טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הקשיים התעסוקתיים של אנשים עם טרשת נפוצה
מהם הקשיים המביאים אנשים עם טרשת נפוצה להפסיק לעבוד, לצמצם שעות עבודה או לשנות עבודה?
טרשת נפוצה משפיעה על תחומים רבים בחיים, בהם גם התחום התעסוקתי. במסגרת מחקר חדש, חוקרים מאוניברסיטת בראון הרכיבו שאלון ייחודי שיהווה כלי לזיהוי הקשיים הפוגמים ביכולת העבודה בקרב אנשים עם טרשת נפוצה ולניבוי שינוי בסטטוס התעסוקתי הנגרם בשל אותם קשיים.
כדי למצוא את הקשיים הרלוונטיים, נותחו המצב התעסוקתי, הסימפטומים והקשיים, עליהם דיווחו 189 אנשים עם טרשת נפוצה. החוקרים ריכזו ובחנו 12 סעיפים המקשים על המטופלים:
1. בעיות קוגניטיביות כלליות
2. עייפות
3. פגיעה בזיכרון הפרוספקטיבי ("זיכרון של העתיד" שתפקידו להזכיר לנו בעתיד שעלינו לבצע או להשלים משימות)
4. דימוי עצמי נמוך
5. בעיות ביחסי אנוש
6. מקום עבודה שאינו תומך (אין גמישות אל מול הקשיים. לדוגמא- לא מבינים את הצורך לצאת לבדיקות)
7. קשיי ניידות
8. חוסר נגישות במקום העבודה
9. סימפטומים של כאב ורגישות לטמפרטורות מסוימות (לרוב לחום)
10. בעיות בשלפוחית השתן
11. חוסר איזון בין בית למקום העבודה (הכוונה היא לתחושה שהעבודה גוזלת את כל האנרגיות וחוץ ממנה לא יכולים לעשות שום דבר אחר)
12. שיקולי כדאיות וחששות כלכליים
ניתוחים סטטיסטיים הראו ש-12 סעיפים אלו מצליחים להסביר 40% מהסיבות להפסקת עבודה או הפחתת שעות העבודה בקרב אנשים טרשת נפוצה.
כאשר בוחנים את הסעיפים הגורמים לכך שאנשים עם טרשת נפוצה ישנו את מקום עבודתם, בולטים קשיי הליכה וסימפטומים של כאב ורגישות לטמפרטורה. זה מצביע על כך שקשיים פיזיים משפיעים על סוג העבודה שניתן לבצע ולאו דווקא מביאים לפרישה או יציאה לפנסיה מוקדמת.
ממצא חשוב שעלה מהמחקר הוא כי קיים יותר משקל לתפיסת הקשיים או הסימפטומים הסובייקטיבית של המטופל, בעוד שלא תמיד קיים קשר בינה לבין קושי אמיתי שנבחן בשיטות קליניות אובייקטיביות. לדוגמא, לא בכל האנשים המדווחים על קשיים קוגניטיביים באמת נמצאים קשיים כאלה. מכאן עולה כי התפיסה הסובייקטיבית - כלומר הערכת האדם עם טרשת נפוצה את עצמו וההשוואות שהוא מבצע מול הסובבים אותו - היא זו שמשפיעה עליו ועל החלטתו להפסיק עבודה או להפחית משעות העבודה.
מטרת השאלון לסייע לצוות המטפל להבין את תפיסתו של המטופל לגבי מקום עבודתו ואת הקשיים שהוא חווה. תובנות אלו יביאו לבניית תוכנית טיפולית שתעזור למטופל להתמודד עם הקשיים ושתאפשר להתאים לכל מטופל שיקום מקצועי טוב יותר.