבות שמות לב שהסימפטומים משתפרים ולעיתים אף נעלמים במהלך ההיריון – כנראה בגלל שפעילות המערכת החיסונית מופחתת באופן טבעי ורמות של הורמונים אנטי-דלקתיים, הנקראים קורטיקוסטירואידים, עולות באופן טבעי במהלך ההיריון.
לטובת הסקירה העדכנית, בחן הצוות של ד"ר פרגוסו 22 מחקרים מרחבי העולם שבדקו יחדיו למעלה מ- 13,000 נשים.
כשאיחדו את כל התוצאות, הם מצאו שנשים עם טרשת נפוצה חוות פחות החמרה של הסימפטומים או התקפים במהלך ההיריון, אך יותר התקפים או החמרה של הסימפטומים תקופה קצרה לאחר הלידה.
כשבחנו את זמן ההיריון, 12 חודשים לפניו ו- 12 חודשים אחריו, מצאו שקצב ההתקפים, לא עלה בטווח זמן זה על התקף אחד לשנה. החוקרים מציינים כי אמנם ידוע כי התקפי טרשת נפוצה מתגברים ונעשים תכופים יותר כמה חודשים לאחר הלידה, אך נראה כי הם אינם מעלים את הסיכון לנכות בטווח הארוך.
באשר לסיבוכים במהלך ההיריון, צוות המחקר מצא שלנשים עם טרשת נפוצה אין סיכון מוגבר להפלות, לידה מוקדמת, משקל נמוך מידי של התינוק או תינוק פגוע. לדוגמא, בקרב נשים עם טרשת נפוצה לידה טרם הזמן מתרחשת בטווח שבין כל 9 לידות מתוך 100 עד 11 לידות מתוך 100– בדיוק כפי שמראים הנתונים הבוחנים את האוכלוסייה הכללית.
דוגמא נוספת הגיעה ממחקר ענק שנערך בארה"ב ובחן למעלה מ- 10,000 נשים הרות עם טרשת נפוצה. 42 מתוך כל 100 נשים עם טרשת נפוצה עברו ניתוח קיסרי – בהשוואה ל- 33 נשים מתוך כל 100 נשים אחרות בארה"ב. צוות המחקר מניח כי קיימות כאן "השפעות תרבותיות וגיאוגרפיות" כאשר בוחנים שכיחות של ניתוח קיסרי. מחקרים אחרים שבחנו ניתוחים קיסרים בקרב נשים עם טרשת נפוצה, הראו כי בין 9 מכל 100 עד 17 מכל 100 נשים עוברות ניתוח קיסרי.
החוקרים הסיקו כי לטרשת נפוצה כנראה ואין השפעה על ההיריון או הילד, וגם כנראה שההיריון לא משפיע באופן שלילי על מהלך הטרשת הנפוצה בטווח הארוך.
עדיין חשוב מאוד שנשים עם טרשת נפוצה יתייעצו עם הרופא שלהן עוד בשלבי תכנון והמחשבה על הריון. אחת הסיבות היא שכנראה והן תאלצנה להפסיק לקחת את התרופות לטרשת נפוצה. מרבית התרופות לטרשת נפוצה אינן מאושרות לנטילה במהלך ההיריון, והחוקרים מעריכים כי לפחות אחת מהן – הבטא-אינטרפרון – יכולה לגרום להפלות. בנוסף, ד"ר פרגוסו ממליצה כי במהלך ההיריון תהיה עבודה משותפת וקשר רציף בין הנוירולוג לרופא ההיריון.
מתוך כתב העת המדעי BJOG
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'
למידע נוסף על היריון עם טרשת נפוצה