נשימה
הרזיה תפחית מחומרת האסתמה
מחקר: ירידה במשקל קשורה לשיפור בתגובתיות היתר בדרכי האוויר במבוגרים שמנים הסובלים מאסתמה
הריאות שלנו מתוכננות כך שאם יכנס גורם זר לדרכי הנשימה, צינורות הנשימה ייסגרו כדי למנוע ממנו לחדור לריאות, יווצר שיעול ותהיה הפרשה גדולה של ריר - כדי לשטוף את הגורם המסוכן החוצה. אסתמה היא מחלה דלקתית של דרכי הנשימה המאופיינת בתגובתיות יתר של דרכי הנשימה לגירויים. במצב זה, גורם חיצוני שחודר למערכת הנשימה, גם אם אינו מהווה סכנה אמיתית לגוף, מפעיל את המנגנון הזה וגורם להתקף אסתמה - צינורות הנשימה מתכווצים, הדופן שלהם מתנפח ומופרש לתוכם ריר סמיך.
מחקר חדש מצא כי הרזיה עשויה להפחית את רגישות היתר של דרכי האוויר העומדת בבסיס המחלה ולשפר את חומרת המחלה ואיכות החיים של הסובלים מאסתמה.
מחקרים רבים עסקו בקשר שבין השמנה לבין אסתמה. נמצא כי אסתמה שכיחה יותר ב-47% בקרב אנשים שמנים בהשוואה לאנשים שאינם שמנים וכי עלייה של 3 יחידות במדד מסת הגוף (BMI) קשורה לעלייה של 35% בסיכון לאסתמה.
השמנה נקשרה במחקרים גם למחלת אסתמה חמורה יותר. לדוגמה, מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology בשנת 2011 מצא כי ילדים אסתמאטיים שמנים סובלים מיותר התלקחויות של המחלה מאשר ילדים עם אסתמה שמשקלם תקין.
המחקר החדש, שממצאיו פורסמו בכתב העת המדעי CHEST, ביקש לבחון אם הרזיה תשפיע על חומרת המחלה ובדק זאת באמצעות מדד אובייקטיבי – תגובתיות דרכי האוויר (Airway hyperresponsiveness).
החוקרים מאוניברסיטת אוטווה עקבו אחר 22 משתתפים שמנים (BMI של 32.5 ומעלה) עם אסתמה בגילי 18 עד 75. 16 מהנבדקים השתתפו בתוכנית לירידה במשקל במשך שלושה חודשים ושישה היוו קבוצת ביקורת.
לאחר שלושה חודשים המשתתפים בתוכנית ההרזיה ירדו 16.6 קילו במשקל בממוצע (מינימום 6.5 ק"ג ומקסימום 26.5 ק"ג), בעוד שאלה שלא השתתפו בתוכנית ההרזיה עלו מעט במשקל.
תגובתיות היתר נמדדה באמצעות מבחן "תגר הריאות" בו נותנים לנבדק לשאוף כמויות הולכות וגדלות של חומרים הגורמים להתכווצות דרכי הנשימה (מטכולין במקרה הזה). תגובתיות יתר הוגדרה אם נצפתה ירידה של 20% בתפקוד הריאה תוך כדי שאיפת כמות מסוימת של מטכולין.
שיפורים משמעותיים נצפו בקבוצת תוכנית ההרזיה בשליטה על האסתמה, בתגובתיות דרכי האוויר וחומרת המחלה, בבדיקות תפקודי הנשימה ובאיכות החיים. כל הפרמטרים הללו נותרו ללא שינוי באסתמאטיים שלא השתתפו בתוכנית לירידה במשקל.
לדברי החוקרים המחקר מספק את העדויות הטהורות ביותר לתמיכה בהרזיה כאסטרטגיה לשיפור מצב המחלה בקרב הסובלים מאסתמה.
Chest. 2015;147(6):1582-1590. doi:10.1378/chest.14-3105