השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הרזיה משפרת זמינות ויטמין D בגוף
מחקר: הרזיה, בייחוד הרזיה של יותר מ- 15% ממשקל הגוף, מביאה לעליה ברמות של ויטמין D בדם
היום כבר ידוע כי קיים קשר בין השמנה לבין חוסר ויטמין D בדם. בגלל תפקידיו הרבים של הוויטמין בגוף, יש המאמינים שחוסר בוויטמין D הוא אחת הסיבות לקשר בין השמנה ובין מחלות שונות. כעת חוקרים מצאו כי ירידה במשקל, מביאה לעליה של רמות הוויטמין בדם.
אנחנו מקבלים ויטמין D ממזון כמו דגים שמנים או מוצרי חלב מועשרים, והגוף גם מפיק ויטמין D עם חשיפה של העור לשמש. יתכן שאצל בעלי עודף המשקל, יותר מהוויטמין נצבר ברקמת השומן וכך רמתו הזמינה בזרם הדם יורדת.
חוקרים מהמרכז לחקר סרטן Fred Hutchinson בסיאטל, ביקשו לבדוק את ההשפעה של הרזיה על רמות הוויטמין בדם. הם עקבו במשך שנה אחר כ- 440 נשים אחרי גיל המעבר, כולן בעלות עודף משקל או שמנות. הנשים חולקו לארבע קבוצות: קבוצה שביצעה רק פעילות גופנית במשך שנה, קבוצה שהקפידה רק על דיאטה, קבוצה שהקפידה על דיאטה וגם ביצעה פעילות גופנית, וקבוצה בה לא נעשה כל שינוי.
בבדיקות דם שנלקחו לפני תחילת הניסוי, אצל כ- 70% ממשתתפות הניסוי נמצא חוסר ויטמין Dואצל 12% היה חוסר מסוכן של הוויטמין.
התוצאות שפורסמו בכתב העת American Journal of Clinical Nutration הראו כי בקרב נשים שרזו עד 15% הייתה עליה קלה ברמות הוויטמין בדם (עליה של 2 עד כ- 3 ng/ml), אולם אצל אלו שרזו יותר מ- 15% ממשקלן הייתה עליה גבוהה יותר כמעט פי 3 של רמות הוויטמין בדם (כ- 8 ng/ml). העלייה ברמת הוויטמין בדם לא הייתה קשורה לשינויים בתזונה של הנחקרות.
המחקר מצא כי ההשפעה הגדולה על זמינות ויטמין D בגוף נוצרת עם ירידה במשקל של יותר מ- 15% ממשקל הגוף, בין אם הושגה באמצעות הפחתת הצריכה הקלורית או הגברת הפעילות הגופנית. לכן, ייתכן שכדאי יהיה לקחת את הנתון בחשבון בהמלצות הנוגעות לירידה במשקל.
Am J Clin Nutr. 2011, 94(1), 95-103
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט