אוסטאופורוזיס
מנהלי קהילה
הקשר בין שברי צוואר הירך והפרעות בתפקוד בלוטת התריס
הפרעות בתפקוד בלוטת התריס מעלות סיכון לשברי צוואר הירך בגברים מבוגרים
במחקר החדש שפורסם בעיתון Archives of Internal Medicine נמצא קשר בין הפרעות בתפקוד בלוטת התריס לבין שברי צוואר הירך בגברים מבוגרים.
לפי מחקר זה, בירור תפקוד בלוטת התריס ותיקון מוקדם של ההפרעות יכול להוביל לירידה בהארעות שברים בצוואר הירך.
תפקוד תקין של בלוטת התריס שחוב לבריאות הכללית, כולל חוזק העצם, תפקוד הלב, משקל תקין, יצור אנרגיה בגוף, והרגשה הכללית. כדי להעריך את תפקוד בלוטת התריס, בודקים רמה בדם של הורמון בקרה על הבלוטה שמופרש מבלוטת יותרת המח ונקרא ,TSH וגם רמות הורמון תירוקסין שמופרש על ידי בלוטת התריס.
תת ויתר פעילות בלוטת התריס גורמות כל אחת לתסמונת קלינית מסוימת ולשינוי ברמת ההורמונים (ה- TSH והתירוקסין).
במצבים של שינוים קלים מאוד בתפקוד בלוטת התריס, שמאשר לא גורמים כלל לתלונות, קיימים שינוים מזערים ברמות ההורמונים. מצבים אלו נקראים תת פעילות בלוטת התריס סוב-קלינית ויתר פעילות בלוטת התריס סוב- קלינית. פירוש המילה סוב- קליני הוא שמדובר בשינוים מעבדתיים בלבד, ללא תסמונת האופיינית למחלות אלו.
במחקר החדש נבדק קשר בין הפרעות סוב-קליניות של בתפקוד בלוטת התריס לבין שברי צוואר הירך. החוקרים בדקו נתונים על 3500 נשים וגברים בגילאים מעל 65. המעקב אחרי המשתתפים נמשך 15 שנה, החל משנת 1989. החוקרים השווה הארעות שברים בצוואר הירך באנשים עם שינוים סוב- קליניים בתפקוד בלוטת התריס להארעות שברים אלו באנשים עם תפקוד תקין של בלוטת התריס.
החוקרים לא מצאו הבדלים בשכיחות השברים בנשים, אך בגברים עם תת פעילות סוב- קלינית של בלוטת התריס שברי צוואר הירך היו פי 2.3 שכיחים יותר, בגברים עם פעילות יתר סובקלינית של בלוטת התריס- אפילו פי 3.2 שכיחים בהשוואה לבריאים.
לא ברור עדיין איך שינוים מינימאליים בתפקוד בלוטת התריס מעלים סיכון לשברי צוואר הירך. יתכן והפרעות בתפקוד בלוטת התריס משפיעים על תהליכים של התחדשות העצם. לא ברורה גם סיבה לכך שהקשר בין תפקוד בלוטת התריס ושברים בצוואר הירך נמצא בגברים בלבד. מחקרים חדשים ישפכו אור על השאלות חשובות אלו.
www.physorg.com/news/2010-11-hip-fractures-thyroid-disease-linked.html